browardariush Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 A możecie mi powiedzieć w jaki sposób używana jest funkcja TIMER? Najpierw ustawiam temp. potem czas jaki ma ta temperatura się utrzymać, następne kliknięcie przycisku set odpala Timer i co można za pomocą niego ustawić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 4 godziny temu, browardariush napisał(a): A możecie mi powiedzieć w jaki sposób używana jest funkcja TIMER? Najpierw ustawiam temp. potem czas jaki ma ta temperatura się utrzymać, następne kliknięcie przycisku set odpala Timer i co można za pomocą niego ustawić ?? Opóźnienie startu grzania. Podobna funkcja jak w pralce do prania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Jeszcze odnośnie worków do filtrowania. Tak jak pisałem wyżej zamówiłem trzy żeby szybciej doszły. Miały dojść w trzy tygodnie a przyszły w piątek. Jedną sztukę mogę odstąpić jeśli ktoś byłby zainteresowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jans Opublikowano 7 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 W dniu 9.04.2023 o 11:55, kowalczyka napisał(a): Miałem Cię właśnie o to samo zapytać. Zamówiłem trzy żeby szybciej dotarły 😁. Jestem po pierwszej Warce na S40. Rzeczywiście worek się przyda bo trochę słodu jednak się przedostaje do brzeczki i się przypala. Za Twoją radą poprosiłem kolegę lewatywa8 o rurkę do siatki, którą już mi zrobił do poprzedniego garnka i mogę powiedzieć, że sprawdziła się znakomicie. Cały szlam został na dnie. Od siebie mogę potwierdzić to co napisałeś chyba w swoich zapiskach, że nie należy za drobno śrutować ponieważ jest problem przy recyrkulacji. Zakupiłem również hopspidera, jeśli chodzi o chmielenie na goryczkę to pewnie jest ok, tylko nie przemawia do mnie za bardzo chmielenie w hopspiderze na flame out. Rzeczywiście efekt jest taki sam jak rozrzucenie chmielu luzem? Aha. Nóżki do kosza są słabo przymocowane, podczas mycia złapałem za jedną i się oderwała. Warto na to zwrócić uwagę. Cześć. Miałem podobną sytuację z nóżką od kosza. Masz może jakiś sposób na ponowne przymocowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 7 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Godzinę temu, jans napisał(a): Cześć. Miałem podobną sytuację z nóżką od kosza. Masz może jakiś sposób na ponowne przymocowanie? Sąsiad przyspawał mi ją migomatem i poprawił mocowanie pozostałych. Teraz jest całkiem ok. Tylko jest jeden problem. Spawy są wykonane standardowym drutem i będą pewnie korodować. Muszę je czymś potraktować, jeśli ktoś ma jakiś pomysł to poproszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 4 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2023 (edytowane) Przerobiłem na S40 na razie 5-6 warek, więc na pewno pozostaje dużo do poprawienia, ale... Nie pasuje mi kosz do wysładzania, a w zasadzie duże dziury w dnie i na bokach. Zbyt dużo resztek ziarna przedostaje się po wysładzaniu do kotła i powoduje przypalenia przy gotowaniu. Próbowałem worka BIAB wkładanego do kosza przy zacieraniu: przy zasypach "kleistych" dużym z udziałem żyta, czy owsa ta opcja jeszcze daje radę. Natomiast przy samym słodzie jęczmiennym brzeczka woli uciekać miejscami styku worka z koszem, niż przez złoże. Druga sprawa "in minus" to 3st.C histerezy w grzaniu kotła. Sprawia problem w precyzyjnym utrzymaniu temperatury zacierania ( a dla mnie to dość istotne ). Spróbuję jeszcze tematu z izolacją gara, ale skoro problemem jest lato, to boję się pomyśleć co będzie zimą. Trzecia sprawa to brak otworu w pokrywie gara na ramię do wysładzania. Trzeba wywiercić samemu, bo inaczej ta pokrywa traci sens bycia. Reasumując: 1. Wracam do zacierania w emalii i termometru, bo proces jest bardziej kontrolowany. 2. Wracam do wiadra ze sraczwężykiem, bo brzeczka wychodzi bardziej pozbawiona syfu (klarowniejsza) 3. Gotowanie pozostawiam GF S40. Hopspider zostaje i wchodzi jeszcze hopstopper "lewatywa" Czy ktoś wie jak zmniejszyć histerezę ? Edytowane 4 Sierpnia 2023 przez Joosto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się