Bogota Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 To jeszcze się spytam: - chcę kupić 2 fermentator, czy lepiej z kranikiem i rurką bo przelać na cichą mogę połączając wężyk do kranu (w końcu łatwiej odkazić niż swoją maskę) a i będę wiedział kiedy burzliwa się zakończyła. Bo jakoś tak pękam wiadro+pokrywa - ile schodzi gazu przy zrobieniu warki z zacieraniem? Bo taki taboret zużywa 0,5-0,6kg/h czyli dużo więc nie wiem czy taka turystyczna wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 1. Fermentorów z kranikiem używamy tylko jako kadź filtracyjna i pośrednia do rozlewu. Do fermentacji, naszym zadaniem, lepsze są bez kraników, nie ma problemów z wyciekami. Jeśli chodzi o problem zasysania paszczą, robimy tak od zawsze. 2. Butla ok. 11 kg wystarcza nam na 8 warek. Z tym, że wodę do wysładzania grzejemy sposobem Maryush'a. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Cześć Paszczę jest super zdezynfekować jakimiś dwoma dwudziestkoma piątkami Zdrowo dla Ciebie i warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogota Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Jeszcze 2 szybkie pytania. Czy przydaje się fermentator z podziałką pokazującą ilość litrów w środku? Czy przydaje się termometr naklejany na fermentator? Nie wiem czy wydawać więcej czy się nie przyda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Podziałka tak, termometru ja używam sporadycznie, ale mam na każdym fermentatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Jeszcze 2 szybkie pytania.Czy przydaje się fermentator z podziałką pokazującą ilość litrów w środku? Czy przydaje się termometr naklejany na fermentator? Nie wiem czy wydawać więcej czy się nie przyda... Termometr sobie daruj, mnie się bardzo szybko rozkleił. Co do podziałki, to owszem bardzo się przydaje, ale można sobie samemu wyskalować wiadro i pozaznaczać markerem (prawie na pewno będzie to zrobione dokładniej niż fabrycznie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Termometr sobie daruj, mnie się bardzo szybko rozkleił. Co do podziałki, to owszem bardzo się przydaje, ale można sobie samemu wyskalować wiadro i pozaznaczać markerem (prawie na pewno będzie to zrobione dokładniej niż fabrycznie). Dokładnie tak jak pisze Kopyr, marker i do dzieła. Ja skalowałem co 2l w końcu "browar to nie apteka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się