Makaron Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 (edytowane) Kolejne dwie receptury jeszcze przezemnie nie testowane, ale ostatnio coraz bardziej kusza mnie piwa ciemne. Moj znajomy czestowal tym piwem przy okazji corocznego spotkania Scottish Craft Brewers. Przy poprawnym dobrym wykonaniu piwa nawet warzone w domu w zaden sposob nie sa do rozroznienia od Cask Ales z pubu. Pierwszy raz o tym sie przekonalem wlasnie na zeszlorocznym spotkaniu SCB. Przy poradach kolegow i zmianie zlych nawykow, moje kolejne piwa zaczynaja coraz lepiej smakowac jak te na ktorych sie wzoruje . Dark Mild. Slody: 3,600 g Pale Malt 360 g Crystal Malt 200 g Chocolate Malt 100 g Black Malt Chmiele: 15 g Goldings (90 mins.)15 g Fuggles (90 mins.) 10 g Goldings (10 mins.) O.G. 1037 +/- 1. Czyli nasze okolo 9,25 - 9,5 Blg Zacieranie jednotemperaturowe 60-90 minut okolo 68°C Czyli do wody w proporcji 2,5-3:1 i temperaturze 75°C dodac slod i odstawic na jakis czas. (Ja zacieram w lodowce turystycznej, to niemusze martwic sie o temperature, nigdy nie spala mi ponizej 65°C w ciagu zacierania). Drugi bardzo podobny przepis: Slody: 3,150 g Pale Malt 300 g Crystal Malt 210 g Chocolate Malt 90 g Black Malt Chmiele 40 g Fuggles 35 g Goldings O.G. 1038 Co do drozdzy, to wiele osob tutaj nieprzyiazuje wagi do drozdzy oby byly ale. Na spotkaniach spotkalem nawet opinie, ze poszczegone gatunki maja bardzo maly wplyw na efekt koncowy, to sie tym malo kto przejmuje. Zaznaczam ,ze wszyscy warza typowe brytyjskie ale. Edytowane 4 Czerwca 2008 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 W pierwszej wersji ile Black Malt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Mialo byc 100g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 (edytowane) Wlasnie zacieram Dark Mild`a. Z drobna zmiana w zasypie. Calosc na 20 litrow piwa. Slody: Dark Mild. Slody: 2400g Pale Malt Maris Otter 240g Crystal Malt 130g Chocolate Malt 50g Black Malt 25g prazony jeczmien Chmiele: 10 g Goldings (90 mins.)10 g Challenger (90 mins.) 7 g Goldings (10 mins.) Drozdze Danstar Nottingham , gestwa drozdzowa z porzedniej warki. Jednak przy 7 litrach, utrzymanie 68°C nienalezy do najlatwiejszych, bo podczas przemieszania i otworzenia pokrywy spada temperatura o okolo 1°C. Przewaznie zacieram przynajmniej 5kg slodu w wyzszych proporcach niz 2:1. Teraz zaciera sie calosc w niecalych 7 litrach wody. Jak spadnie temperatura ponizej 63°C to podleje wrzadkiem by utrzymac pozadany przedzial. pH po kilku minutach wyszlo w okolicach 5,5 (musze kupic paski z wieksza dokladnoscia). Woda do zacierania bez zadnych dodatkow, po konsultacji z SCB doszedlem do wniosku, ze wszyskie style oryginalnie warzone w szkocji niewymagaja zadnej ingerencji w wode(No przydaloby sie usuniecie nadmiaru chloru...ale i bez tego ponoc woda jest przednia). Edytowane 13 Czerwca 2008 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Juz skonczone. Wyszlo wszystko zgodnie z planem. O.G. 1037 mniej wiecej, na tyle na ile areometr pozwala odczytac wartosci. Ciekawi mnie to piwo, bo jest bardzo delikatnie chmielone. Fakt, ze maloekstraktywne, ale mimo wszytsko jakos zawsze dodaje chmielu w ilosciach duzo wiekszych. Tymbardziej, ze zaden z chmieli nie jest jakis supergoryczkowy. Wszystkie okolo 6% alfa. Zobaczymy co z tego wyjdzie Zjecia dorzucilem do galerii dostepne tutaj http://www.piwo.org/galeria/thumbnails.php?album=44. Dodam kolejne zdjecia po fermetnacji i wyszynku piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Makaron, a czy mógłbyś rozwinąć zasadę działania i użytkowania tych tanków ? http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=44&pos=2 Chodzi mi o te z czerwonymi zakrętkami i dwoma wlotami/wylotami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Dorzucilem zdjecia zblizen http://www.piwo.org/galeria/thumbnails.php?album=45 z drobnymi opisami. W sumie do uzytkowania tych beczek mam kilka uwag. Nadaja sie wylacznie do piw typu brytyjskiego, gdyz cisnienie robocze wynosi jedynie 10psi. Wystarczy do delikatnego nagazowania piwa. Nie sa na tyle