somek Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 (edytowane) Witam! Niedawno założyłem sobie tu profil, bo wierzę, że znajdę tu masę przydatnych informacji.. a że jestem jeszcze zielony i jak na razie więcej czytam niż warzę, to jest to chyba dla mnie dobre miejsce na zaczęcie zabawy w domowe piwko - mam rację? Na koncie mam, jak do tej pory dwie warki 20L z brew kitów robione na początku roku, które rewelacyjne mi raczej nie wyszły (zapach jakby drożdżowo - owocowy), chyba dlatego, ze trzymałem je w zbyt wysokiej temperaturze (podejrzewam, że kolo 25°C wtedy było - okres grzewczy - a poza tym postawiłem fermentator koło grzejnika, bo myślałem, że drożdżom musi być ciepło ). Teraz chciałbym spróbować warzyć ze słodów i unikać wysokich temperatur. Stąd znalazłem się w tym gronie . Mam już nawet w domu surowce i potrzebny sprzęt. Czekam tylko na gar z nierdzewki, który robi mi kolega i może już dzisiaj pozacieram pierwszy raz! Na pierwszy ogień idzie Red Irish Ale. Mam nadzieje, że to nie jest zbyt ciężkie do zrobienia piwko, jak na nowicjusza Edytowane 27 Października 2010 przez somek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Witam również z Wrocławia Życzę powodzenia w nadchodzącym zacieraniu. Pamiętaj, że zawsze możesz pójść na szkółke niedzielną do Czeskiego Raju. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 1 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Witam również z Wrocławia Życzę powodzenia w nadchodzącym zacieraniu. Pamiętaj, że zawsze możesz pójść na szkółke niedzielną do Czeskiego Raju. Powodzenia Właśnie widziałem, ale to chyba nie na tym forum, że można iść do Czeskiego Raju zobaczyć warzenie na żywo prowadzone chyba przez Marusię? W każdym bądź razie było chyba w zeszłą niedzielę i za późno się zorientowałem - już po fakcie - tak pewnie bym się pojawił ;] A może jest gdzieś jakiś harmonogram takich imprez? Wtedy może nie przegapię kolejnej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 http://www.centrumpiwowarstwa.pl/uslugi/prezentacje/pokaz_warzenia_piwa Tutaj będą aktualizacje. Musisz od czasu do czasu wejsć i sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 1 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 http://www.centrumpiwowarstwa.pl/uslugi/prezentacje/pokaz_warzenia_piwa Tutaj będą aktualizacje. Musisz od czasu do czasu wejsć i sprawdzić. No właśnie tego szukałem. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Witam na forum i życzę samych udanych warek. Jeśli możesz to proszę wrzuć na forum jakieś fotki tego gara z nierdzewki, który robi Ci kolega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 1 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Witam na forum i życzę samych udanych warek. Jeśli możesz to proszę wrzuć na forum jakieś fotki tego gara z nierdzewki, który robi Ci kolega Jak tylko będę go miał to się pochwalę. Narazie sam go jeszcze nie widziałem, ale ponoć zapowiada się wielki! Prawdopodobnie wyjdzie ponad 50L! To wręcz za dużo jak na takiego niedoświadczonego piwowara jak ja . Nie wiem czy będę w stanie utrzymać w nim w miarę jednakową temperaturę przez dłuższy czas. Wydaje mi się, że zacier będzie mi się szybko ochładzał, bo ma być dość szeroki - 48cm średnicy! - ale za to zmieści mi się na wszystkich palnikach w kuchence, więc przynajmniej z dojściem do 100°C nie będę miał problemu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Prawdopodobnie wyjdzie ponad 50L! To wręcz za dużo jak na takiego niedoświadczonego piwowara jak ja lol. Najwyżej będziesz warzył rzadko ale za to w konkretnych ilościach. Lepiej dokup fermentory i zbieraj już butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 1 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Prawdopodobnie wyjdzie ponad 50L! To wręcz za dużo jak na takiego niedoświadczonego piwowara jak ja lol. Najwyżej będziesz warzył rzadko ale za to w konkretnych ilościach. Lepiej dokup fermentory i zbieraj już butelki Narazie mam dwa fermentatory 20L i 30L (w jednym wężyk z oplotu), a butelki