pawelszu Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 Witam To mój pierwszy post na forum. Robie już chyba 15 warkę. Wczoraj mialem wtopę i cała brzeczka poszła do kibla. Znalazłem jakś recepture na brewness na hazy IPE i zrobiłem troche bez zastanowienia. na 10l było tam w zacierze 2kg płatków (1 owsianych i 1 przenicznych). generalnie wyszedł kisiel i nie dało się tego odfiltrować. Ale uwodnilem drożdze do tego Us-05. Dzisiaj robię nową warkę i zastanwiam sie czy te uwodnione drożdze się jeszcze nadają czy już padły? czy robic nowe? Dzięki za podpowiedzi PS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 Drożdże bez jedzenia umrą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelszu Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 no to wiem. Ale jak szybko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 13 minut temu, pawelszu napisał: czy robic nowe Uwadniaj następna saszetkę jak będziesz miał schłodzoną brzeczkę. A uwodnione z tego co kojarzę, mogą stać tak 20-30 minut maks. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelszu Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 A ja mam inne pytanie…ile ogólnie było zasypu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelszu Opublikowano 8 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 4,2 KG - 2,2 Pale Ale, 1 kg płatków owsianych i 1 kg płatków przenicznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 To raczej normalny zacier do filtracji, następnie dodaj łuski+mash out. Nieco więcej wody bo płatki sporo wchłoną i spoko. Zasyp na NEIPA całkiem ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi