Sebastian K Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Czy ktoś słyszał o tej metodzie ? Jak to dokładnie wygląda ? Moge np przy chłodzeniu zatrzymać się na 65 stopniach, dodać chmiel na 20 minut i później dalej chłodzić i zadać drożdże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 A nie jest to to samo co hopstand o którym jest duży tekst na forum? Edit: o tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 8 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 (edytowane) 13 godzin temu, zasada napisał: A nie jest to to samo co hopstand o którym jest duży tekst na forum? Raczej nie. Tu jest artykuł z BYO -> https://byo.com/article/dip-hopping/ W skrócie : namaczanie porcji chmielu w wodzie o temp. ok . 70 st. C przez godzinę przed zlaniem na to schłodzonej brzeczki, potem drożdże i fermentacja z chmielem. Moim zdaniem metoda do zastosowania przy Kveikach, gdzie czas kontaktu z chmielem jest równie krótki jak fermentacja. Edytowane 8 Marca 2023 przez Joosto zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się