Skocz do zawartości

Browar A&M


bubuś

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 76 kolońskie 3

 

 

- Słód pilsnejski - 4,50kg

- Słód pszeniczny - 0,50kg

- Chmiel sazz 3,8% - 25gr

- Chmiel brewers gold 7.1% - 30gr

- Chmiel h. h. hesbrucker 3,5% - 25gr

 

 

Śrutę wsypać do 20l wody o temperaturze 50°C

Przerwa 15 minut 52°C

Przerwa 25 minut 66°C - 62°C

Przerwa 40 minut 72°C

Podgrzać do 77°C

 

 

Filtrować i wysładzać 15l wody 75°C + 2ml kwasu mlekowego 80%

 

Chmielenie 80 minut

 

Od początku - 30gr brewers gold

W 65 minucie - 25gr sazz

W 75 minucie - 25gr h. hesbrucker

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Warka nr 77 koźlak

 

 

- Słód wiedeński - 2,00kg

- Słód monachijski 2 - 2,80kg

- Słód pilznejski - 2,50kg

- Słód caramunich 1 - 0,30kg

- Słód caraplis - 0,50kg

- Chmiel brewers gold 7,4% - 15gr

- Chmiel h. hersbrucker 3,5% - 50gr

 

 

 

Śruta do 25l wody o temperaturze 54°C

Przerwa 10 minut 52°C

1/3dekot 63°C - 10' , 71°C - 10', gotowanie 10'

Przerwa 30 minut 64°C

Zwrot dekotu

Przerwa 30 minut 71°C

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 20l wody + 3ml kwasu mlekowego 80% - 75°C

 

Gotowanie 70 minut

 

- Od początku 15gr i 30 gr h. hersbrucker

- w 60 minucie 20gr h. hersbrucker

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co to był za poranek ;) Piwko uwarzone , chmiel zapodany iiiii Szwagierka przyjeżdża z Bielska z dobrą nowiną " zdałam prawko"

No właśnie wyszło 26,5l / 17,5BLG.

A teraz idziemy do piwniczki :okey: Rodzinnie poświętować :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 76 kolońskie bulgocze że hej :okey:

Warka 77 koźlak startowała 8 godzin , trochę długo jak na gęstwę , ale teraz ma już piękną piankę :)

 

Planuję następną warkę , to będzie pszeniczka z dodatkiem soku owocowego na australijskich drożdżach murie brew weiss-y1433 i tu mam pytanie jaki sok będzie pasował do pszenicy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do butelek poszły 2 warki.

 

Warka 73 munich dunkel zeszłado 3,8 BLG do refermentacji dodałem 2,5gr cukru/butelkę 0,5l

 

Warka 74 bohemian pilsner zeszłado 2 BLG do refermentacji dodałem 3gr cukru/butelkę 0,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 75 biere de garde zeszła na cichej troszkę mniej niż 2,5°Blg i poszła do butelek z 3gr cukru na 0,5l.

Piwko klarowne , co do zapachu i smaku nic nie mogę powiedzieć , bo jakieś badziewie w gardle się wylęgło i ze smakiem i z węchem jestem na bakier :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 78 ciemne

 

 

- Słód monachijski 2 - 2,00kg

- Słód pilznejski - 2,70kg

- Słód caramunich 2 - 0,30kg

- Słód caraplis - 0,20kg

- Słód caraaroma - 0,40kg

- Słód barwiący - 0,10kg

- Słód carafa 2 - 0,15kg

- jęczmień - 1,00kg

- laktoza - 0,20kg

 

- chmiel premiant ? % - 50gr

- Chmiel lubuski 3,7% - 30gr

 

 

 

Sruta do 21l wody o temperaturze 54°C

przerwa 15 minut 52°C

przerwa 30 minut 64°C-61°C

przerwa 40 minut 71°C

podgrzać do 77°C

 

filtracja i wysładzanie 17l wody + 3ml kwasu mlekowego 80% - 75°C

 

gotowanie 70 minut

 

- od początku 50gr premiant

- w 60 minucie 30gr lubuski + laktoza

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczoraj na cichą poszły 2 warki.