solidne by nagazowac piwo z samego cylindra co2, trzeba uzywac refermentacji. Piwo z tych beczek musi byc wypite do 2 mc, chyba ze ktos trzyma je w ciemnej zimnej piwnicy. Latwe do utrzymania czystosci. Ogolnie lubie te beczki, ale Corneliusy daja duzo wiecej mozliwosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Corneliusy daja duzo wiecej mozliwosci Po rozmowie z Makaronem na gg - Corneliusy to nasze kegi po coca coli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 Corneliusy daja duzo wiecej mozliwosci Po rozmowie z Makaronem na gg - Corneliusy to nasze kegi po coca coli. Tak na marginesie http://en.wikipedia.org/wiki/Cornelius_kegs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2008 W sumie spotkalem sie jeszcze z nazwa premix keg. Swego czasu na allegro ktos mial do sprzedania takie kegi w rozsadnej cenie 49zl/szt. Ogolnie sa dwa rodzaje z szybkozlaczami kulowymi i wpinanymi. Kulowe sa bardziej popularne przez co takie kegi sa zdziebko drozsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Piwo gotowe, wlasciwie czesciowo spozyte w ciagu ostatniego weekendu. Zdjecie gotowego piwa tutaj http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=44&pos=6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Wygląda bardzo smakowicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Pozwolę sobie zacytować podpis pod zdjęciem... Dark Mild w calej okazalosci. Piwo warzone niedawno.Fermentacja 3 dni, dofermentowanie 1 dzien, Klarowane przy uzyciu finnings 3 dni. Nagazowanie sztuczne przy 15PSI przez 3 dni. Smak delikatny, kawowy, piwo niskoalkoholowe idealne na upalne wieczory. Czy ja dobrze rozumiem, że czas produkcji tego piwa od zacierania do degustacji to 10 dni? :o Jeśli tak to jesteś szybszy niż browar w Żywcu. Z jednej strony jestem pod wrażeniem, a z drugiej to chyba się już ociera o przemysłową produkcję. A zdjęcie rzeczywiście smakowite. Czy w rzeczywistości też jest takie ciemne? Bo po fotce to bym powiedział, że wygląda na stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 (edytowane) Zdaje sobie sprawe, ze czas byl ekstremalnie krotki. Ale chcialem cos "postawic" na urodzinach mojej dziewczyny wiec po prostu piwo bylo zaplanowane na tak ekstremalnie krotki termin. Jakbym mial stworzyc etykiete do tego piwa sklad by wygladal tak : slod, chmiel, drozdze, ryba . Piwo zapewne byloby duzo lepsze gdyby dac mu polezakowac okolo miesiaca (niewydaje mi sie by byl sens wydluzac lezakowania powyzej miesiaca moze poltora, piwo ma zaledwie 2,8% alk, tymbardziej przy wymuszonym nagazowaniu.) Edytowane 23 Czerwca 2008 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Piwo jest bardzo ciemno-brazowo-czarne Ale granice pomiedzy poszczegolnymi stylami jak na przyklad 60/- a brown ale czy dark mild z bardzo cienkim stoutem sa male. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Pozatym proponuje zerknac tutaj http://en.wikipedia.org/wiki/Mild_ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2008 Wydaje mi sie ,ze jedynie piwa niskoekstraktywne i z duzym zasypem slodow specjalnych nadaje sie do szybkiego spozycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 (edytowane) Polska wersja Dark Mild Skladniki Slody Slody: 3,150 g Pilzenski 300 g Cara-crystal ,albo dopowiednik kolorystyczny karmelowy. 220 g Czekoladowy 90 g Barwiacy Chmiele 30 g goryczkowy albo odpowiednik 5% alfa 7 g jakis chmiel aromatyczny. Drozdze suche gornej fermentacji. Do 7 litrow wody o temperaturze 76 stopni celcjusza wsypujemy slody pilzenski i crystal. Probujemy utrzymac taka temperature przez 60-90 minut (mniej wiecej w przedziale 65-70stopni). Na ostatnie 15 minut dorzucamy slody palone. Filtrujemy wysladzamy. Chmielenie 30 gram chmielu na poczatku gotowaniam, na ostatnie 5 minut wrzucamy 7 gram aromatu. Powinnismy uyskac okolo 20 litrow brzeczki o 8,5 - 9 Blg. Nagazowanie powinno byc lekkie jak to w piwach brytyjskich. Jesli komus przeszkadza slaba piana moze dodac do 5% slodu pszennego, na pewno pomoze. Edytowane 2 Października 2008 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się