nogmot Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Podpowiedźcie proszę... Porter Bałtyk. 24 blg wejściowe. Temp fermentacji 8-10° C. Po 12 dniach zeszło do 14 blg. Przeniosłem do 15°C. Ważne: Bardzo słabo napowietrzone przed fermentacją. Drożdże W 34/70. Z suchych na ekstrakcie 2 dni. Bez mieszadła. Czy już panikować i coś zadziałać (co?), czy czekać? Pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Refraktometr?Odlej tak ze 200ml i daj do ciepłego np. 22C i zrób pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 2 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Spławik. Pomiar przy ok. 12° 16 blg. Przy 20° 14 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Daj mu więcej czasu. Ja portera w lodówce w 11 st trzymam lekko 5/6 tygodni. A moje blg początkowe mam max 20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 2 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 (edytowane) 6 minut temu, wróbel napisał: Daj mu więcej czasu. Ja portera w lodówce w 11 st trzymam lekko 5/6 tygodni. A moje blg początkowe mam max 20 A do ilu Tobie schodzi, po tych 5/6 tygodniach? Miało być 20 blg, ale wydajność jakoś wysoka wyszła - może przez namaczanie słody przez noc (przed zacieraniem). Edytowane 2 Lutego 2023 przez nogmot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Maksymalnie do 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Przy lagerze 24blg to jeszcze co najmniej drugie tyle czasu fermentacji. Nie wiem po co już tam w ogóle zaglądasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 3 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 7 godzin temu, Oskaliber napisał: Przy lagerze 24blg to jeszcze co najmniej drugie tyle czasu fermentacji. Nie wiem po co już tam w ogóle zaglądasz. No widzisz... Założyłem, że fermentacja 2 tygodnie; przestało bulkać... Człowiek głupi i niecierpliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Godzinę temu, nogmot napisał: No widzisz... Założyłem, że fermentacja 2 tygodnie; przestało bulkać... Człowiek głupi i niecierpliwy. U mnie pils 4 tyg siedzi w wiadrze, nawet nie wiem jak odfermentował bo nie zagladałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel Opublikowano 3 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 cierpliwość przede wszystkim....:) nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się