JacekKocurek Opublikowano 5 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 O wołku uczyli mnie w szkole średniej i gada rozpoznałem (nawet jeszcze się upewniłem czy się nie pomyliłem). Najciekawsze było to, że worek ze słodem był przegryziony w kilku miejscach. Wyżarte były spore partie folii. A zawilgocenie? Nie sądzę, by BA pakował wilgotny słód. Wołek raczej nie przegryzł folii. Pierwsze do słodu musiały dobrać się myszy. A jak już była dziura to i wilgoć dostała się do słodu i wołek mógł sie ładnie rozwijać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Wołek raczej nie przegryzł folii. Pierwsze do słodu musiały dobrać się myszy. A jak już była dziura to i wilgoć dostała się do słodu i wołek mógł sie ładnie rozwijać. Mysz wygryzłaby normalną dziurę, natomiast tamte były podłużne niczym jeziora rynnowe. Z tego co pamiętam szperałem wówczas w sieci i wyczytałem, że wołek potrafi się przegryźć przez folię. Tak czy owak piwo było dobre. Kolega Midriel (chyba) to potwierdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 gównem. Smacznego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Tu nie ma się co obrażać, bo przecież to prawda. Jest gówno i gówno prawda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Pszenica już podrożała, powód: powódź w Australii, jęczmień także. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Pszenica już podrożała, powód: powódź w Australii, jęczmień także. A gdzie zdrożało i o ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Pszenica już podrożała' date=' powód: powódź w Australii, jęczmień także.[/quote']A gdzie zdrożało i o ile? Faktycznie, nie najlepiej to wygląda ceny pszenicy na targowiskach 06 styczeń 2011: WOJEWÓDZTWO Cena [zł/tona] Dolnośląskie 760 Kujawsko-Pomorskie 700 Lubelskie 840 Łódzkie 792 Małopolskie 860 Mazowieckie 867 Podkarpackie 925 Podlaskie 733 Śląskie 853 Świętokrzyskie 760 Warmińsko-Mazurskie 800 Wielkopolskie 818 Zachodniopomorskie 730 A rok temu: WOJEWÓDZTWO Cena [zł/tona] Kujawsko-Pomorskie 460 Lubelskie 470 Łódzkie 483 Małopolskie 550 Mazowieckie 529 Podkarpackie 500 Podlaskie 508 Śląskie 564 Świętokrzyskie 408 Warmińsko-Mazurskie 450 Wielkopolskie 500 Zachodniopomorskie 510 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 (edytowane) Pszenica już podrożała' date=' powód: powódź w Australii, jęczmień także.[/quote']A gdzie zdrożało i o ile? Wszędzie, przez rok 100%. I nikt nie chce sprzedawać, ten kto ma. Brazylia wstrzymała całkowicie export pszenicy. Australia jest największym producentem. Edytowane 18 Stycznia 2011 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Australia jest największym producentem. A mnie uczono przez całe liceum i studia, że to Chiny są największym producentem pszenicy na świecie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Właśnie w TV powiedziano, że tona pszenicy przekroczyła 1000zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 A mnie to lotto - nie lubię pszeniczniaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 A mnie to lotto - nie lubię pszeniczniaków. Problem w tym, że pszenicę uprawia się mniej więcej w takich samych warunkach rolno-gospodarczo-ekonomicznych jak jęczmień.. tzn, jeśli koszt wyprodukowania 1 tony pszenicy wzrośnie o X to oznacza, że koszt wyprodukowania 1 tony jęczmienia też wzrośnie o X (mniej więcej)... Zboża to są zboża... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 (edytowane) A mnie to lotto - nie lubię pszeniczniaków. Tylko, że jak jedno drożeje to i reszta. O pszenicy mowili w kwesti chleba, który niedługo pewnie po 5zł będzie. Edytowane 26 Stycznia 2011 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 O pszenicy mowili w kwesti chleba, który niedługo pewnie po 5zł będzie. Myślałem że tyle kosztuje, bo tyle płacę, ale są i tańsze po 1,7 w markecie. Jak te będą kosztować 5żł t rzeczywiście ciężko będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Tak... 1000 zł za tonę... Jednak za PRLu walka ze spekulantami była bardziej skuteczna... No, ale nie mieli gospodarki wolnorynkowej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Myślałem że tyle kosztuje, bo tyle płacę, Po 10zł tez są, na wsi na specjalne zamówienie. U mnie taki normalny jest po 2,75zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 kupując razowy zauważam że cena się prawie nie zmienia, tylko bochenki z 0,7 schudły do 0,5 i tylko patrzeć będą 0,4 ale jesienią z 2,0 na 2,2 skoczyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Na dolnym Śląsku jęczmien browarny po 900zł/t. Dziś było info w wiadomościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi