smola Opublikowano 28 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 3 godziny temu, jacek8l napisał: jak przechowuje gestwe w słoiku to po 2-3tyg ona już ma gorszą konsystencje i zapach. Między innymi dlatego przestałem zbierać do słoja. Wolę zadawać bezpośrednio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomlo Opublikowano 4 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 (edytowane) W dniu 1.02.2023 o 21:02, smola napisał: Nie wiem czy można uznać to za starter, ale od kilku warek (a szczególnie przy lagerach) zebraną wcześniej gęstwę stawiam w słoju na mieszadle i dolewam świeżej brzeczki. Kręcą się tak około 4h i lądują w fermentorze. Mogę śmiało napisać, iż zauważyłem szybszy start fermentacji. Faktycznie. Zastosowałem Twoją metodę, też na gęstwie W34/70. Nie minęło 12 godzin, a już drożdże zabierały się do roboty. Porter Bałtycki, 21.5 BLG Edit: Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Gęstwę na mieszadło wstawiłem z cieńkuszem z tego porteru, jakieś 8 BLG. A po 4 godzinach i schłodzeniu zadałem do fermentora. Edytowane 4 Marca 2023 przez tomlo smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się