Pir_ad Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Hej, Proszę o pomoc. Jestem w trakcie warzenia Hefe weizen. W przepisie piwo powinno fermentować od 14 do 18 dni. Dziś mija dzień 21. Wczoraj przelałem piwo do wiadra z filtratorem, ponieważ dziś chciałem butelkować ale rano zauważyłem że wiadro jest bardzo mocno napompowane… Co robić? Czekać jeszcze jakiś czas? Piwo ma teraz 2,5 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 10 minut temu, Pir_ad napisał: Hej, Proszę o pomoc. Jestem w trakcie warzenia Hefe weizen. W przepisie piwo powinno fermentować od 14 do 18 dni. Dziś mija dzień 21. Wczoraj przelałem piwo do wiadra z filtratorem, ponieważ dziś chciałem butelkować ale rano zauważyłem że wiadro jest bardzo mocno napompowane… Co robić? Czekać jeszcze jakiś czas? Piwo ma teraz 2,5 BLG Co to za przepis który gdzie fermentacja ma trwać 3 tyg? Po tym czasie to już mam zabutelkowane i pije Ps wiadro z filtratorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Wg mnie przy przelewaniu uwolniłeś resztki CO2 które było w piwie. Miałem kiedyś podobnie. Ja bym butelkował. Poza tym powinieneś sprawdzać gęstość to jest wyznacznikiem pracy lub jej braku. Ja robię FFT i od niedawna używam tych iSpindli i widać kiedy jest koniec. Mój Weizen skończył fermentować po 7 dniach. Powtórze ja bym butelkował. Jakie drożdże z ciekawości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pir_ad Opublikowano 26 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 4 godziny temu, anteks napisał: Co to za przepis który gdzie fermentacja ma trwać 3 tyg? Po tym czasie to już mam zabutelkowane i pije Ps wiadro z filtratorem? Przepis z Birofilia.org ( https://birofilia.org/historie/warzenie-piwa-aipa-hefe-weizen.html ) Tak, wiadro z filtratorem. 3 godziny temu, LewySierpowy napisał: Wg mnie przy przelewaniu uwolniłeś resztki CO2 które było w piwie. Miałem kiedyś podobnie. Ja bym butelkował. Poza tym powinieneś sprawdzać gęstość to jest wyznacznikiem pracy lub jej braku. Ja robię FFT i od niedawna używam tych iSpindli i widać kiedy jest koniec. Mój Weizen skończył fermentować po 7 dniach. Powtórze ja bym butelkował. Jakie drożdże z ciekawości? To jest bardzo prawdopodobne. Piwo ma teraz 2,5 BLG Drożdży użyłem Safbrew WB-06 Dzięki za radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Wrzuć jakieś foto tego filtratora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pir_ad Opublikowano 26 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 2 godziny temu, anteks napisał: Wrzuć jakieś foto tego filtratora Zwykły filtrator z oplotu. Czy filtrator ma coś wspólnego z moim problemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 (edytowane) Wtf po co to przy rozlewie? Jeszcze zostawiasz to w piwie? I co to niby ma dać przy rozlewie po za problemami? Edytowane 26 Stycznia 2023 przez Bolt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 10 minut temu, Pir_ad napisał: Czy filtrator ma coś wspólnego z moim problemem? Może mieć - jeśli nie był odpowiednio zdezynfekowany mógł wnieść do piwa czy to bakterie, czy dzikie drożdże i wznowić fermentację już niekoniecznie pożądaną. Słyszałem, że są osoby rozlewające tak mocno chmielone piwa ale weizena pierwsze słyszę/ widzę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Zastanowiłbym się czy taki waż zostawiony na wiele h nie wniesie tez smaku żelaza. A co do dezynfekcji może to być trudne w takim skomplikowanym i pełnym zakamarków kształcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 7 godzin temu, Pir_ad napisał: To jest bardzo prawdopodobne. Piwo ma teraz 2,5 BLG Drożdży użyłem Safbrew WB-06 Dzięki za radę Mój 1 weizen na wb06 też skończył koło 2 blg także w normie widzę. Na Mauribrew Weiss ostatnio skończyło się na 5blg. Będę robił w Lutym Dunkel weizena 20l pół na pół wb06 i kangury to zobaczę jak wyjdzie bo dopiero 2x pszenicę robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się