Skocz do zawartości

Browar A&M


bubuś

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Warka nr 62 ciemne 7 , warzona wczoraj.

 

- Słód pilzneński - 2,30kg

- Słód melanoidynowy - 0,20kg

- Słód wiedeński - 2,00kg

- Słód monachijski 1 - 1,70kg

- Słód czekoladowy - 0,20kg

- Słód barwiący 1600 - 0,10kg

- Słód carafa 1 - 0,09kg

- Słód caranunich 1 - 0,40kg

- Chmiel marynka 9,1% - 30gr

- Chmiel lubuski 4,5% - 40gr

 

 

 

Śruta do 22l wody o temperaturze 50°C

Przerwa 25 minut 63°C

Przerwa 40 minut 71°C

Dodać palone

Podgrzać do 78°C

 

Wysładzanie 16l wody 70°C

 

Gotowanie 70 minut

 

W 10 minucie - 30gr marynka

W 55 minucie - 20gr lubuski

W 65 minucie - 20gr lubuski

 

Wyszło 28l /15,5°Blg

 

Schłodzone do 19°C i dodane drożdże W 34/70

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 63 mocna pszeniczka

 

- Słód pszeniczny ciemny - 1,00kg

- Słód melanoidynowy - 0,20kg

- Słód wiedeński - 2,00kg

- Słód monachijski 1 - 1,20kg

- Słód pszeniczny jasny - 2,60kg

- Słód carawheat - 0,30kg

- Słód soecial b - 0,30kg

- Chmiel h. hersbrucker 3,6% - 30gr

 

 

 

Śruta do 22l wody o temperaturze 46°C

Przerwa 15 minut 45°C

Przerwa 15 minut 51°C

Przerwa 30 minut 63°C

Przerwa 35 minut 72°C

Podgrzać do 78°C

 

Wysładzanie 14l wody 70°C

 

Gotowanie 60 minut 30gr h. hersbrucker

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 64 koźlak dubeltowy

 

 

- Słód wiedeński - 2,10kg

- Słód monachijski 1 - 2,00kg

- Słód pilznejski - 4,90kg

- Słód caramunich - 0,30kg

- Chmiel marynka 8,4% - 20gr

- Chmiel tettnanger 3,6% - 25gr

 

 

 

Śruta do 27l wody o temperaturze 54°C

Od razu 1/3 dekot 10ninut 62°C , 10 minut 72°C , 20 minut gotowanie

Przerwa 10 minut 53°C

Przerwa 35 minut 63°C

Zwrot dekotu

Przerwa 35 minut 72°C

Podgrzać do 78°C

 

Filtracja i wysładzanie 3x4l wody 71°C

 

Gotowanie 70 minut

- w 20 minucie 20gr marynki

- w 50 minucie 15gr tettnanger

- w 60minucie 10gr tettnanger

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Z powodu mojej nieobecności , dziś w browarze rządzi mój brat i chrześniak.

Warka 61 zeszła do 3°Blg i została rozlana do butelek z dodatkiem cukru 3gr/0,5l.

Wyszło 49 butelek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.