Skocz do zawartości

Browar A&M


bubuś

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 71 lager

 

 

- Słód wiedeński - 1,70kg

- Słód monachijski 2 - 2,00kg

- Słód pilznejski - 1,50kg

- Słód caraplis - 0,30kg

- Chmiel magnum 14 % - 15gr

- Chmiel h. hersbrucker 4,8% - 30gr

 

 

 

Śruta do 18l wody o temperaturze 50°C

Przerwa 25 minut 63°C

Przerwa 40 minut 73°C

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 15l wody - 70°C

 

Gotowanie 60 minut

 

- od początku 15gr magnum

- w 45 minucie 15 gr h. hersbrucker

- w 55 minucie 15 gr h. hersbrucker

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No i many 70

Warka nr 70 zielone ( dla chrześniaka Patryka )

Tak mnie naszło' date=' że kilka listków mięty pod koniec dałoby ostateczny rys temu piwku :)[/quote']

Chyba dodam do kilku butelek , to może być ciekawy smak:okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 72 kolońskie 2

 

 

- Słód pilsnejski - 4,00kg

- Słód monachijski 2 - 0,50kg

- Kwas mlekowy 88% - 2ml

- Chmiel h mittelfruh 4,8% - 45gr

- Chmiel tettnanger 3,8% - 20gr

 

Śrutę wsypać do 13,5l wody o temperaturze 50°C

Przerwa 10 minut 52°C

Przerwa 25 minut 66°C - 62°C

Przerwa 40 minut 72°C

Podgrzać do 77°C

 

 

Filtrować i wysładzać 20l wody 75°C

 

Chmielenie 80 minut

 

Od początku - 25gr h mittelfruh

W 60 minucie - 20gr h mittelfruh

W 75 minucie - 20gr tettnanger

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 73 munich dunkel

 

 

- Słód monachijski 2 - 3,40kg

- Słód pilznejski - 1,50kg

- Słód caramunich 1 - 0,20kg

- Słód cara - 0,30kg

- Słód melanoidynowy - 0.20kg

- Słód caraaroma - 0,10kg

- Słód barwiący 1600 - 0 05kg

- Chmiel magnum 15% - 15gr

- Chmiel h. hersbrucker 3,5% - 20gr

- Chmiel h mittelfruh 4,8% - 10gr

 

Śruta do 17,5l wody o temperaturze 50°C

Przerwa 25 minut 65°C - 62°C

Przerwa 45 minut 72°C

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 20l wody 77°C

 

Gotowanie 60 minut

 

Od początku - 15gr magnum

W 40 minucie - 10gr h. mittelfruh

W 55 minucie - 20gr h. hersbrucker

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnie butelki czeskiego pilsenera wypite , więc trza się wziąć za warzenie. Jutro do startera wylądują zymoferm Z012-5-37 budweiser lager , a w niedzielę lub poniedziałek ( zależy jak zenki ruszą ) słód morawski , chmiel sazz i do roboty.

Mam jakiś sentyment do czeskich piwek , więc w tym sezonie będzie dłuższa seria.

 

Ps. Mam nadzieję że Dori szybko uruchomi sklep. Będzie blisko po surowce:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 74 bohemian pilsner

 

 

- Słód bohemian pilsner - 5,00kg

- Słód caraplis - 0,60kg

- Chmiel premiant 6,8% - 45gr

- Chmiel sazz 3,5% - 50gr

- Kwas mlekowy 88% - 2,5ml

 

Śruta do 18l wody o temperaturze 54°C

Przerwa 10 minut 54°C

Dekot 8l 10'-62°C , 10'-72°C , 10' gotowaniw

Przerwa 30 minut 64°C - 62°C

Zwrot dekotu

Przerwa 40 minut 72°C

W 30 minucie dekot 4l , gotowanie 10'

Zwrot dekotu i 5 minut 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 20l wody 77°C

 

Gotowanie 80 minut

 

Od początku - 45gr premiant

W 60 minucie - 20gr sazz

W 75 minucie - 30gr sazz

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 75 biere de garde

 

- Słód monachijski 2 - 3,00kg

- Słód pilznejski - 2,50kg

- Słód caramunich 1 - 0,15kg

- Słód cara - 0,20kg

- Słód carplis - 0,30kg

- Słód zakwaszający - 0,10kr

- Słód barwiący 1600 - 0 04kg

- Chmiel magnum 15% - 7gr

- Chmiel permiant 6,8% - 7gr

- Chmiel h. hersbrucker 3,5% - 15gr

- Chmiel sazz 4% - 20gr

 

Śruta do 19l wody o temperaturze 54°C

Przerwa 10 minut 53°C

Przerwa 30 minut 65°C - 62°C

Przerwa 35 minut 72°C

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 18l wody 75°C Podczas wysładzania dodałem barwiący.

 

Gotowanie 60 minut

 

Od początku - 7gr magnum i 7 gr permiant

W 40 minucie - 15gr h. hersbrucker

W 55 minucie - 20gr sazz

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj na cichą poszedł lager ( warka 71 ) , zszedł do 3,2°Blg. W sumie był tak klarowny , że mogłem go zabutelkować , lecz brak czystych butelek.

Dzisiaj pierwa degustacja warek 67 ira i 68 octoberfest. Oba piwka zapowiadają się bardzo obiecująco , teraz wylądują w 2 piwnicy gdzie poczekają do wiosny.

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka 73 munich dunkel zlane na cichą , zeszło do 3,5°Blg

Warka 74 bochemian pilsner zlane do lagerowania , zeszło do 2,5°Blg

Warka 75 biere de garde zlane na cichą , zeszło do4°Blg

 

Jutro kolejna warka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.