OLINKA Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 (edytowane) Warka # 6 PILS poszedł do butelek z 106 g cukru, Warka # 10 Pszenica poszła na cichą Pszenica zeszła do 3,5 blg Edytowane 11 Listopada 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 17 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 (edytowane) Monachijskie Ciemne warka # 9 idzie jutro do butelek. Obliczyłam na kalkulatorze, że do 18 l potrzebuję 109 g cukru. Piwo ma temp. 12 st.c i chcę aby miało 2.7 vol. Mam nadzieję, że tym razem dobrze policzyłam na tym kalkulatorze jeśli się mylę to proszę o korektę. Jutro będę też robić Koźlaka czyli Warka # 11 Koźlak Edytowane 17 Listopada 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 19 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 (edytowane) Warka # 11 KOŹLAK w/g przepisu kolegi Pieron(k)a z małymi modyfikacjami co do ekstraktu i chmielu w przepisie był w szyszkach ja dałam w granulkach o 10 % mniej - pilzneński 5 kg; - monachijski 0,5 kg; - ekstrakt jasny 0,5 kg; miałam tylko ciemny wiec taki dałam - chmiel Marynka granulat 35 g; - chmiel Lubelski granulat 10,5 g; - 17l wody do 56°C i słód i 10' w 52°C - podgrzanie na 63°C i 20' - podgrzanie na 72°C i 25' - podgrzanie do 76°C filtracja Na razie tyle później ciąg dalszy Edytowane 19 Listopada 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 W 0' gotowania dodałam 35 g Marynki w 40 ' gotowania 10,5 g Lubelskiego Wyszło mi 20 l o 17 blg ( Pieronowi wyszło więcej ), zadałam drożdże w 20 st.c. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Mój Koźlak pięknie pracuje. Dzisiaj przelałam pszeniczne do butelek z dodatkiem 250 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Mój Koźlak pięknie pracuje. Dzisiaj przelałam pszeniczne do butelek z dodatkiem 250 g cukru Nagazowanie będzie bardzo duże (ilość CO2 prawie 3.9), piwo prawidłowo odfermentowało więc nie powinno być problemów, ale trzymałbym je na wszelki wypadek w chłodzie bo może się trafić słabsza butelka (piwnica) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Wpisałam do kalkulatora 4.5 vol i wyszło mi 244 g cukru więc tyle dałam ( inne parametry czyli temp. i ilość też podałam ) może znów coś źle wpisałam skoro tobie wyszło 4.9. Kurde może być niebezpiecznie w piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Jezu, 4.5 v/v to raczej butelki nie wytrzymają! Ja pszenicom więcej niż 2.9 nie daję, żeby się je dało nalewać do szklanek. Chyba trzeba wszystkich ostrzec, żeby nie ufali podpowiedziom tego kalkulatora i gazowali pszenice do max. 3 v/v. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Wpisałam do kalkulatora 4.5 vol i wyszło mi 244 g cukru więc tyle dałam ( inne parametry czyli temp. i ilość też podałam ) może znów coś źle wpisałam skoro tobie wyszło 4.9. Kurde może być niebezpiecznie w piwnicy Wyszło 3.9, ogólnie piwo trzeba będzie szybko wypić i raczej nie nosić do znajomych Ja pszenice nagazowuję do 2.7, nie próbowałem więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Moje Berlinery nagazowałem do 3.8 vol w.g. tego kalkulatora i nie jest tak strasznie. Jak butelka jest schłodzona i nie trząchana to nawet piana nie wyłazi z szyjki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Z Twoimi berlinerami to trzeba jak z jajkiem się obchodzić. Pierwsze o mało mi się nie wypieniło w zlewie, przy drugim już byłem ostrożniejszy. Ale i tak wydaje mi się, że jak na pszenicę 3.9 v/v to jednak za dużo. Ten kalkulator oblicza dobrze, tylko sugeruje zbyt wysokie nagazowanie dla wszystkich niemieckich pszenic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojti Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 teraz mnie też nastraszyliście - wczoraj butelkowałem pszenicę i celowałem 2.8 - dałem 140g cukru na 18l piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Nie masz się czego bać, 2.8-2.9 to tyle ile większość daje, taka wartość zapewnia spokój umysłu. Powyżej 3.2 dają ryzykanci albo ci, co mają pewność że im piwo dofermentowało. Przy takim nagazowaniu