bubuś Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Wyszło 26l / 15°Blg Piwo schłodzone do 18°C , dodana gęstwa po burzliwej z warki 55 i od razu do lodówki. Fermentacja w 9°C. To będzie chyba ciemny bursztyn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 (edytowane) Dzisiaj robię 2 startery. 1 z czech pils. Mam do butelkowania 2 dolniaki więc będą 2 wolne miejsca w lodówce , czas na czeskie pilsnery. 2 z zymoferm waissbier 4. Tych drożdży nie znam w ogóle a i na necie brak treściwych informacji. To będzie mały pszeniczny eksperyment. Edytowane 18 Maja 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 W niedzielę zaplanowane 2 warki , 1 moje , 2 mojego kumpla. To będzie jego 1 warka, więc warzymy u mnie. Nareszcie jest 2 piwowar z Wisły:D Ps. Chłopak ma prze fajną piwnicę na dolniaki. Temperatura cały rok 8°C -10°C i miejsce na mnóstwo fermentatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Starter z zymoferm nie ruszył. Niestety nie będzie pszeniczki w weekend:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Spokojnie, poczekaj z tym starterem. Zrobisz mały eksperyment dla ludzkości. Trzymaj go choćby tydzień czy dwa. Zadawać nie musisz, ale zdaj relację jak się będzie zachowywać. O ile dobrze pamiętam już ktoś pisał że ZOMO słabo lub w ogóle nie zastartował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Spokojnie, poczekaj z tym starterem. Zrobisz mały eksperyment dla ludzkości. Trzymaj go choćby tydzień czy dwa. Zadawać nie musisz, ale zdaj relację jak się będzie zachowywać. O ile dobrze pamiętam już ktoś pisał że ZOMO słabo lub w ogóle nie zastartował. Tak też zrobię. Jak robiłem startery z WLP , to też długo startowały , za to później odwdzięczały się podczas fermentacji. A jeśli nie zastartują , no cóż , pszenica nie zając nie ucieknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Ciekawe jak to się mój "zomowiec" Weissbier III będzie sprawował. Mam nadzieję, że zastartuje. Dla pewności dam mu więcej niż 24h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Patrzę na słój i jakby coś tam drgnęło. Więc albo początek pracy drożdży , albo początek infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Dzisiaj dzień bez obijania. Umyłem 120 butelek i przelałem na cichą warkę 58 bożonarodzeniowe , zeszło do 5,5 °Blg. Zapowiada się całkiem dobre piwo , żadna z przypraw nie dominuje smaku. Na święta będzie w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Zenek ruszał jak ślimak , ale teraz daje czadu:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 No widzisz, jak za komuny. Zomole byli ospali, ale jak już pałowali to na maxa. Podejrzewam że starter też musi być większy. Jeśli warzysz tą pszenicę to pochwal się jak ruszała itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 No widzisz, jak za komuny. Zomole byli ospali, ale jak już pałowali to na maxa. Podejrzewam że starter też musi być większy. Jeśli warzysz tą pszenicę to pochwal się jak ruszała itd. Tak pamiętam te czasy. Pszeniczka będzie robiona w poniedziałek. Niedzielę poświęcam na 1 warkę świeżaka piwowara. Z mini gęstwy zrobię jeszcze jednego startrra 2l. Na początek chcę zrobić lekką jasną i ciemną pszeniczkę a później koźlaka pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 25 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Pierwszy lager kumpla już ma ładny kożuszek. To było przyjemne i udane warzenie. Moja pszeniczka musi poczekać do jutra. 6 rano początek warzenia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 26 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Warka nr 60 Hefe-Weizen - Słód pilzneński - 2,20kg - Słód pszeniczny jasny - 2,40kg - Słód carawheat - 0,20kg - Chmiel h. tradition 6,4% - 30gr Śruta do 18l wody o temperaturze 47°C Przerwa 15 minut 45°C Przerwa 15 minut 53°C Dekot 6l 72°C - 5 minut , gotowanie 10 minut i zwrot Przerwa 30 minut 63°C po 10 minutach dekot 8l 72°C 10 minut , gotowanie 10 minut i zwrot Przerwa 30 minut 72 °C Podgrznć do 77°C Filtracja i wysładzanie 3 x 4lwody 75°C Gotowanie 60 minut od początku 30 gr minut h. tradition Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 26 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Warka 60 schłodzona do 23°C Zadany starter zymoferm waissbier 4. Fermentacja w 19°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 26 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 No i zapomniałe dodać wyszło 21l 12,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Mogę odwołać wszystkie słowa o lenistwie zenków , fermentacja ruszyła po 4 godzinach i jest naprawdę burzliwa. Musiałem wynieść fermentator z pokoju. Odgłosy z fermentki spać nie dały:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 30 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 warka nr 59 przelana na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 30 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Warka 55 przelana do butelek z dodatkiem 2,5gr cukru/butelkę 0,5l Zeszła do 2,5°Blg. piwo zapowiada się dobrze:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Warka nr 61 bohemian pilsner - Słód bohemian pilsner - 5,60kg - Chmiel permiant 7,1% - 30gr - Chmiel lubuski 4,8% - 10gr - Cmiel sazz 3,5% - 30gr Śruta do 19l wody o temperaturze 53°C Podgrzać do 63 i dekot 8l , 71°C - 15 minut , gotowanie 10 minut Przerwa 25 minut 63°C Zwrot dekotu Przerwa 40 minut 72 °C Podgrznć do 77°C Filtracja i wysładzanie 3 x 5lwody 71°C Gotowanie 100 minut - 70 minut 30gr premiant - 20 minut 10gr lubuski , 10gr sazz - 5 minut 20gr sazz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Wyszło 26l 12,5 °Blg , schłodzone do 16°C i dodana gęstwa czech pils. Warka od razu do lodówki , fermentacja w 9°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Warka nr 60 kończy fermentację. Na parę dni pójdzie do 15°C i do rozlewu , bez cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Warka 61 powolutku kończy burzliwą. Dam jej jeszcze pare dni i na cichą. W tym tygodniu muszę zabutelkować pszeniczne , bożonarodzeniowe , portera bałtyckiego i bursztynowego lagera. Będzie sporo roboty:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Dziś do butelek poszły 3 warki. Warka nr 56 porter bałtycki zszedł do 2°Blg , do refermentacji 6gr cukru/1l. Pomimo tak głębokiego odfermentowania piwo jest dobre , ba nawet bardzo dobre , teraz pójdzie do piwnicy i do widzenia w zimę. Warka nr 58 bożonarodzeniowe zeszło do 4°Blg , dodaliśmy cukier 5,2gr/1l. To piwo z małymi zmianami robię już 2 raz , więc wiem czego się spodziewać , będzie dobre. Podobnie jak porter wyląduje w piwnicy i będzie cieszyć rodzinę w święta. Warka nr 59 bursztynowy lager zszedł do 2°Blg , dodaliśmy 6gr cukru/1l. Co z tego wyjdzie nie wiem , piwo wydaje się dobre , martwi mnie to ze jest zrobione na gęstwie po burzliwej z warki 55 , którą podczas butelkowania degustowaliśmy z bratem i chyba mamy małą infekcję , piwo jest lekko kwaskowate. Mam nadzieję że infekcja w 55 złapała się na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Jutro , tak na wszelki wypadek , lodówka pójdzie do dezynfekcji. W poniedziałek trzeba uzupełnić 2 wolne miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się