bubuś Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Warka nr 71 lager - Słód wiedeński - 1,70kg - Słód monachijski 2 - 2,00kg - Słód pilznejski - 1,50kg - Słód caraplis - 0,30kg - Chmiel magnum 14 % - 15gr - Chmiel h. hersbrucker 4,8% - 30gr Śruta do 18l wody o temperaturze 50°C Przerwa 25 minut 63°C Przerwa 40 minut 73°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 15l wody - 70°C Gotowanie 60 minut - od początku 15gr magnum - w 45 minucie 15 gr h. hersbrucker - w 55 minucie 15 gr h. hersbrucker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Wyszło 25l/12,5°Blg Dodana gęstwa munich lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 No i many 70Warka nr 70 zielone ( dla chrześniaka Patryka ) Tak mnie naszło, że kilka listków mięty pod koniec dałoby ostateczny rys temu piwku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 No i many 70Warka nr 70 zielone ( dla chrześniaka Patryka ) Tak mnie naszło' date=' że kilka listków mięty pod koniec dałoby ostateczny rys temu piwku [/quote'] Chyba dodam do kilku butelek , to może być ciekawy smak:okey: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 IRA zeszła do 3,5°Blg. Piwo zabutelkowane z 5grcukru/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) Warka nr 72 kolońskie 2 - Słód pilsnejski - 4,00kg - Słód monachijski 2 - 0,50kg - Kwas mlekowy 88% - 2ml - Chmiel h mittelfruh 4,8% - 45gr - Chmiel tettnanger 3,8% - 20gr Śrutę wsypać do 13,5l wody o temperaturze 50°C Przerwa 10 minut 52°C Przerwa 25 minut 66°C - 62°C Przerwa 40 minut 72°C Podgrzać do 77°C Filtrować i wysładzać 20l wody 75°C Chmielenie 80 minut Od początku - 25gr h mittelfruh W 60 minucie - 20gr h mittelfruh W 75 minucie - 20gr tettnanger Edytowane 28 Listopada 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Wyszło 25,5l/11 i coś°Blg Schłodzone do 15°C i dodana gęstwa wyeast 2565 kölsch Fermentacja w 15°C Ps To moja pierwsza 11°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Warka nr 73 munich dunkel - Słód monachijski 2 - 3,40kg - Słód pilznejski - 1,50kg - Słód caramunich 1 - 0,20kg - Słód cara - 0,30kg - Słód melanoidynowy - 0.20kg - Słód caraaroma - 0,10kg - Słód barwiący 1600 - 0 05kg - Chmiel magnum 15% - 15gr - Chmiel h. hersbrucker 3,5% - 20gr - Chmiel h mittelfruh 4,8% - 10gr Śruta do 17,5l wody o temperaturze 50°C Przerwa 25 minut 65°C - 62°C Przerwa 45 minut 72°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 20l wody 77°C Gotowanie 60 minut Od początku - 15gr magnum W 40 minucie - 10gr h. mittelfruh W 55 minucie - 20gr h. hersbrucker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Wyszło 26,5l/13°Blg Dodana gęstwa po cichej munich lager Fermentacja w 9°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Ostatnie butelki czeskiego pilsenera wypite , więc trza się wziąć za warzenie. Jutro do startera wylądują zymoferm Z012-5-37 budweiser lager , a w niedzielę lub poniedziałek ( zależy jak zenki ruszą ) słód morawski , chmiel sazz i do roboty. Mam jakiś sentyment do czeskich piwek , więc w tym sezonie będzie dłuższa seria. Ps. Mam nadzieję że Dori szybko uruchomi sklep. Będzie blisko po surowce:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Starter 0,6l ryszył z kopyta , drożdże buzowały 5 godzin i koniec. Dzisiaj wieczorem zrobię 2 starter 1,5l. Te zenki mile mnie zaskoczyły. Jutro w planie 2 warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 (edytowane) Warka nr 74 bohemian pilsner - Słód bohemian pilsner - 5,00kg - Słód caraplis - 0,60kg - Chmiel premiant 6,8% - 45gr - Chmiel