Skocz do zawartości

Starter z gęstwy - czy ma sens


rybak16

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, jacek8l napisał:

jak przechowuje gestwe w słoiku to po 2-3tyg ona już ma gorszą konsystencje i zapach.

Między innymi dlatego przestałem zbierać do słoja. Wolę zadawać bezpośrednio.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 1.02.2023 o 21:02, smola napisał:

Nie wiem czy można uznać to za starter, ale od kilku warek (a szczególnie przy lagerach) zebraną wcześniej gęstwę stawiam w słoju na mieszadle i dolewam świeżej brzeczki. Kręcą się tak około 4h i lądują w fermentorze. Mogę śmiało napisać, iż zauważyłem szybszy start fermentacji.

Faktycznie. Zastosowałem Twoją metodę, też na gęstwie W34/70. Nie minęło 12 godzin, a już drożdże zabierały się do roboty. Porter Bałtycki, 21.5 BLG

 

Edit: Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Gęstwę na mieszadło wstawiłem z cieńkuszem z tego porteru,  jakieś 8 BLG. 

A po 4 godzinach i schłodzeniu zadałem do fermentora.

Edytowane przez tomlo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.