earl Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 (edytowane) Marcowe : Pilzeński- 2,5 kg Monachijski - 2 kg carahel- 0,3 kg Chmiel: Markynka - 35 g -60 minut Lubelski - 15g - 10 minut Drożdże W34/70 Zacieranie : 30 minut 62 °C 30 minut 72 °C podgrzane do 76 °C i do filtracji . Wysładzanie ciągłe Wyszło 23 litry 14 °Blg Edytowane 7 Stycznia 2012 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 16 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 (edytowane) MArcowe zabutelkowane z 150 g cukru planowo 2.6 vol. Dzisiejszy Pils : pilzeński 4,2 kg karmelowy jasny 0,35 kg Chmielenie : Marynka 30 g - 60minut Lubelski 18 g - 20 minut Drożdże S-23 Zacieranie : 30 minut 62°C 40 minut 72 °C 76 i do filtracji Wyszło 23 litry 14 Blg , trochę za dużo , trzeba bedzie rozcieńczyć przy rozlewie do 12. Edytowane 16 Lutego 2012 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 (edytowane) 11 maja - Pszeniczne Pilzeński - 2 kg Pszeniczny - 2.2 kg Chmiel : Hallertauer Mittelfrüh - 15 g - 60 minut Hallertauer Mittelfrüh- 15 g - 10 minut Drożdże : Zymoferm Z033-4-35 (starter 1 l) Zacieranie: 40 °C - 15 minut 62 °C - 50 minut 72 °C - 20 minuy podgrzane do 76 i filtracja Edytowane 19 Maja 2012 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 (edytowane) Dunkelweizen Monachijski - 2 kg Pszeniczny - 2 kg Carafoam - 0.4 kg Czekoladowy - 0.1 kg Chmiel : Hallertauer Mittelfrüh - 15 g - 60 minut Hallertauer Mittelfrüh- 15 g - 10 minut Drożdże : Zymoferm Z033-4-35 gęstwa Zacieranie: 40 °C - 15 minut 62 °C - 35 minut 72 °C - 30 minuy podgrzane do 76 i filtracja W międzyczasie zabutelkowane pszeniczne jasne z 190 g cukru. Edytowane 30 Września 2012 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Witbier: Pilzeński - 2.2 kg Pszeniczny - 1.2 kg Monachijski - 0.25 kg Płatki pszeniczne - 1 kg Chmiel : Hallertauer Hersbrucker - 25 g - 60 minut Drożdże : Brewferm Blanche Zacieranie: Płatki skleikowane , dodane 8 litrów wody i reszta słodów 65 °C - 85 minut ->76 °C - filtracja Dodatki : 2g pożywka Wyeast Nutrient Blend - 15 minut 7g kolendra, 35 g świeżo startej skórki pomarańczy - 10 minut 7g kolendra, 30 g świeżo startej skórki pomarańczy - 3 minuty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 ho ho ho! Witaj! Już myślałem że zaniechałeś warzenia.... ale widzę wracasz do żywych wraz z nowym sezonem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 A no nie zaniechałem , po prostu wakacje studenckie się dopiero kończą .A słyszałem że jakieś spotkanie piwowarskie lada dzień wiec wypada coś uwarzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 30 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 (edytowane) Pszeniczne Zasyp : 2 kg - słód pszeniczny 2.5 kg - słód pilzeński Zacieranie : 45 °C - 15 minut 50 °C - 10 minut 62 °C - 30 minut 72 °C - 30 minut Chmielenie : 20g Hallertauer Hersbrucker - 60 minut 10g Hallertauer Hersbrucker - 30 minut Drożdże : WB-06 Wit zabutelkowany z 155 g cukru. Pszeniczne zabutelkowane z 190 g cukru. Edytowane 11 Października 2012 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) Dzisiaj kolejna warka, głównie w celu przetestowania nowej kadzi z KEGa , dlatego też zasyp został skomponowany z resztek tego co miałem. Może to być coś na kształt alta . Pilzneński 2.14 kg Monachijski 0.8 kg Pale ale 0.6 kg Pszeniczny 0.56 kg karmelowy ciemny 300EBC 0.45 kg Chmielenie: Magnum 15g 60 minut hallertauer 10 g 40 minut hallertauer 20 g 15 minut Drożdże S 33 Zacieranie: 62 °C - 30 min 72 °C- 30 min Odfermentował do 3.5 °Blg, fermentacja tydzien w 20 °C , poźniej bez przelewania cicha w 12°C. Zabutekowany z 140 g cukru Edytowane 22 Listopada 2012 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 eee..... pochwal sie co tam skonstruowałeś keg 30? 50tka? elektryka czy na gazie gotujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 KEG to ucięta 50 ( made by Maryush ), pierwsza warka standardowych rozmiarów , bo na gazie. Niestety nie mam warunków na taboret gazowy ... a na kuchence miałem troche problemy z zagotowaniem , trwało to i trwało . Chyba muszę kupić jakaś grzałkę żeby wspomóc podgrzewanie . Ogólnie wszystko się sprawdziło dobrze , nawet "filtr" wg sposobu Jejskiego , zrobiony z stalowego czyścika:D jak wszystko po kompletuję i poskładam ładnie to wrzuce jakieś foto . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 (edytowane) New Zeland IPA 15 * Blg , 50 IBU Pale Ale - 4.9 kg Karmelowy jasny -0.3 kg Karmelowy Ciemny - 0.15 kg Gips piwowarski - 5 g Zacieranie : 68/69 °C - 60 minut Chmielenie: 20 g Nelson Sauvin - 60 minut 10 g Motueka- 60 minut 10 g Nelson Sauvin - 20 minut 20 g Motueka- 20 minut 10 g Nelson Sauvin - 5 minut 10 g Motueka- 5 minut 10 g Nelson Sauvin - na zimno 10 g Motueka- na zimno Drożdże US-05 odfermentowało do 3.5 °Blg, tydzień na cichej i zabutelkowane z 140 g cukru na 20l . Edytowane 1 Grudnia 2012 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Brown Ale Pale Ale - 4.2 kg Karmelowy jasny 30 EBC -0.4 kg Karmelowy Ciemny 300 EBC - 0.3 kg Chmielenie: 15 g Challenger - 60 minut 15 g East Kent Goldings- 30 minut 15 g East Kent Goldings- 15 minut 5g mech irlandzki- 5 minut Drożdże: S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 (edytowane) FES 4,6 kg - Pale Ale 0.5 kg- płatki owsiane 0,2 kg - karmelowy 300 EBC 0,3 kg- karmelowy 600 EBC 0,25 kg - czekoladowy 900EBC chmielenie: Challenger 35g- 60 minut EKG 15g - 60 minut drożdze s-04 Zacieranie: 60 minut- 67/68 °C Wyszło 20 L 15 °Blg Edytowane 8 Września 2013 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się