olo333 Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Warka 86 - Witbier XI W butelkach - 22 l, 160 g cukru. Stało tak długo na cichej, że się wyklarowało jak lager, ale poza tym nie mam na razie zastrzeżeń Chyba będzie dobry wit, po nagazowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Warka 88 - Witbier XIII z kwiatami bzu Skorzystałem z wtorkowego (14-07-2015) urlopu i chyba po raz drugi, w krótkiej karierze piwowara domowego, udało mi się uwarzyć piwo w ciągu dnia. Skład bez zmian, sprawdzony, na razie chyba przy nim zostanę: Pilzneński (Soufflet) - 1,8 kg Pszenica niesłodowana - 1,6 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne "Lestello" - 0,4 kg Płatki owsiane błyskawiczne "Cenos" - 0,2 kg Zacieranie: pszenica i owies skleikowane przez zalanie wrzątkiem. Przerwa w 47°C przez 50 minut razem ze słodem. Potem przerwa w 64°C, którą uzyskałem przez dolanie wrzątku - 30 minut. W tym momencie w garnku lądują także płatki jęczmienne i 7 ml kwasu mlekowego. 72°C - 80 minut. 78°C i filtracja - bezproblemowa. Wysładzanie - do wody dodałem 3 ml kwasu mlekowego. Chmielenie: 30 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - FWH 60 min Około 100 g zamrożonych kwiatów bzu - 30 minut Świeże skórki z 8 ctryn - 5 minut Wyciśnięty sok z 4 cytryn - 5 minut Świeżo zmielona kolendra 5 g - 5 minut Wyszło mi więcej niż planowałem - około 25 l, ale gęstość 11,5°Blg, więc super (jak na wita). Kwiaty bzu, pomimo zamrożenia, bardzo aromatyczne - z fermentującego piwa wydzielają się bardzo intensywne zapachy. Drożdże zadałem w 23°C, ale podjęły pracę tak szybko (2 godziny), że praktycznie cała fermentacja przeleciała w tej temperaturze. Wygląda na to, że to ostatnie piwo tego lata, więc można powiedzieć, że zakończenie sezonu. W tak zwanym międzyczasie może uda mi się nastawić cydr, ze starego cydrkita, który leżakuje w piwnicy od 5 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Tak czytam i się zastanawiam, gdzie Ty kur... mieszkasz, że jeszcze kwiaty bzu masz. Ja do grodzisza dawałem 160g bzu i niestety w ogóle go nie czuć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Jak to mówią - urodzaj z Kędzierzyna A tak na poważnie: Około 100 g zamrożonych kwiatów bzu - 30 minut Chętnie bym poniuchał tego Twojego grodzisza, bo coś mi się wierzyć nie chce. Uwierzyłbym, że kiepsko pachnie, bo intensywny zapach bzu może przypominać kocią kuwetę, ale żeby w ogóle nie czuć...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Warka 87 - Witbier XII cytrynowy Od wczoraj w butelkach - 2,5°Blg, 21 l, 160 g cukru. Z poprzedniego wita jestem zadowolony, ale ten się zapowiada rewelacyjnie. Zobaczymy po nagazowaniu, ale chyba częściej będę szedł w stronę cytryn niż pomarańczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Warka 88 - Witbier XIII z kwiatami bzu 13-08-2015 zabutelkowana z dodatkiem 160 g cukru. Gęstość 2,5°Blg. Smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Warka 89 - Dry Stout Po dłuższej przerwie, można chyba powiedzieć, że to pierwsze piwo tego sezonu - uwarzone w nocy 10-10-2015. Skład: Pale Ale (Soufflet) - 2 kgPłatki jęczmienne błyskawiczne "Lestello" - 1 kgJęczmień palony - 0,5 kg Czekoladowy - 0,1 kgZacieranie: lodówka turystyczna, od 68 do 66°C, 70 minut.Chmielenie:15 g Warrior 16,7 % AA (granulat 2014) - 60 minut20 g Cascade 6,9 % AA (granulat 2014) - 10 minWynik końcowy: 23 l, 11°Blg. Drożdże (San Diego Super) zadane w temperaturze 22°C. Na razie cisza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Warka 90 - śliwkowe, wędzone (powtórka warki 66)Piwo warzone z soboty na niedzielę, 31-10-2015/01-11-2015. Skład: Wędzony Steinbach - 2,5 kgMonachijski Strzegom - 2 kgCaramunich typ III - 0,5 kgPszeniczny - 0,5 kgPalony żywiecki - 0,2 kgPale Ale Strzegom - 1 kgŚliwki wędzone - 0,5 kgGoździki - 4 sztCynamon świeżo zmielony - 5 gZacieranie w lodówce: 110 minut, od 69°C do 65°C. Do zacieru 3 ml kwasu mlekowego, tyle samo do wysładzania.Chmielenie (60 minut):13 g Warrior 16,7 % AA (granulat 2013) - 60 min4 goździki - 30 min15 g Sladek 5,95 % AA (granulat 2014) - 20 min5 g cynamonu - 20 min0,5 kg wędzonych śliwek - 18 minWynik końcowy: 21 l brzeczki o gęstości 17°Blg. Drożdże San Diego Super zadane w temperaturze 18°C, prosto z warki 89. Warka 89 - Dry Stout - na cichej. Gęstość lekko powyżej 3°Blg. Smaczne;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Warka 83 - Oud Bruin "Blood Eagle" Piwo, po niespełna 7 miesiącach, trafiło do butelek. Bardziej jest kwaśne w aromacie, niż w smaku. Po wyciągnięciu korka z balonu, po piwnicy rozniósł się charakterystyczny, dla tych piw, zapach. Po spróbowaniu stwierdziłem jednak, że piłem już kwaśniejsze piwa, które teoretycznie (zdaniem ich twórców ) kwasami nie były. Gęstość 2°Blg, a więc spadek, od czasu przelania na cichą, o 0,5°Blg. Następnym razem, trzeba będzie albo użyć blendu już do głównej fermentacji, albo przeprowadzić ją jakimś mało żarłocznym szczepem. Tak poza tym piwo bardzo przyjemne, z dwojga złego - totalny kwas lub piwo mało kwaśne - wybieram to drugie. Do refermentacji, na 20 l, dodałem 60 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 (edytowane) Warka 91 - amarillo&żyto Podobieństwo do żytorillo niezamierzone - dziś dopiero to sobie uświadomiłem . Nie jestem zresztą pewny, czy je w ogóle piłem. Piwo uwarzyłem w piątek trzynastego, więc zobaczymy co z tego wyjdzie. Tym razem udało mi się to zrobić za dnia i całe szczęście, biorąc pod uwagę problemy z filtracją. Skład: Pale Ale (Soufflet) - 5 kgPłatki żytnie błyskawiczne Szczytno - 0,8 kgCaraaroma - 0,2 kg Słód barwiący Strzegom - 0,32 kg Zacieranie: Płatki skleikowałem w około 3 litrach wody- chwile pogotowałem i odstawiłem na 30 minut. Zacieranie w lodówce turystycznej, od 70 do 67°C, 90 minut. Do wody dodałem pół łyżeczki gipsu piwowarskiego. Filtracja - masakra. Nie spodziewałem się, że tak nieduży dodatek płatków żytnich sprawi tyle problemu. Ostatecznie powoli, bo powoli, le jakoś poszło.Chmielenie:20 g Warrior 16,7 % AA (granulat 2014) - 60 minut10 g Warrior 16,7 % AA (granulat 2014) - 20 minut20 g Amarillo 9,1 % AA (granulat 2013) - 10 min40 g Amarillo 9,1 % AA (granulat 2013) - 0 minWynik końcowy: około 20 l, 18°Blg. Wieczorem, po schłodzeniu do 23°C, zadałem gęstwę san diego super, z warki 90. Pracę podjęły bardzo szybko. Warka 90 - śliwkowe, wędzone - przelane na cichą, gęstość 3°Blg. Nie wiem, czy nie przesadziłem z cynamonem - zobaczymy za jakiś czas, jak się ułoży. Edytowane 14 Listopada 2015 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Warka 89 - Dry Stout Po miesiącu na cichej w końcu trafiła do butelek. 21 l, 75 g cukru, gęstość - tak jak było. Lekkie, ale o pełnym smaku piwo - do sylwestra powinno się nagazować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Warka 92 - amarantus&cascade Mały eksperyment z tym ciekawym zbożem - zobaczymy jak się sprawdzi w piwie. Piwo uwarzyłem z soboty na niedzielę 5/6-12-2015. Skład: Pilzneński (Soufflet) - 2,5 kg Całe ziarna amarantusa - 2 kg Kleikowanie: ziarno wrzuciłem do 6 l gotującej się wody. Nie wiem jak długo trwało gotowanie, ale długo. Ziarna pęczniały, w garnku zrobił się kisiel - dolewałem nowe porcje wody, ale po chwili wszystko gęstniało. Gdy stwierdziłem, że kończę kleikowanie, w garnku było około 10 l gęstej zawiesiny. Obniżyłem temperaturę zimną wodą i dodałem słód pilzneński. Pierwsza przerwa: 30 minut, 46-44°C. Następnie wszystko podgrzałem do 68°C, odstawiłem na godzinę przykryte śpiworem (spadek o 4°C). Podgrzałem do 72°C i filtracja - bezproblemowa. Chmielenie:15 g Warrior 16,7 % AA (granulat 2014) - FWH 60 minut20 g Cascade 6,9 % AA (granulat 2014) - 15 min 40 g Cascade 6,9 % AA (granulat 2014) - 0 min Wynik końcowy to jakieś 22 l brzeczki, 12°Blg. Drożdże San Diego Super zadane w 20°C, następnego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Mija