Kubus_Witkacy Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 (edytowane) Witam. Jeśli pytanie nie na temat, to proszę o przekierowanie do odpowiedniego działu. Wszyscy wiemy, ze w domu piwo refermentujemy przy użyciu cukru w butelkach bądź wysycamy piwo w kegach itd. Moje pytanie brzmi: jak to odbywa się w browarach rzemieślniczych i restauracyjnych? Po przerwie diacetylowej w piwie jest mała lub znikoma ilość dwutlenku węgla. Wysycają piwo sztucznie w tanku przed rozlewem - z butli CO2 ? Refermentują w tanku dodając do odfermentowanego piwa, piwo w stadium wysokich krążków? Jak to jest rozwiązane od strony technologicznej? Edytowane 20 Listopada 2022 przez Kubus_Witkacy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Pytasz o praktykę browaru rzemieślniczego w piaskownicy piwowarskiej. Przenoszę do odpowiedniejszego działu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 W zależności od technologii lub piwa. Referentacja lub sztuczne nagazowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubus_Witkacy Opublikowano 21 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Dziękuję za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 3 minuty temu, Kubus_Witkacy napisał: Dziękuję za odpowiedź Interesuje Ciebie jak to konkretnie wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubus_Witkacy Opublikowano 22 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 Tak. Interesuje Mnie to. Przeczytałem książkę Palmera. Zamówiłem książkę o ipie. Warzę piwo w domu. Z domowego punktu widzenia wiem jak to wygląda. Zastanawiam się jak to wygląda w profesjonalny sposob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 W zależności od tego jakie zbiorniki fermentacyjne/ leżakowe posiada browar(ciśnieniowe, bezciśnieniowe, otwarte kadzie) stosują różne metody nagazowania.Jeśli browar nie posiada zbiorników ciśnieniowych wtedy konieczna refermentacja, piwo przelewane do tanku pośredniczącego i w którym jest roztwór cukru i rozlewają(metoda raczej w malutkich browarach. Jesli browar nie ma tankofermnentorów, piwo po fermentacji, leżakowaniu przelewane jest do zbiornika ciśnieniowego i tam sztucznie dogazowane. Jeśli posiada tylko tankofermentory to piwo wstępnie samo się nagazowuje, następnie dogazowywane sztucznie do pożądanej wartości. Nagazowanie jest najczęście przez coś takiego, zamontowane w ściance fermentora lub w deklu https://pl.aliexpress.com/item/1005003344303502.html?spm=a2g0o.productlist.main.5.54bc6b80rNmXa4&algo_pvid=3ce13b35-9fbe-4fb5-baf9-181c3d2740f5&algo_exp_id=3ce13b35-9fbe-4fb5-baf9-181c3d2740f5-2&pdp_ext_f={"sku_id"%3A"12000029863442375"}&pdp_npi=2%40dis!PLN!290.88!290.88!!!53.17!!%402145294416691206326294841d0725!12000029863442375!sea&curPageLogUid=LqjuEIJfIXec zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubus_Witkacy Opublikowano 22 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 Dziękuję ? Odpowiedź rozjaśniła mi to zagadnienie. W sumie trochę tak jak w sposobie domowym przy dodawaniu stropu do nagazowania piwa i wysychania piwa w kegu. Znów nasuwa się pytanie co KAS na dodawanie syropu po fermentacja w celu refermentacji. Trzeba to zgłaszać i płacić dodatkowy podatek od syropu dodawanego w celu refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 17 minut temu, Kubus_Witkacy napisał: Znów nasuwa się pytanie co KAS na dodawanie syropu po fermentacja w celu refermentacji. Trzeba to zgłaszać i płacić dodatkowy podatek od syropu dodawanego w celu refermentacji? Dopytaj w KAS, problem jak z dodawaniem owoców, pulpy na leżaku ps otwierasz browar i zasięgasz rad na tym forum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubus_Witkacy Opublikowano 22 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 Pytam z czystej ciekawości. Interesuje się tematem od jakiegoś czasu ale tylko w sferze teoretycznej. Nie stać Mnie na otwarcie browaru. Poza tym praca, dom, żona, dziecko. Nie miałbym czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się