Skocz do zawartości

Niedofermentowany Milk Stout i co dalej z tym zrobić?


Aszot

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Łachim napisał:

1. W jakim celu?

 

2. Zostaw na drożdżach, jest niedofermentowane, może jeszcze ruszyć. 

 

3. Sytuację może poprawić trochę piany drożdżowej z aktywnej, trwającej fermentacji w fazie wysokich krążków. Dodaj np. z tych S-23. Suchary raczej w takim środowisku wiele nie dadzą.

 

1. W celu ułożenia się. 

 

2. Chciałbym im jakoś pomóc ;)

 

3. Mogę, lecz tak naprawdę będzie to dopiero za około tydzień. Czy w przypadku dodania piany z S-23 powinienem obniżyć temperaturę brzeczki, skoro ich najlepszy zakres to 9-15?

 

58 minut temu, anteks napisał:

0,5 laktozy to jakieś 2 blg, wychodzi że teraz masz 6blg( mierzone oczywiście spławikiem?)

 

Nawet dwoma. 

PS. Szkolenie z obsługi refraktometru zaliczyłem. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

S-04 wolno dojadają. Powinni do nich dawać oddzielną instrukcję obsługi. Jak dla mnie to za wysoko zaczynałeś fermentację oraz źle podnosiłeś temperaturę. Trzeba było szybciej podnosić, o 1°C na dzień i od razu jak fermentacja zaczęła zwalniać. Teraz nie baw się w jakieś półśrodki typu drożdże z piany, bujanie fermentorem a tym bardziej nie obniżaj temperatury. Za to podnieś do 24°C i czekaj.

Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.