beerrocker Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 (edytowane) Cześć! czy jest sens zbierać i używać gęstwę po fermentacji z wcześniejszym zakwaszaniem w kotle (sanprobi ibs) i zagotowaniem brzeczki ? Pytanie czy po takiej fermentacji w kwaśnym środowisku drożdże nie będą zbyt zmutowane. Edytowane 21 Marca 2023 przez beerrocker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 22 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Generalnie panuje pogląd, że drożdże są wymęczone pracą w trudnym (kwaśnym) środowisku, więc następne piwo na gęstwie może dać różne efekty. Piłem piwa na takowych, które były zadowalające , i takie które były mizerne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 22 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Raczej nie. Da się, może być ok, ale mogą być też osłabione. Mogą potem naprodukować siarki, źle odfermentować czy dać jakieś niepożądane aromaty. Im niższe pH, tym większe szanse, że tak może być. Zależy też od szczepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beerrocker Opublikowano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 Mowa tutaj o względnie tanich US-05. Bardziej niż o kwoty chodzi mi o czas. Zrobię kolejne lekkie piwo, poczekam ok 2 tyg na gęstwę. Dzięki za opinię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się