Skocz do zawartości

Chmielenie na zimno


adas1408

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam kilka pytań. Będę robił piwo typu IPA z brekwitu z chmieleniem na zimno. Będę dawać chmiel do rękawa i jaki czas trzymać ten chmiel w fermentorze? Posiadam fermentor o pojemności 15 litrów i ile dodać drożdży do fermentacji na taki mały fermentator? Myślałem aby po 7 dniach fermentacji burzliwej przelać do drugiego fermentatora i dodać chmiel.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, Bolt napisał:

Jaki ekstrakt? Jakie drożdże? Jaki schemat temperaturowy fermentacji? 7 dni to za krótko. Po co przelewać IPA, tlen ją zabija. Chmiel uważam, ze na maks 3 dni a później cold crash

Drożdże suche Mangrove Jacks M44. Temperatura fermentacji będzie gdzieś w okolicach 20 stopni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.