sazz 3,5% - 50gr - Kwas mlekowy 88% - 2,5ml Śruta do 18l wody o temperaturze 54°C Przerwa 10 minut 54°C Dekot 8l 10'-62°C , 10'-72°C , 10' gotowaniw Przerwa 30 minut 64°C - 62°C Zwrot dekotu Przerwa 40 minut 72°C W 30 minucie dekot 4l , gotowanie 10' Zwrot dekotu i 5 minut 77°C Filtracja i wysładzanie 20l wody 77°C Gotowanie 80 minut Od początku - 45gr premiant W 60 minucie - 20gr sazz W 75 minucie - 30gr sazz Edytowane 6 Grudnia 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Wyszło 26l/13,5°Blg Szhłodzone do 14°C Dodany starter zymoferm Z012-5-37 budweiser lager Fermentacja w 9°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 (edytowane) Warka nr 75 biere de garde - Słód monachijski 2 - 3,00kg - Słód pilznejski - 2,50kg - Słód caramunich 1 - 0,15kg - Słód cara - 0,20kg - Słód carplis - 0,30kg - Słód zakwaszający - 0,10kr - Słód barwiący 1600 - 0 04kg - Chmiel magnum 15% - 7gr - Chmiel permiant 6,8% - 7gr - Chmiel h. hersbrucker 3,5% - 15gr - Chmiel sazz 4% - 20gr Śruta do 19l wody o temperaturze 54°C Przerwa 10 minut 53°C Przerwa 30 minut 65°C - 62°C Przerwa 35 minut 72°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 18l wody 75°C Podczas wysładzania dodałem barwiący. Gotowanie 60 minut Od początku - 7gr magnum i 7 gr permiant W 40 minucie - 15gr h. hersbrucker W 55 minucie - 20gr sazz Edytowane 6 Grudnia 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Wyszło 24l/16,5°Blg Schłodzone do 16°C i dodana gęstwa wyeast 2565 kölsch Fermentacja w 15°C ( chyba że natura pozwoli mniej) P.S Piwo ma zaj....kolor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 - Chmiel permiant 6,8% - 7gr Co to jest za chmiel? Pierwsze słyszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 - Chmiel permiant 6' date='8% - 7gr[/quote']Co to jest za chmiel? Pierwsze słyszę. Czeski chmiel goryczkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 (edytowane) No i jeszcze jedno do francuza dodałem 0,40kg cukru. Edytowane 5 Grudnia 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Bochemian pilsner ruszył wolno , na razie delikatna pianka. Z kolei biere de garde już wczoraj w nocy był na spacerniaku:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Coś namieszałem w opisach ostatnich 2 warek. Po sprawdzeniu notatek z warzenia zrobiłem dziś poprawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Do butelek poszły 2 warki. Zielone zeszło do 3°Blg , do refermentacji dodane 3gr cukru/0,5l Kolońskie zeszło do 3 i coś°Blg , dodane 3,1gr cukru/0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 (edytowane) Dzisiaj na cichą poszedł lager ( warka 71 ) , zszedł do 3,2°Blg. W sumie był tak klarowny , że mogłem go zabutelkować , lecz brak czystych butelek. Dzisiaj pierwa degustacja warek 67 ira i 68 octoberfest. Oba piwka zapowiadają się bardzo obiecująco , teraz wylądują w 2 piwnicy gdzie poczekają do wiosny. Edytowane 13 Grudnia 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Kolońskie przelane na cichą. Zeszło do 4blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 D0 butelek przelane 2 warki. Warka 71 lager zeszła do 3,5°Blg do refermentacji dodane 2,5gr cukru/0,5l Warka 72 kolońskie 2 zeszła do 2,8°Blg do refermentacji dodane 3gr cukru/0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Warka 73 munich dunkel zlane na cichą , zeszło do 3,5°Blg Warka 74 bochemian pilsner zlane do lagerowania , zeszło do 2,5°Blg Warka 75 biere de garde zlane na cichą , zeszło do4°Blg Jutro kolejna warka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się