Menning Posted April 27, 2023 Share Posted April 27, 2023 Cześć, uwarzyłem jakiś czas temu oatmeal stout, w zasypie 20% słodów palonych, troche ponad zalecenia ale liczyłem, że moja woda jest dość twarda i zbuforuje wystarczająco. Jednak nie i piwo jest wyczuwalnie kwaśne, ale nie w stylu jakiejś infekcji tylko bardziej jak taka kwaśna kawa. Aromat jest fajny, bez oznak infekcji, piwo wygląda wzorowo. Zakładam, że to od słodów palonych ta kwaśność, i tutaj moje pierwsze pytanie. Czy jest sens na butelkowanie dodać kredy albo czegoś innego co pozwoliłoby zbić tę kwaśność? Poza tym zostało sporo Blg, bo aż 7 (przegrzałem zacier i większość zacierania odbyła się w 73°C, ale ostatecznie udało się przejść próbę jodową). I stoi jak zamurowane od 2 tygodni na tym poziomie, przy zlewaniu na cichą odlałem też próbkę do butelki i napowietrzałem i Blg również w tej butelce jest takie samo. Do piwa dodałem też tydzień temu świeżych drożdży z myślą, że może drożdże były słabe, ale też nic nie odfermentowały, więc zakładam, że po prostu to już same niefermentowalne cukry zostały. Można to już bezpiecznie zabutelkować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted April 28, 2023 Share Posted April 28, 2023 Tak, od słodów palonych. Jakie miałeś BLG na początku? Obstawiam, że 20-kilka? Jakie drożdże zadałeś i na ile piwa? Jak masz już pewność, że jest po fermentacji to możesz butelkować. Jeżeli chcesz refermentację to trzeba do butelki dodać łyżeczkę świeżej gęstwy, bo drożdże w toni mogą już być kaput. Jeżeli zabutelkujesz i poczekasz ~ 6 miesięcy to smak może się ułożyć. Tylko musisz bardzo uważać, żeby nie natlenić piwa podczas butelkowania, bo otrzymasz sos sojowy, a to już nie jest fajne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now