bubuś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Warka nr 76 kolońskie 3 - Słód pilsnejski - 4,50kg - Słód pszeniczny - 0,50kg - Chmiel sazz 3,8% - 25gr - Chmiel brewers gold 7.1% - 30gr - Chmiel h. h. hesbrucker 3,5% - 25gr Śrutę wsypać do 20l wody o temperaturze 50°C Przerwa 15 minut 52°C Przerwa 25 minut 66°C - 62°C Przerwa 40 minut 72°C Podgrzać do 77°C Filtrować i wysładzać 15l wody 75°C + 2ml kwasu mlekowego 80% Chmielenie 80 minut Od początku - 30gr brewers gold W 65 minucie - 25gr sazz W 75 minucie - 25gr h. hesbrucker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Wyszło 24l / 12,5°Blg. Schłodzone do 17ºC Dodana gęstwa z warki 72. Fermentacja w 14ºC Jutro kolejna warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Warka nr 77 koźlak - Słód wiedeński - 2,00kg - Słód monachijski 2 - 2,80kg - Słód pilznejski - 2,50kg - Słód caramunich 1 - 0,30kg - Słód caraplis - 0,50kg - Chmiel brewers gold 7,4% - 15gr - Chmiel h. hersbrucker 3,5% - 50gr Śruta do 25l wody o temperaturze 54°C Przerwa 10 minut 52°C 1/3dekot 63°C - 10' , 71°C - 10', gotowanie 10' Przerwa 30 minut 64°C Zwrot dekotu Przerwa 30 minut 71°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 20l wody + 3ml kwasu mlekowego 80% - 75°C Gotowanie 70 minut - Od początku 15gr i 30 gr h. hersbrucker - w 60 minucie 20gr h. hersbrucker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Co to był za poranek Piwko uwarzone , chmiel zapodany iiiii Szwagierka przyjeżdża z Bielska z dobrą nowiną " zdałam prawko" No właśnie wyszło 26,5l / 17,5BLG. A teraz idziemy do piwniczki Rodzinnie poświętować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Dodałem gęstwę munich lager 3 pokolenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Warka 76 kolońskie bulgocze że hej Warka 77 koźlak startowała 8 godzin , trochę długo jak na gęstwę , ale teraz ma już piękną piankę Planuję następną warkę , to będzie pszeniczka z dodatkiem soku owocowego na australijskich drożdżach murie brew weiss-y1433 i tu mam pytanie jaki sok będzie pasował do pszenicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Dsiś do mycia przewidziane 5 skrzynek butelek , to będzie ciężka robota ( wczoraj balowałen na 40 bratówki ) , na razie wziołem się za spożycie mojego lagerka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Moje kolońskie i mój ser Edytowane 15 Stycznia 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Do butelek poszły 2 warki. Warka 73 munich dunkel zeszłado 3,8 BLG do refermentacji dodałem 2,5gr cukru/butelkę 0,5l Warka 74 bohemian pilsner zeszłado 2 BLG do refermentacji dodałem 3gr cukru/butelkę 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Warka 75 biere de garde zeszła na cichej troszkę mniej niż 2,5°Blg i poszła do butelek z 3gr cukru na 0,5l. Piwko klarowne , co do zapachu i smaku nic nie mogę powiedzieć , bo jakieś badziewie w gardle się wylęgło i ze smakiem i z węchem jestem na bakier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Warka nr 78 ciemne - Słód monachijski 2 - 2,00kg - Słód pilznejski - 2,70kg - Słód caramunich 2 - 0,30kg - Słód caraplis - 0,20kg - Słód caraaroma - 0,40kg - Słód barwiący - 0,10kg - Słód carafa 2 - 0,15kg - jęczmień - 1,00kg - laktoza - 0,20kg - chmiel premiant ? % - 50gr - Chmiel lubuski 3,7% - 30gr Sruta do 21l wody o temperaturze 54°C przerwa 15 minut 52°C przerwa 30 minut 64°C-61°C przerwa 40 minut 71°C podgrzać do 77°C filtracja i wysładzanie 17l wody + 3ml kwasu mlekowego 80% - 75°C gotowanie 70 minut - od początku 50gr premiant - w 60 minucie 30gr lubuski + laktoza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Wyszło 26l/16,5 BLG Schłodzone do 14°C i dodana gąstwa zymoferm Z012-5-37 budweiser lager. Warka 77 , na koniec burzliwej przeniesiona , na 24 godziny , do 14°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 No i stało się , zenki nie wystartowały. Po 2 dniach zero oznak fermentacji. Dziś dodałem gęstwę po kolońskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 No i stało się , zenki nie wystartowały. Po 2 dniach zero oznak fermentacji. Dziś dodałem gęstwę po kolońskim. Gęstwa nie wystartowała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Tak , gęstwa. Wyglądała na zdrową , ładny zapach. Z 1 piwem na tych drożdżach nie było problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Wczoraj na cichą poszły 2 warki. Warka 76 kolońskie zeszło do 2°BLG , piwko klarowne i smaczne, zapowiada się bardzo bobrze. Warka 77 koźlak ofermentował do 5°BLG , ale to jeszcze nie koniec. W czasie mojej nieobecności troszkę się namieszało. Chrześniak zamiast dodać drożdże po kolońskim do warki 78 (ciemne) , dodał do koźlaka. Na szczęście fermentacja była w 11°C Nie mam zielonego pojęcia , które drożdże zdominowały tą warkę. Na szczęście piwo jest smaczne. Co do warki 78 bulgocze sobie wesoło , tyle że nie wiem , czy zenki się ruszyły , czy może jakieś dzikusy zajeły się robotą. Piwka na razie nie kosztowałem. Jedno jest pewne , w następnym roku na ferie zimowe zawieszam działalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Dziś sprawdziłem zapasy słodu. Wystarczy jeszcze na 2 warki , więc trza małe co nieco zakupić. Od następnego poniedziałku biorę się ostro do pracy. 1 warką będzie powtórka biere de garde , piwo choć młode to już bardzo dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Warka 78 , ciemne , przelane na cichą , zeszła do 5,5°BLG. Co do tego piwa miałem obawy ( bardzo długi start) , ale wszystko wygląda dobrze , piwko smaczne Po burzliwej zostało sporo gęstwy , więc trzeba będzie zrobić kolejne czeskie pilsnery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) Warka nr 79 biere de garde 2 - Słód monachijski 1 - 2,20kg - Słód pilznejski - 2,80kg - Słód caramunich 2 - 0,20kg - Słód carplis - 0,40kg - Słód barwiący 1600 - 0,065kg - Chmiel marynka 9% - 30gr - Chmiel aromatyczny ? - 40gr - Cukier - 0,50kg Śruta do 18l wody o temperaturze 65°C Przerwa 40 minut 65°C - 62°C Przerwa 20 minut 71°C Podgrzać do 77°C + barwiący Filtracja i wysładzanie 18l wody 75°C + 2ml kwasu mlekowego. Gotowanie 60 minut Od początku - 30gr marynki W 40 minucie - 20gr aromatyczny W 55 minucie - 20gr aromatyczny Edytowane 5 Marca 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) Wyszło 24,5l / 15,5°BLG Zchłodzone do 14°C i dodana gęstwa z warki 76. Fermentacja w 14,5°C. Co do chmielu aromatycznego ,to nie jestem pewien , to pewnie saaz lub lubuski. Gdzieś etykieta się zawieruszyła. Edytowane 5 Marca 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 (edytowane) Warka 76 kolońskie zabutelkowane z dodatkiem 3gr cukru / 0,5l fermentacja ustała na 2°BLG , piwko Warka 77 kożlak zabutelkowane z dodatkiem 3gr cukru / 0,5l , piwko zeszło do 3,5°BLG. Po zamieszaniu z drożdżami miałem obawy co do tego piwa , na szczęście niepotrzebnie. Tak do końca nie wiem , które wzieły górę.Teraz mam mieszańca , dobrego mieszańca. Edytowane 5 Marca 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 (edytowane) Warka nr 80 magazynowe resztki - Słód pilznejski - 4,50kg - Słód cara - 0,20kg - Słód carplis - 0,65kg - Chmiel zeus 14,2% - 15gr - Chmiel cascade 8,6 % - 30gr Śruta do 18l wody o temperaturze 65°C Przerwa 35 minut 64°C - 62°C Przerwa 25 minut 71°C Podgrzać do 77°C Filtracja i wysładzanie 18l wody 75°C + 3ml kwasu mlekowego. Gotowanie 75 minut W 15 minucie - 30gr zeus W 55 minucie - 10gr cascade W 75 minucie - 20gr cascade Edytowane 6 Marca 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Wyszło 24,5l /14°BLG , zchłodzone do 14°C i dodana gęstwę wyeast 2565 kölsch. Fermentacja w 13°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Warka 78 zabutelkowana z 3,1grcukru/0.5l. Piwko zeszło do 5°BLG i jest dobre. Zastanawiam się czy zymoferm Z012-5-37 budweiser lager dają sobie radę z porterem bałtyckim , to na razie moje jedyne dolniaki a portera trza warzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) Do dobrego piwa dobry ser. Edytowane 14 Marca 2012 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się