anteks Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 0,5 laktozy to jakieś 2 blg, wychodzi że teraz masz 6blg( mierzone oczywiście spławikiem?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 1 godzinę temu, Łachim napisał: 1. W jakim celu? 2. Zostaw na drożdżach, jest niedofermentowane, może jeszcze ruszyć. 3. Sytuację może poprawić trochę piany drożdżowej z aktywnej, trwającej fermentacji w fazie wysokich krążków. Dodaj np. z tych S-23. Suchary raczej w takim środowisku wiele nie dadzą. 1. W celu ułożenia się. 2. Chciałbym im jakoś pomóc 3. Mogę, lecz tak naprawdę będzie to dopiero za około tydzień. Czy w przypadku dodania piany z S-23 powinienem obniżyć temperaturę brzeczki, skoro ich najlepszy zakres to 9-15? 58 minut temu, anteks napisał: 0,5 laktozy to jakieś 2 blg, wychodzi że teraz masz 6blg( mierzone oczywiście spławikiem?) Nawet dwoma. PS. Szkolenie z obsługi refraktometru zaliczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 (edytowane) S-04 wolno dojadają. Powinni do nich dawać oddzielną instrukcję obsługi. Jak dla mnie to za wysoko zaczynałeś fermentację oraz źle podnosiłeś temperaturę. Trzeba było szybciej podnosić, o 1°C na dzień i od razu jak fermentacja zaczęła zwalniać. Teraz nie baw się w jakieś półśrodki typu drożdże z piany, bujanie fermentorem a tym bardziej nie obniżaj temperatury. Za to podnieś do 24°C i czekaj. Edytowane 18 Stycznia 2023 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się