Stasiek Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 (edytowane) (chyba grabinki) niewiem czy wydziela GARBNIKI ale grabinków napewno nie Garbniki też nie, tylko taniny. Edytowane 14 Lutego 2011 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 (edytowane) Kurde z chmielem to się gotowało 70 min a resztę czyli 20 min bez chmielu ( coś mi się wcześniej chyba źle obliczyło ) , co do składu to robiłam na wzór tego monachijskiego co zawsze czyli pierwszy raz było z zestawu z BA, później z moich słodów i teraz też, kolor jest taki sam jak w tych dwóch wcześniejszych co prawda Wena ostatnio mówił mi, że jest ciut za jasne jak na to piwo ale sugerowałam się składem z zestawu z BA bo w końcu to chyba jakiś "znawca" go ułożył. Następne mam zamiar uwarzyć w najbliższym czasie bo jest to moje ulubione i dodam czegoś ciemnego ( palonego ) A z drugiej strony jak czytam opis tego piwa to kolor mojego monachijskiego ciemnego jest taki jak w opisie "Kolor od głęboko miedzianego " czyli będzie o.k. Oby tylko nie te taniny Edytowane 14 Lutego 2011 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Drożdże już pracują, wlałam brzeczkę zaledwie przed godziną. Może to dobry znak A tak przy okazji mój 200 post ( nie warka niestety ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Do warki 200 też dojdziesz. Będziesz więcej jeździć na spotkania to i przerób będzie większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Do warki 200 też dojdziesz. Będziesz więcej jeździć na spotkania to i przerób będzie większy. To prawda. Jak Stasiek napisał że chodzi o taniny to wiem że doktora z piwowarstwa nie zrobię. A do 200 warki to trafisz i na fajnego kwasa (jaki był na Profesjonaliach) czy najzwyklejszego kwasa (a tego nie życzę). I tak się zdobywa doświadczenie, hee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Warka # 16 Monachijskie Jasne po burzliwej zeszło na 3 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) Warka # 19 Kolsch II Zasyp : Pilzneński 4,4 kg Pszeniczny 0,6 kg Zacieranie: 52 St - 10 min 66 st - 50 min 72 st - 20 min 76 st - filtracja Chmielenie: w 10 min - 35 g Hallertau Spalt Select w 55 min - 15 g Hallertau Spalt Select w 75 min chłodzenie cdn Edytowane 18 Lutego 2011 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Chłodzenie zakończone, brzeczka wlana prosto do fermentora po kolsch'u z warki # 17. Wyszło ponad 26 l , 12 blg. Warka # 17 Kolsch przelana na cichą zeszło na 3 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Warka # 16 Monachijskie Jasne poszła do butelek z 120 g cukru, po cichej zeszło na 2,5 blg początkowych 12,5. Wstawiam na kilka dni do temp. pokojowej a później do piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Warka # 17 KOLSCH poszła do butelek ze 160 g cukru, Warka # 18 Monachijskie Ciemne poszło na cichą blg niecałe 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Warka # 18 Monachijskie Ciemne poszło do butelek z dodatkiem 130 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Warka # 19 kolsch II przelane na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 I jak-klarowne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Adaś nie bardzo , poprzedni kolsch jest bardziej klarowny ale on już w butelkach. Przywiozę Ci w czwartek to ocenisz sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 W ten czwartek to nie wiem czy dam rady tyle piw ocenić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 11 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 to sobie zostawisz na inny dzień :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Dzisiaj powstała Warka # 20 KOLSCH III jest kopią #17 , ale z racji tego, że po wysłodzeniu wyszło mi o wiele więcej brzeczki dodam więcej chmielu. Teraz się właśnie chmieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 KOLSCHA III wyszło 25 l, blg około 12. Niestety zapomniałam dodać mchu do gotowania. Trudno nie będzie tak klarowny jak pierwowzór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 (edytowane) Warka # 21 Monachijskie Ciemne Zasyp : Pilzneński 1,2 kg Monachijski 2,45 kg Carahell 0,15 kg Cara crystal 0,2 kg Caraaroma 0,1 kg Melanoidynowy 0,1 kg Zacieranie: 63 st.c przez 40' 72 st.c przez 30', podgrzane do 76 st.c i filtracja Chmielenie: w 10 min 20 g Junga, w 60 min 25 g Tradition na 10 min. Wyszło 24 l , blg 11,5 Zadałam gęstwą wlp830 Edytowane 22 Marca 2011 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) Ponad miesiąc minął od ostatniego warzenia. W międzyczasie kolsch III poszedł w kanał ( kwas ). Teraz mój browar przeszedł gruntowną dezynfekcję i można warzyć. Wzbogaciłam się również w 300 butelek w kontenerach co wpłynie na zwiększenie zapasów w piwnicy. Wczoraj uwarzyłam Warkę # 22 SPÓŹNIONY BELG bo był w planach w marcu ale powstał z opóźnieniem w kwietniu . Zasyp : 2,5kg pale ale 1,0kg wiedeński 0,65kg biscuit 0,15kg special b Zacieranie: 35 minut w 64°C 35 minut w 72°C Gotowanie 60 minut Chmielenie: 25g Marynka na początku gotowania 15g Saaz w 30 minucie gotowania 10g Spalt Select w 50 minucie gotowania Wyszło 20l o ekstrakcie 12°Blg Zadane gęstwą WLP530 Abbey Ale Yeast Edytowane 2 Maja 2011 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 (edytowane) Warka # 23 PILS Zasyp : Pilzneński 3,6 kg, Carapils 0,4 kg Melanoidowy 0,08 kg, zakwaszający 0,04 kg Zacieranie: 62 st.c - 30 min, 72 st.c - 30 min, podgrzanie do 75 st i wysładzanie ( 3x 3,5 l ) Chmielenie: 60 min 0' - 25 g tradition 30 ' - 20 g Marynki 45' mech irlandzki Blg wyszło 11, 20 L Drożdże gęstwa wlp830 ( niestety nie nadawały się do użytku ) z braku innych poszły us-05 Edytowane 15 Maja 2011 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Warka # 23 PILS poszła na cichą, juto warzę pszeniczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 (edytowane) Warka # 24 PSZENICA Zasyp : 2,5 kg pszeniczny, 1,8 pilzneński, 0,1 kg zakwaszający 0,2 Carapils Zacieranie : 44 st - 20 min, 64 st - 40 min, 72 st - 20 min, Chmielenie : Gotowanie 60 min Na początku gotowania dodane 35 g lubelskiego Edytowane 16 Maja 2011 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLINKA Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 (edytowane) Wyszło 21 l, blg 12 Drożdże wb-06 właśnie zadane: A jutro WARKA # 25 MONACHIJSKIE CIEMNE Moje ulubione Edytowane 16 Maja 2011 przez duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Produkcja trwa, gratulacje Już za niecałe 2 tygodnie gęstwy Bohemiany i Wity będą dostępne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się