Skocz do zawartości

Browar Olinek


OLINKA

Rekomendowane odpowiedzi

To super. Ostatnio miałam długą dwumiesięczną przerwę. Niestety brak czasu. ale teraz nadrabiam. Jak gęstwy będziesz miał daj znać może coś uwarzę na tych gęstwach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 223
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warka # 25 Monachijskie Ciemne

 

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 1,85 kg

Monachijski I - 0,85 kg

Monachijski II - 1,7 kg

Carahell - 0,15 kg

Cara Crystal - 0,2 kg

 

Zacieranie :

 

52 st - 10 min,

64 st - 35 min,

72 st - 30 min,

 

Chmielenie :

 

gotowanie 10 min,

w 10 min - 20 g marynki,

w 50 min - 25 g Tradition

 

Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager saszetka już gotowa

 

 

Wyszło 22 l, blg 13

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

WARKA # 26 MONACHIJSKIE CIEMNE CZERWCOWE

Bardzo lubię to piwo więc warzę je bardzo często więc teraz będę je nazywać od nazwy miesiąca w którym powstało :okey:

 

 

Zasyp:

 

Pilzneński 1,2 kg

Monachijski 2,45 kg

Carahell 0,15 kg

Cara crystal 0,2 kg

 

Marynka 20 g - 10'

Lubelski 25 g - 65'

Mech irlandzki w 55'

 

Zacieranie:

 

10 min w 52 st,

30 min w 62 st,

30 min w 72 st.

 

Chmielenie 70 min

 

 

Zadane gęstwą po warce # 25

 

 

Dzisiaj spróbowałam Pilsa górniaka, wyszedł super :smilies:

 

 

warka # 25 poszła na cichą ( po miesiącu burzliwej )

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Mój browar po dł..........giej przerwie wraca do pracy. Mam nowiutkie , świeżutkie Wyeast 1007 German Ale może dacie mi jakiś pomysł co na nich zrobić ?!;) Oprócz monachijskiego bo to piwko a raczej recepturę znam już na pamięć ;)

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój browar po dł..........giej przerwie wraca do pracy. Mam nowiutkie , świeżutkie Wyeast 1007 German Ale może dacie mi jakiś pomysł co na nich zrobić ?!;) Oprócz monachijskiego bo to piwko a raczej recepturę znam już na pamięć ;)

No na tych drożdżach to monachijskie jednak średnio, to drożdże do "hybryd" czyli Alt, Koelsh, Biere de Garde, amerykańska pszenica.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA # 27 kOLSCH

 

Zasyp

 

4,5 kg pilzneński

0,5 kg pszeniczny

 

Zacieranie

 

52 st.C - 10 min,

66 st.C - 40 min,

72 st.C - 30 min,

77 st.c filtracja.

 

Gotowanie : 70 min

 

Chmielenie :

 

60 min

 

Po 10 min gotowania dodałam

 

35 g Tradition,

po 45 min dodałam 15 g Tradition

 

Wyszło 21 l, blg 12

 

zadane drożdże German ale 1007 prosto z saszetki

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Około m-ca wstecz zlałam z fermentora piwo do zabutelkowania. w fermentorze zostały drożdże i około 2 cm piwa nad nimi. Stoi to w temp. w jakiej fermentowało czyli około 13 st.C niestety zapomniałam o tym fermentorze i dzisiaj go odkryłam. zapach jest w/g mnie właściwy bez obcych zapachów jak myślicie czy te drożdże można ponownie użyć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13stC to mi wydaje się dojść wysoko.

Poza tym z tego co się nasłuchałem na Zlocie Banitów lepiej otworzyć nowe. Czy tak jest do końca - zacznę wnet dogłębnie analizować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka # 30 IRA

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 2,750 kg,

Monachijski I - 1,2 kg,

Caraamber - 0,25 kg,

Carahell - 0,15 kg

Jęczmień palony 0,05 kg

 

Zacieranie :

 

52 - 10'

64 - 40'

72 - 30'

 

76 filtracja

 

cdn

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cd WARKI # 30 IRA

 

Gotowanie w sumie 70 min, Z chmielem 60 min

 

Dodane w 10 min

 

10 g Junga,

 

Dodane w 40 min

 

15g Perle,

 

Dodane w 65 min

 

20g Lubelski

 

Zadałam gęstwę Wyeast 1084 Irish Ale która podarował mi kolega Apolloks dzięki Krzysiu

 

Wyszło mi trochę mało 17 l, 12 blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.