już zbieram Najpierw spróbuje w mniejszych ilościach.. zawsze lepiej puścić 25L w kanał niż 50L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Jeśli zadbasz o dezynfekcję na dobrym poziomie wszystko będzie Również witam i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 1 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Właśnie się dowidziałem, że gar będę miał dopiero w następnym tygodniu i niestety nie powarzę sobie już w ten weekend . Cóż, podobno piwowarstwo uczy cierpliwości! W tak zwanym międzyczasie pouczę się więc sztuki piwowarzenia "na sucho" w teorii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Witam i polecam teorię. Nauki nigdy za wiele. Będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Dzięki za słowa wsparcia i zachęty. Szkoda, że jeszcze nie mogę warzyć, bo czuję wielką motywację do pracy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Witam i pozdrawiam kolejnego Dolnoślązaka Ciekawi mnie ten gar do gotowania jak będziesz go miał kliknij fotki i napisz jakie koszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Witam z Wlkp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 5 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 I ja również Was witam i pozdrawiam zibi i anteks! Gar już mam w domu. Nawet wczoraj poczyniłem pierwsza warkę . Nie mogłem się powstrzymać - mieć już gar i nie warzyć?! Zeszło mi chyba z 6 godzin - jak na pierwszy raz to chyba nieźle! Dziś wieczorem wrzucę może jakieś fotki, które robiłem wczoraj podczas zacierania i warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 5 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 (edytowane) Obiecane zdjęcia gara i moich wczorajszych działań zacierno- warzelnych. Gar jest naprawdę byczy i wygląda jakbym strzelał z armaty do muchy ! Jedno już wiem po pierwszej warce - w mieszkaniu w bloku operowanie takim garem to męczarnia! Nabiegałem się z nim w tą i z powrotem, nadźwigałem (muszę sprawić sobie jakiś taboret i zmienić miejsce warzenia a na zacieranie w mieszkaniu nabędę lub zmontuję sobie gar max 40L). 20L warki w tym garze nie zajmuje nawet 1/3 objętości, bo ma pojemność około 95L! A więcej się nie da w nim warzyć w tych warunkach, bo mi kuchenka nie wytrzyma ciężaru . Poza tym na dwóch palnikach po wysładzaniu do wrzenia doprowadzałem chyba z pół godziny - a to "tylko" 20L było. Edytowane 5 Października 2010 przez somek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Witam z pod Wrocka i życzę udanych warek napisz ile cię ten garneczek kosztował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Gar zrobiony "po znajomości" (za przysłowiowe piwo) z odpadów, które i tak na złom by trafiły. W tej fabryce takie "małe" kawałki blachy idą do złomowania, bo nie da się już nic z nich zrobić! Ale niemalże 100L gar jeszcze się na szczęście dało! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 chętnie bym skorzystał z twoich znajomości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 http://www.piwo.org/forum/postgallery.php?pid=68143&filename=DSC_7219.jpg :D:) Gratuluję GARA !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 chętnie bym skorzystał z twoich znajomości Chętnie bym służył pomocą, gdybym sam potrafił coś takiego zmajstrować. Kolegę i tak już naraziłem na zimne spojrzenie szefa! Już nie chciałem więcej wymagać od gara, choć przydałby się np. wspawany kran spustowy 1", bo niestety przelewanie przez przechylanie wymaga użycia sporej siły :rolleyes:. Ale to już niestety zrobię na własną rękę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
somek Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 http://www.piwo.org/forum/postgallery.php?pid=68143&filename=DSC_7219.jpg :/:D:)Gratuluję GARA !!!! A dziękuję! Rzeczywiście GARA z dużych liter, bo żeby w nim zamieszać, jak był na kuchence, musiałem stawać na stołek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Witam Super ten GAR .Szkoda że kolega nie wspawał zaworu to połowa pracy prze zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się