Hajsiu Opublikowano 10 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2023 Witam, W lodówce lageruje sobie w 2°C moje Marcowe, oczywiście jest odseparowane już od drożdży. Zostało mu jeszcze kilka dni, docelowo przeleży tam ich ok. 30. Tutaj pytanie odnośnie drożdży do refermentacji - ile ich dodać przed rozlewem aby dobrze odfermentowały cukier a żeby nie było ich później w butelce grubej warstwy a piwo nie zalatywało drożdżami? A może nie ma potrzeby dodawać i te które pozostały powinny dać radę? Drożdże zadałbym ze startera stworzonego z mojego banku. Butelkowane będzie ok. 6L. Będę wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 10 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2023 Nie ma sensu. Po to m.in. lageruje się, aby pozbyć się jak największej ilości komórek drożdży. Dodawanie gęstwy ma sens jedynie przy wysoko alkoholowych piwach, gdy drożdże, o ile jeszcze żyją, są zajechane po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
330ml Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 Nie jestem ekspertem, ale ja tak praktykuję: warzę jesień - zima, prawie zawsze cicha 5 do 8 dni na zewnątrz, więc temperatury 1 do 4 st. C i tyle też ma piwo, potem butelkowanie i refermentacja w 16 st. C, bo tyle jest w piwnicy. Nie było nigdy problemów z nagazowaniem, choć czasem trwało dłużej, do 2 tygodni. No i oczywiście nie dodawałem nigdy drożdży do refermentacji, ale każdy ma swoje doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajsiu Opublikowano 11 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 Myslalem, ze lageruje sie zeby piwo sie "ulozylo" smakowo, do zredukowania drozdzy mysle, ze wystarczy 2 dniowy Cold Crush? 3 godziny temu, 330ml napisał: Nie jestem ekspertem, ale ja tak praktykuję: warzę jesień - zima, prawie zawsze cicha 5 do 8 dni na zewnątrz, więc temperatury 1 do 4 st. C i tyle też ma piwo, potem butelkowanie i refermentacja w 16 st. C, bo tyle jest w piwnicy. Nie było nigdy problemów z nagazowaniem, choć czasem trwało dłużej, do 2 tygodni. No i oczywiście nie dodawałem nigdy drożdży do refermentacji, ale każdy ma swoje doświadczenia. 5 dni to jednak nie to co 30 dni, aczkolwiek nie mowie ze nie masz racji. Czy ktos jeszcze moze potwierdzic, ze nie ma sensu dodawac drozdzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 21 godzin temu, Hajsiu napisał: Witam, W lodówce lageruje sobie w 2°C moje Marcowe, oczywiście jest odseparowane już od drożdży. Zostało mu jeszcze kilka dni, docelowo przeleży tam ich ok. 30. Tutaj pytanie odnośnie drożdży do refermentacji - ile ich dodać przed rozlewem aby dobrze odfermentowały cukier a żeby nie było ich później w butelce grubej warstwy a piwo nie zalatywało drożdżami? A może nie ma potrzeby dodawać i te które pozostały powinny dać radę? Drożdże zadałbym ze startera stworzonego z mojego banku. Butelkowane będzie ok. 6L. Będę wdzięczny za pomoc. Nic to będzie właściwa ilość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gniewko Drewnicki Opublikowano 12 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2023 Na refermentację w butelkach nie ma potrzeby dodawać drożdży, te które pozostały zawieszone w piwie po klarowaniu w zupełności wystarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się