adas1408 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Witam. Mam kilka pytań. Będę robił piwo typu IPA z brekwitu z chmieleniem na zimno. Będę dawać chmiel do rękawa i jaki czas trzymać ten chmiel w fermentorze? Posiadam fermentor o pojemności 15 litrów i ile dodać drożdży do fermentacji na taki mały fermentator? Myślałem aby po 7 dniach fermentacji burzliwej przelać do drugiego fermentatora i dodać chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Jaki ekstrakt? Jakie drożdże? Jaki schemat temperaturowy fermentacji? 7 dni to za krótko. Po co przelewać IPA, tlen ją zabija. Chmiel uważam, ze na maks 3 dni a później cold crash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas1408 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 35 minut temu, Bolt napisał: Jaki ekstrakt? Jakie drożdże? Jaki schemat temperaturowy fermentacji? 7 dni to za krótko. Po co przelewać IPA, tlen ją zabija. Chmiel uważam, ze na maks 3 dni a później cold crash Drożdże suche Mangrove Jacks M44. Temperatura fermentacji będzie gdzieś w okolicach 20 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Za wysoka na start. Drożdże też jedne z mniej polecanych dla początkujących. Poczytaj wątek o nich zanim użyjesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się