Skocz do zawartości

Gęstwa po Gose (kettle sour)


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

czy jest sens zbierać i używać gęstwę po fermentacji z wcześniejszym zakwaszaniem w kotle (sanprobi ibs)  i zagotowaniem brzeczki ?

Pytanie czy po takiej fermentacji w kwaśnym środowisku drożdże nie będą zbyt zmutowane.

Edytowane przez beerrocker
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Generalnie panuje pogląd, że drożdże są wymęczone pracą w trudnym (kwaśnym) środowisku, więc następne piwo na gęstwie może dać różne efekty. Piłem piwa na takowych, które były zadowalające , i takie które były mizerne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raczej nie. Da się, może być ok, ale mogą być też osłabione. Mogą potem naprodukować siarki, źle odfermentować czy dać jakieś niepożądane aromaty. Im niższe pH, tym większe szanse, że tak może być. Zależy też od szczepu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.