Muchor Opublikowano 19 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 Moi drodzy, Coś takiego mi się przytrafiło: w piątek wieczorem zrobiłem brzeczkę, American Weizen, zestaw z Twojego Browaru. Schłodziłem do 21 stopni, dodałem uwodnione suchary - Mangrove Jack M20 czyli Bavarian Wheat i zaniosłem do piwnicy, w której teraz mam 19.5 stopnia (piwnica w bloku). W sobotę rano zajrzałem, jeszcze się nie "gotowało" ale już zaczęła robić się piana. Wyjechałem na weekend, wróciłem w niedzielę wieczorem i... było już po fermentacji. W 36 godzin?! Na brzegu były ślady po dużej pianie, temperatura na naklejanym termometrze była 22 stopnie, ale już nie bulkało (szczelność okay, sprawdziłem). Nie miałem czasu tego dokładnie zbadać, dopiero dzisiaj zmierzyłem refraktometrem: było 11.0 brix, jest 6.2 brix. Kalkulator piwowarski mi pokazuje 4% alkoholu i odfermentowanie 71%. Załączam zdjęcie - wydaje mi się raczej w porządku, zapach raczej prawidłowy (chociaż więcej chmielu niż banana). Zamierzam to zostawić jeszcze na tydzień i przenieść do nieco cieplejszego pomieszczenia, niech drożdże po sobie posprzątają. Czy ktoś z Was też miał takiego szybkiego Billa z tymi drożdżami? Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 19 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 To normalne dla tych drożdży w tej temperaturze. Pewnie brzeczka nie zeszła nawet do temperatury otoczenia w piwnicy. Ja bym butelkował w weekend Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 19 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 To normalne dla tych drożdży w tej temperaturze. Pewnie brzeczka nie zeszła nawet do temperatury otoczenia w piwnicy. Ja bym butelkował w weekendW tej weekend nie zdążę, mam zaplanowany rower z kumplami. Oczywiście potem wproszą się do mnie na piwo, ale w sumie - traktuję to jako komplement.Dzięki za odpowiedź Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się