trzeba się ostrożnie obchodzić z butelkami, szczególnie przy nalewaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Ostatecznie zeszło do 2,8 blg. Trzymam w piwnicy tam jest teraz tak około 7-8 st.c. Trzeba będzie wypić w pierwszej kolejności najwyżej znajomi się ucieszą bo będzie okazja na imprezkę. Sprawdzę w sobotę co jak w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 24 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Słody ześrutowane, jutro warzę Dunkel Weizena warkę # 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 (edytowane) Dopiero wczoraj powstała Warka # 12 Dunkel Weizen, już obawiam się # 13 bo będzie wkrótce. Co do Dunkel Weizena to był zrobiony na wzór z zestawu BA czyli : Surowce (zestaw Dunkel Weizen z BA): 12 blg słód pilzneński - 1,3kg słód pszeniczny jasny - 1,9kg słód monachijski typ II - 0,6kg słód Carawheat (pszeniczny karmelowy) - 0,2kg słód pszeniczny czekoladaowy - 0,05kg chmiel Lubelski granulat - 40g drożdże gęstwa z poprzedniej pszenicy Zacieranie: 10' w 46°C 15' w 53°C 30' w 63°C 10' w 72°C Chmielenie: 80' 20g w 10' 10g w 50' 10g w 75' Wyszło mi 20 l o blg 12, po 2 godzinach rurka oszalała i tak jest do teraz No a dzisiaj robię kabanosy !!! Edytowane 26 Listopada 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 29 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 (edytowane) Może jutro uda się coś uwarzyć. Przymierzam się do BELGIAN GOLDEN ALE, będzie to moja Warka # 13 mam nadzieję, że nie pechowa A jeśli chodzi o pszeniczne granatów nie ma, jutro może mała degustacja. Zobaczymy co będzie po otwarciu buteleczki Edytowane 29 Listopada 2010 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 2 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 No i udało się uwarzyć dopiero dzisiaj ale tez nie do końca drożdże zadam jutro WARKA # 13 BELGIAN GOLDEN ALE Skład : 4,3 kg pilzneński 1 kg wiedeński 0,5 kg Pszeniczny 0,25kg Carapils Zacieranie: 40 minut w 64°C 20 minut w 72°C Gotowanie 60 minut Chmielenie: 30g Marynki na początku gotowania 20g Liberty + 0,7 kg cukru białego na 7 minut przed końcem gotowania. 19°Blg ilość litrów jak na razie nie znana jutro się okaże Drożdże ( dzięki admiro ) gęstwa WLP530 Abbey Ale Yeast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Wyszło 20 l Warki # 13, Dunkel Weizen z Warki # 12 przelany na cichą zszedł do 3,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Skąd Ty kobieto bierzesz tyle butelek, że tak intensywnie warzysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Witam !!! Jeszcze mi zostały 3 skrzynki. Na szczęście mam znajomych którzy mają kilka sklepów i użyczyli mi kilkanaście kontenerów. Jak już gdzieś pisałam na forum dogadałam się też z gościem który zbiera puszki na złom i przy okazji zbiera też dla mnie butelki. Piwniczkę mam jedną wolną więc tam jest magazyn piwny a miejsca jeszcze przynajmniej na kilkanaście warek. Pozd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Chyba, że tak, ale na butelki nieznanego pochodzenia chyba bym się nie skusił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 e tam wrzucisz na 2 dni do wanny i się odmoczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Na zapleczu sklepu mam łazienkę i tam jest wanna. Butelki są w niej namoczone przez kilka dni patem OXI lub inny preparat i jak do tej pory nic się nie dzieje żadnych pleśni ani innych tego typu spraw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Witam !!! Jeszcze mi zostały 3 skrzynki. Na szczęście mam znajomych którzy mają kilka sklepów i użyczyli mi kilkanaście kontenerów. Jak już gdzieś pisałam na forum dogadałam się też z gościem który zbiera puszki na złom i przy okazji zbiera też dla mnie butelki. Piwniczkę mam jedną wolną więc tam jest magazyn piwny a miejsca jeszcze przynajmniej na kilkanaście warek. Pozd Masz bardzo fajne warunki, znajomych też Ja swoje butelki zbierałem długo, część musiałem kupić. Teraz mam ich około 300 szt. i wystarczy jak na dzień dzisiejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się