Skocz do zawartości

Starter drożdżowy na brzeczce "wtórnej" po "ciemnym" piwie


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy do zrobienia startera drożdżowego można użyć brzeczki "wtórnej", końcowej pozostałej po wysładzaniu/filtrowaniu portera ? Chodzi mi czy może być brzeczka po "ciemnym" piwie ?

Nie pytam o ilość blg ale o rodzaj brzeczki, czy to ma jakieś znaczenie bo zawsze robiłem na ekstrakcie słodowym jasnym albo brzeczce po "jasnym" piwie.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można, aczkolwiek na dłuższą metę nie jest tak odżywcza jak jasna, do tego obiło mi się o uszy (być może w którymś odcinku Brew Strong,  jakiś czas temu szukałem tego źródła, ale nie odnalazłem) że ciemne słody są ponoć w jakimś tam stopniu szkodliwe dla drożdży, ale to na pewno nie chodzi o jednorazowe użycie startera, skoro nawet bardzo ciemne piwa produkują i tak użyteczną gęstwę. W praktyce, bez problemu, może bym nieco zwiększył margines startera (ze względu na cukry niefermentowalne i tę anegdotyczną, możliwą szkodliwość). Przy wcześniejszej dekantacji zużytej brzeczki pewnie nawet można tego użyć do jasnego piwa . Mi się zdarzyło używać gęstwy po Schwartzbier do jakiegoś jasnego lagera, nie wyczułem wpływu.

 

Alternatywnie takiej brzeczki możesz też użyć zamiast części wody w kolejnym piwie, np. jakimś bursztynowym czy ciemnym. Testowałem, dobrze działa. 

Edytowane przez Łachim
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.