Skocz do zawartości

Niedofermentowanie? Porter Bałtycki


nogmot

Rekomendowane odpowiedzi

Podpowiedźcie proszę...

Porter Bałtyk. 24 blg wejściowe. Temp fermentacji 8-10° C.

Po 12 dniach zeszło do 14 blg.

Przeniosłem do 15°C.

Ważne: Bardzo słabo napowietrzone przed fermentacją.

Drożdże W 34/70. Z suchych na ekstrakcie 2 dni. Bez mieszadła.

Czy już panikować i coś zadziałać (co?), czy czekać?

 

Pzdr!

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, wróbel napisał:

Daj mu więcej czasu. Ja portera w lodówce w 11 st trzymam lekko 5/6 tygodni. A moje blg początkowe mam max 20

A do ilu Tobie schodzi, po tych 5/6 tygodniach?

Miało być 20 blg, ale wydajność jakoś wysoka wyszła - może przez namaczanie słody przez noc (przed zacieraniem).

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez nogmot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Oskaliber napisał:

Przy lagerze 24blg to jeszcze co najmniej drugie tyle czasu fermentacji. Nie wiem po co już tam w ogóle zaglądasz. 

No widzisz... 

Założyłem, że fermentacja 2 tygodnie; przestało bulkać... Człowiek głupi i niecierpliwy.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.