Warka 76 kolońskie zeszło do 2°BLG , piwko klarowne i smaczne, zapowiada się bardzo bobrze.

Warka 77 koźlak ofermentował do 5°BLG , ale to jeszcze nie koniec.

W czasie mojej nieobecności troszkę się namieszało. Chrześniak zamiast dodać drożdże po kolońskim do warki 78 (ciemne) , dodał do koźlaka.

Na szczęście fermentacja była w 11°C Nie mam zielonego pojęcia , które drożdże zdominowały tą warkę. Na szczęście piwo jest smaczne.

Co do warki 78 bulgocze sobie wesoło , tyle że nie wiem , czy zenki się ruszyły , czy może jakieś dzikusy zajeły się robotą. Piwka na razie nie kosztowałem.

Jedno jest pewne , w następnym roku na ferie zimowe zawieszam działalność.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś sprawdziłem zapasy słodu. Wystarczy jeszcze na 2 warki , więc trza małe co nieco zakupić. Od następnego poniedziałku biorę się ostro do pracy.

1 warką będzie powtórka biere de garde , piwo choć młode to już bardzo dobre :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 78 , ciemne , przelane na cichą , zeszła do 5,5°BLG. Co do tego piwa miałem obawy ( bardzo długi start) , ale wszystko wygląda dobrze , piwko smaczne :)

Po burzliwej zostało sporo gęstwy , więc trzeba będzie zrobić kolejne czeskie pilsnery.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 79 biere de garde 2

 

- Słód monachijski 1 - 2,20kg

- Słód pilznejski - 2,80kg

- Słód caramunich 2 - 0,20kg

- Słód carplis - 0,40kg

- Słód barwiący 1600 - 0,065kg

- Chmiel marynka 9% - 30gr

- Chmiel aromatyczny ? - 40gr

- Cukier - 0,50kg

 

Śruta do 18l wody o temperaturze 65°C

Przerwa 40 minut 65°C - 62°C

Przerwa 20 minut 71°C

Podgrzać do 77°C + barwiący

 

Filtracja i wysładzanie 18l wody 75°C + 2ml kwasu mlekowego.

 

Gotowanie 60 minut

 

Od początku - 30gr marynki

W 40 minucie - 20gr aromatyczny

W 55 minucie - 20gr aromatyczny

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło 24,5l / 15,5°BLG Zchłodzone do 14°C i dodana gęstwa z warki 76. Fermentacja w 14,5°C.

Co do chmielu aromatycznego ,to nie jestem pewien , to pewnie saaz lub lubuski. Gdzieś etykieta się zawieruszyła.

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 76 kolońskie zabutelkowane z dodatkiem 3gr cukru / 0,5l fermentacja ustała na 2°BLG , piwko :okey:

Warka 77 kożlak zabutelkowane z dodatkiem 3gr cukru / 0,5l , piwko zeszło do 3,5°BLG. Po zamieszaniu z drożdżami miałem obawy co do tego piwa , na szczęście niepotrzebnie. Tak do końca nie wiem , które wzieły górę.Teraz mam mieszańca , dobrego mieszańca.

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 80 magazynowe resztki

 

- Słód pilznejski - 4,50kg

- Słód cara - 0,20kg

- Słód carplis - 0,65kg

- Chmiel zeus 14,2% - 15gr

- Chmiel cascade 8,6 % - 30gr

 

 

Śruta do 18l wody o temperaturze 65°C

Przerwa 35 minut 64°C - 62°C

Przerwa 25 minut 71°C

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 18l wody 75°C + 3ml kwasu mlekowego.

 

Gotowanie 75 minut

 

W 15 minucie - 30gr zeus

W 55 minucie - 10gr cascade

W 75 minucie - 20gr cascade

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 78 zabutelkowana z 3,1grcukru/0.5l. Piwko zeszło do 5°BLG i jest dobre.

Zastanawiam się czy zymoferm Z012-5-37 budweiser lager dają sobie radę z porterem bałtyckim , to na razie moje jedyne dolniaki a portera trza warzyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.