Skocz do zawartości

Fermentacja otwarta


dentharg

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

 

Czytam: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=7&przedm=8739007&=Profesjonalia_2010_-_zwyci%EAzca_wyruszy%B3_w_podr%F3%BF_%21

 

i widzę, że browary stosują fermentację otwartą. Jak w takiej sytuacji utrzymać czystość bakteriologiczną? Przecież tam byle co może nalecieć i zakazić brzeczkę.. A tym bardziej beczki dębowe - jak to utrzymać w czystości?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe czy stężenie CO2 w takiej fermentowni otwartej jest niebezpieczne dla ludzi (brak tlenu).

Oczywiście' date=' że jest. Dlatego dawniej wchodzono ze świeczką. Jeżeli gasła to więcej wietrzono.[/quote']

W Cieszynie dalej tak robią :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podoba mi się to wideo z Michaelem Jacksonem gdzie on pokazuje otwartą fermentację belgijskich Lambików (ok. 4:20). Co myślicie o ich czystości i sterylności? ;D

 

[media]

[/media]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podoba mi się to wideo z Michaelem Jacksonem gdzie on pokazuje otwartą fermentację belgijskich Lambików (ok. 4:20). Co myślicie o ich czystości i sterylności? ;D

Panie z Sanepidu chyba zawału by dostały :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Czy można to nazwać fermentacją otwartą? Tak.

Jednak ja bym nie ryzykował fermentacji z uchylonym wiekiem. To aż się prosi o infekcję. Z dobrze natlenioną warką po prostu nie ma powodu na otwieranie wieka. Po to jest rurka fermentacyjna, żeby przeprowadzić fermentację ze szczelnie zamkniętym wiekiem.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentuję w lodówce, którą wcześniej dezynfekuję. Pytam, bo ponoć podczas otwartej fermentacji drożdże produkują 1/3 więcej estrów. Pada też określenie "shallow fermenters". Czy nasze plastikowe fermentory można tak nazwać?

 

Spokojnie akurat nasze wiaderka mozna nazwac plytka i otwarta fermentacja. Nawet jesli nalozymy dekielel.

 

Sent from my GT-I5700 using Tapatalk 2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Otwartość, głebokość, kształt fermentora zaliczają się do kategorii parametrów trzeciorzędnych, czasem da sie wyczuć ich wpływ , czasem nie.

Możesz się o tym przekonać tylko eksperymantalnie.

Róznica pomiędzy poktywką uchylona a odkrytą może wystąpić, ale może też i nie wystąpić, zależy od rodzaju piwa, temperatury fermetacji, fazy księżyca itp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W płytkich fermentorach chodzi chyba o to że drożdże mają więcej miejsca do pracy na powierzchmni? Na warkę 20l to byś musiał z wanny zrobić fermentor, żeby byo kilkanaście cm głębokości :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.