Jump to content

Imperial IPA - receptura


godal07

Recommended Posts

Czołem.

Przymierzam się do uwarzenia imperial IPA po raz pierwszy. Chciałbym uzyskać mocne piwo (ok. 20 Blg) z wyraźną goryczką, o intensywnym cytrusowym aromacie. Byłbym wdzięczny jakby ktoś bardziej doświadczony ode mnie rzucił okiem na recepturę i napisał ewentualne uwagi. Przede wszystkim chodzi o chmielenie.

Celuję w 20l, warzę w kociołku GF30.

Zasyp:

- pale ale - 6,5kg

- pszeniczny - 0,5kg

- karmelowy 30 - 0,35 kg

Braki w ekstrakcie planuję uzupełnić cukrem podczas gotowania - max 0,5kg.

 

No i chmielenie:

- Iunga 70g - 60 min

- Simcoe 50g, Citra 50g - 5 min (a może lepiej hop stand?)

- Centennial 100g, Citra 50g - na zimno

Brewfather podpowiada, że da to ok. 100 IBU.

 

Mam nadzieję, że taka dawka chmielu w kotle nie spowoduje zapchania pompy. Nie stosuję żadnej dodatkowej filtracji poza "fabryczną", jedynie whirlpool przed chłodzieniem.

Dajcie znać co myślicie.

Link to comment
Share on other sites

Osobiście odpuściłbym karmelowy - przy takim blg i tak będzie sporo cukrów resztkowych, a do tego jeszcze chcesz mieć wyraźną goryczkę.

100 IBU będzie ok, chmiel z 5 minut można podzielić np. na 10 minut i na hopstand. Albo i dodać coś jeszcze ;)

W kwestii zapychania pompy może pomoże ktoś, kto używa GF.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.