bubuś Opublikowano 11 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Lodówka zdezynfykowana. Wczoraj miałem kilku gości. Z tą kwasowością to chyba moje urojenia , wszystkimto piwo smakowało:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 (edytowane) Warka nr 62 ciemne 7 , warzona wczoraj. - Słód pilzneński - 2,30kg - Słód melanoidynowy - 0,20kg - Słód wiedeński - 2,00kg - Słód monachijski 1 - 1,70kg - Słód czekoladowy - 0,20kg - Słód barwiący 1600 - 0,10kg - Słód carafa 1 - 0,09kg - Słód caranunich 1 - 0,40kg - Chmiel marynka 9,1% - 30gr - Chmiel lubuski 4,5% - 40gr Śruta do 22l wody o temperaturze 50°C Przerwa 25 minut 63°C Przerwa 40 minut 71°C Dodać palone Podgrzać do 78°C Wysładzanie 16l wody 70°C Gotowanie 70 minut W 10 minucie - 30gr marynka W 55 minucie - 20gr lubuski W 65 minucie - 20gr lubuski Wyszło 28l /15,5°Blg Schłodzone do 19°C i dodane drożdże W 34/70 Edytowane 14 Czerwca 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Dzisiaj zrobiliśmy z bratem małe wędzonko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Wrzucam parę zdjęć z naszego browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Dziś do mycia poszło 100 butelek. Piwniczki się zapełniają , mamy już solidny zapas na lato:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 W warce 62 trochę przesadziłem z objętością , drożdże poszły na spacer:D Jutro w końcu do butelek trafi pszeniczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Na cichą przelana warka 61 , piwko zeszło do 4°Blg i z tego co widać to zejdzie jeszcze troszkę. Piwo ma wyraźną goryczkę i ładny aromat sazzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 (edytowane) Wczoraj do butelek przelałem pszeniczkę z dodatkiem 2,5grcukru/0,5l , zeszła do 3,5°Blg. Edytowane 27 Lipca 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Warka nr 63 mocna pszeniczka - Słód pszeniczny ciemny - 1,00kg - Słód melanoidynowy - 0,20kg - Słód wiedeński - 2,00kg - Słód monachijski 1 - 1,20kg - Słód pszeniczny jasny - 2,60kg - Słód carawheat - 0,30kg - Słód soecial b - 0,30kg - Chmiel h. hersbrucker 3,6% - 30gr Śruta do 22l wody o temperaturze 46°C Przerwa 15 minut 45°C Przerwa 15 minut 51°C Przerwa 30 minut 63°C Przerwa 35 minut 72°C Podgrzać do 78°C Wysładzanie 14l wody 70°C Gotowanie 60 minut 30gr h. hersbrucker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Po schłodzeniu do 20°C wyszło 23l/18°Blg. Zadałem gęstwę zymoferm waissbier 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Warka nr 63 mocna pszeniczka Znaczy weizenbock. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Może trochę ciemniejszy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 No i fermentacja ruszyła z kopyta:) Mam już ładną piankę a fermentka gra moją ulubioną melodie. Tym razem zostawię piwko w 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Po mimo niskiej temperatury i stosunkowo małej objętości warki zenki poszły sobie na spacer. W 1 leniuchy a teraz:okey: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Po mimo niskiej temperatury i stosunkowo małej objętości warki zenki poszły sobie na spacer.W 1 leniuchy a teraz:okey: To już zaczyna być regułą - w 2 pokoleniu Zomowce wychodzą z wiader. Chyba trzeba brać mniej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Ja dałem tylko 150ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Dzisiaj zrobiony przegląd w magazynie ze słodami. Mam do rozruszania gęstwę czech pils. Zastanawiam się , czy na tych drożdżach można zrobić Koźlaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Słód ześrutowany , jutro o 5 początek warzenia. Tym razem będę warzył koźlaka dubeltowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Warka nr 64 koźlak dubeltowy - Słód wiedeński - 2,10kg - Słód monachijski 1 - 2,00kg - Słód pilznejski - 4,90kg - Słód caramunich - 0,30kg - Chmiel marynka 8,4% - 20gr - Chmiel tettnanger 3,6% - 25gr Śruta do 27l wody o temperaturze 54°C Od razu 1/3 dekot 10ninut 62°C , 10 minut 72°C , 20 minut gotowanie Przerwa 10 minut 53°C Przerwa 35 minut 63°C Zwrot dekotu Przerwa 35 minut 72°C Podgrzać do 78°C Filtracja i wysładzanie 3x4l wody 71°C Gotowanie 70 minut - w 20 minucie 20gr marynki - w 50 minucie 15gr tettnanger - w 60minucie 10gr tettnanger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Wszystko schłodzone do 15°C Wyszło 26l/22°Blg i 3x1,2l 10°Blg na startery. Dodana gęstwa z warki 61. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Z powodu mojej nieobecności , dziś w browarze rządzi mój brat i chrześniak. Warka 61 zeszła do 3°Blg i została rozlana do butelek z dodatkiem cukru 3gr/0,5l. Wyszło 49 butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Warka 62 zlana na cichą, zeszła do 5°Blg. Po tych drożdżach spodziewałem się głębszego odfermentowania , zobaczymy po cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Warka 63 zlana na cichą , zeszła do 5,5°Blg , ale to pewnie nie koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Na czwartek planuję 2 warki. Wcześnie rano koźlak , później do pracy , późnym wieczorem koźlak pszeniczny. Jutro przygotowanie słodów. To będzie długi dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 20 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Jutro będę warzył z kolegą mojego chrześniaka. Ma już 1 warkę z gotowców za sobą i chce zobaczyć warzenie z zacieraniem. Musi mu zależeć bo warzymy o 4:30 rano:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się