godal07 Posted April 17, 2023 Share Posted April 17, 2023 Czołem. Przymierzam się do uwarzenia imperial IPA po raz pierwszy. Chciałbym uzyskać mocne piwo (ok. 20 Blg) z wyraźną goryczką, o intensywnym cytrusowym aromacie. Byłbym wdzięczny jakby ktoś bardziej doświadczony ode mnie rzucił okiem na recepturę i napisał ewentualne uwagi. Przede wszystkim chodzi o chmielenie. Celuję w 20l, warzę w kociołku GF30. Zasyp: - pale ale - 6,5kg - pszeniczny - 0,5kg - karmelowy 30 - 0,35 kg Braki w ekstrakcie planuję uzupełnić cukrem podczas gotowania - max 0,5kg. No i chmielenie: - Iunga 70g - 60 min - Simcoe 50g, Citra 50g - 5 min (a może lepiej hop stand?) - Centennial 100g, Citra 50g - na zimno Brewfather podpowiada, że da to ok. 100 IBU. Mam nadzieję, że taka dawka chmielu w kotle nie spowoduje zapchania pompy. Nie stosuję żadnej dodatkowej filtracji poza "fabryczną", jedynie whirlpool przed chłodzieniem. Dajcie znać co myślicie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 21, 2023 Share Posted April 21, 2023 Osobiście odpuściłbym karmelowy - przy takim blg i tak będzie sporo cukrów resztkowych, a do tego jeszcze chcesz mieć wyraźną goryczkę. 100 IBU będzie ok, chmiel z 5 minut można podzielić np. na 10 minut i na hopstand. Albo i dodać coś jeszcze W kwestii zapychania pompy może pomoże ktoś, kto używa GF. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted April 23, 2023 Share Posted April 23, 2023 Nic się nie zatka . Sypię na hopstand zawsze 100 g i nie ma problemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts