Skocz do zawartości

Browar Olinek


OLINKA

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 223
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Kurde z chmielem to się gotowało 70 min a resztę czyli 20 min bez chmielu ( coś mi się wcześniej chyba źle obliczyło ) , co do składu to robiłam na wzór tego monachijskiego co zawsze czyli pierwszy raz było z zestawu z BA, później z moich słodów i teraz też, kolor jest taki sam jak w tych dwóch wcześniejszych co prawda Wena ostatnio mówił mi, że jest ciut za jasne jak na to piwo ale sugerowałam się składem z zestawu z BA bo w końcu to chyba jakiś "znawca" go ułożył. Następne mam zamiar uwarzyć w najbliższym czasie bo jest to moje ulubione i dodam czegoś ciemnego ( palonego )

 

A z drugiej strony jak czytam opis tego piwa to kolor mojego monachijskiego ciemnego jest taki jak w opisie "Kolor od głęboko miedzianego " czyli będzie o.k.

 

Oby tylko nie te taniny :smilies:

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do warki 200 też dojdziesz. Będziesz więcej jeździć na spotkania to i przerób będzie większy.

To prawda. Jak Stasiek napisał że chodzi o taniny to wiem że doktora z piwowarstwa nie zrobię. :smilies: A do 200 warki to trafisz i na fajnego kwasa (jaki był na Profesjonaliach) czy najzwyklejszego kwasa (a tego nie życzę). I tak się zdobywa doświadczenie, hee :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 19 Kolsch II

 

Zasyp :

 

Pilzneński 4,4 kg

Pszeniczny 0,6 kg

 

Zacieranie:

52 St - 10 min

66 st - 50 min

72 st - 20 min

76 st - filtracja

 

Chmielenie:

w 10 min - 35 g Hallertau Spalt Select

w 55 min - 15 g Hallertau Spalt Select

w 75 min chłodzenie

 

cdn

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chłodzenie zakończone, brzeczka wlana prosto do fermentora po kolsch'u z warki # 17.

 

Wyszło ponad 26 l , 12 blg.

 

Warka # 17 Kolsch przelana na cichą zeszło na 3 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 16 Monachijskie Jasne poszła do butelek z 120 g cukru, po cichej zeszło na 2,5 blg początkowych 12,5. Wstawiam na kilka dni do temp. pokojowej a później do piwnicy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj powstała Warka # 20 KOLSCH III jest kopią #17 , ale z racji tego, że po wysłodzeniu wyszło mi o wiele więcej brzeczki dodam więcej chmielu. Teraz się właśnie chmieli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 21 Monachijskie Ciemne

 

Zasyp :

 

Pilzneński 1,2 kg

Monachijski 2,45 kg

Carahell 0,15 kg

Cara crystal 0,2 kg

Caraaroma 0,1 kg

Melanoidynowy 0,1 kg

 

 

Zacieranie:

63 st.c przez 40'

72 st.c przez 30',

podgrzane do 76 st.c i filtracja

 

Chmielenie:

w 10 min 20 g Junga,

w 60 min 25 g Tradition na 10 min.

 

Wyszło 24 l , blg 11,5

 

Zadałam gęstwą wlp830

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ponad miesiąc minął od ostatniego warzenia.

 

W międzyczasie kolsch III poszedł w kanał ( kwas ).

 

Teraz mój browar przeszedł gruntowną dezynfekcję i można warzyć.

 

Wzbogaciłam się również w 300 butelek w kontenerach co wpłynie na zwiększenie zapasów w piwnicy.

 

Wczoraj uwarzyłam Warkę # 22 SPÓŹNIONY BELG bo był w planach w marcu ale powstał z opóźnieniem w kwietniu .

 

Zasyp :

 

2,5kg pale ale

1,0kg wiedeński

0,65kg biscuit

0,15kg special b

 

Zacieranie:

35 minut w 64°C

35 minut w 72°C

 

Gotowanie 60 minut

 

Chmielenie:

25g Marynka na początku gotowania

15g Saaz w 30 minucie gotowania

10g Spalt Select w 50 minucie gotowania

 

Wyszło 20l o ekstrakcie 12°Blg

 

Zadane gęstwą WLP530 Abbey Ale Yeast

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 23 PILS

 

Zasyp :

 

Pilzneński 3,6 kg,

Carapils 0,4 kg

Melanoidowy 0,08 kg,

zakwaszający 0,04 kg

 

 

Zacieranie:

62 st.c - 30 min,

72 st.c - 30 min,

podgrzanie do 75 st i wysładzanie ( 3x 3,5 l )

 

 

Chmielenie: 60 min

 

0' - 25 g tradition

30 ' - 20 g Marynki

45' mech irlandzki

 

Blg wyszło 11,

 

20 L

 

Drożdże gęstwa wlp830 ( niestety nie nadawały się do użytku ) z braku innych poszły us-05

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka # 24 PSZENICA

 

Zasyp :

 

2,5 kg pszeniczny,

1,8 pilzneński,

0,1 kg zakwaszający

0,2 Carapils

 

Zacieranie :

44 st - 20 min,

64 st - 40 min,

72 st - 20 min,

 

Chmielenie :

 

Gotowanie 60 min

 

Na początku gotowania dodane 35 g lubelskiego ;)

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło 21 l, blg 12

 

Drożdże wb-06 właśnie zadane::D

 

 

A jutro WARKA # 25 MONACHIJSKIE CIEMNE Moje ulubione :)

Edytowane przez duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.