patrysiek Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Cześć Piwowarzy. Szukam porady bardziej doświadczonych ode mnie mam 5 warek za sobą. W tym przypadku robiłem pierwszy raz piwo o wysokim blg, tj. HAZY IPA 21BLG i użyłem tylko 1 opakowania drożdży, zapewne powinienem użyć dwóch opakowań ale już po ptakach. Gotowałem w temperaturze 70 st C. Po 14 dniach fermentacji burzliwej BLG wynosiło 8st, postanowiłem przetrzymać jeszcze tydzień BLG pozostawało bez zmian. Narazie przelałem na cichą tylko się obawiam, że blg już pozostanie na tym poziomie. Czy tak wysokie BLG nie spowoduje "granatów" po dodaniu glukozy i zabutekowaniu? Zazwyczaj butelkowałem przy BLG 2-4 ale to były piwa poniżej 16BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Sprawdź sobie kalkulatorem ile % masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Z tym gotowaniem w 70C to chyba przesadziłeś - no chyba że gdzieś na Śnieżce warzyłeś ale to i tak chyba za nisko Weź mała próbkę tego piwa do ciepłego pomieszczenia i dodaj sporo drożdży. Po 2 dniach sprawdź czy zeszło poniżej 8. Jeśli nie, to już nie zejdzie. Jeśli zejdzie to musisz czekać i ewentualnie podnieść temp. cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 5 godzin temu, skybert napisał: Z tym gotowaniem w 70C to chyba przesadziłeś - no chyba że gdzieś na Śnieżce warzyłeś ale to i tak chyba za nisko Weź mała próbkę tego piwa do ciepłego pomieszczenia i dodaj sporo drożdży. Po 2 dniach sprawdź czy zeszło poniżej 8. Jeśli nie, to już nie zejdzie. Jeśli zejdzie to musisz czekać i ewentualnie podnieść temp. cichej. O to to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się