rok 2015. I zaczyna się nowy 2016. Oby nadchodzący rok 2016 był lepszy w warkach od 2015. Browar Parnik jeszcze nie jednego piwowara zaskoczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 chciałem zobaczyć czy robiłeś bittera. A tu trza przewalić 16 stron i nie wiadomo czy się go znajdzie. Szkoda że nie masz llisty w pierwszym poście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Trzy piwa w butelkach: Warka 90 - śliwkowe, wędzone - 20 l, 3°Blg. 100 g cukru do refermentacji. Nieplanowany, dwumiesięczny pobyt na cichej piwu dobrze zrobił. Cynamon się nieco ułożył, jest intensywny aromat wędzonki i śliwki. Będzie dobrze. Warka 92 - amarantus&cascade - gęstość 3°Blg, 120 g cukru. Po otwarciu wiadra intensywny siarkowodór, mam nadzieje, że zaniknie. W smaku nieco dziwne, wyczuwalny amarantus - ale ogólnie smaczne. Bardzo się pieniło podczas rozlewu - zobaczymy po nagazowaniu. Warka 91 - amarillo&żyto - po dodaniu na zimno 40 g amarillo na 4 dni, piwo rozlane w butelki. 19 l, 100 g cukru. Aromat chmielu bardzo przyjemny, wygląda to nieźle. Przy okazji przetestowałem mały patencik na oddzielenie chmielin od piwa po chmieleniu na zimno. Koszt - 2,99 pln, czyli najtańsze rajstopy z kauflanda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 chciałem zobaczyć czy robiłeś bittera. A tu trza przewalić 16 stron i nie wiadomo czy się go znajdzie. Szkoda że nie masz llisty w pierwszym poście Słuszna sugestia, w wolnej chwili ją uskutecznię. A póki co, masz na górze "przeszukaj ten temat". Wpisujesz tam bitter i wyskakują posty zawierające to słowo Wyszedł mi naprawdę dobrze tylko ten: http://www.piwo.org/topic/3614-browar-parnik/?p=301362 fajne drożdże - polecam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Warka 93 - Lager Przedsudecki (piwo w stylu Dortmunder) Piwo uwarzyłem 03-02-2016. Skład: Pilzneński (Soufflet) - 3,3 kg Monachijski (Strzegom 20 EBC) - 0,5 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne "Lestello" - 0,2 kg Zacieranie w lodówce, 60 minut, od 70 do 68°C, z dodatkiem 5 ml kwasu mlekowego. Wysładzanie z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego. Chmielenie: 17 g Green Bullet 12,1%AA (granulat 2013) - FWH 60 min 20 g Hellertau Hersbrucker 4,3%AA (granulat 2015) - 15 minut 20 g Hellertau Hersbrucker 4,3%AA (granulat 2015) - 0 minut Wynik końcowy: 23 l, 12,5°Blg. Starter z drożdży Danish Lager zadany następnego dnia, w temperaturze 13°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Warka 94 - Rauch Doppelbock Piwo uwarzone z soboty na niedzielę (20/21-02-2016) metodą odwróconej dekokcji. Skład: Wędzony Steinbach - 2,5 kg Pale Ale (Soufflet) - 1,5 kg Monachijski (Soufflet 15 EBC) - 2 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne "Lestello" - 0,4 kg Caramunich typ III - 0,5 kg Caraaroma - 0,25 kgŚliwki wędzone - 0,5 kg Zacieranie - słody namoczyłem przez 30 minut w 35°C, następnie odebrałem (około połowę objętości zużytej wody) rzadkiego a resztę podgrzałem do 70°C. Przerwa 40 minut z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego (+ płatki). Gotowanie przez 30 minut, dolanie rzadkiego i jeszcze jakieś 50 minut w 70-67°C. Chmielenie: 15 g Warrior 16,7 % AA (granulat 2014) - FWH 60 minut 0,5 kg wędzonych śliwek - 30 min 20 g Hellertau Hersbrucker 4,3%AA (granulat 2015) - 15 minut Wyszło jakieś 19 l o gęstości 20,5°Blg. Aromat przyjemny - wedzonka, śliwka . Gęstwa z danish lager zadana następnego dnia w 12°C. Wieczorem piwo już pracowało. Warka 93 - Lager Przedsudecki (piwo w stylu Dortmunder) - piwo przelałem na "cichą", ale niestety nie odfermentowało prawidłowo. Gęstość to lekko powyżej 6°Blg (powinno być około 4,5°Blg - wg FFT). Po przelaniu, w szklanym balonie, widać, że powoli pracuje dalej. Cóż, potrzebowałem tej gęstwy . Edytowane 22 Lutego 2016 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Warka 94 - Rauch Doppelbock Od wczoraj w butelkach, 20 l, 70 g cukru, gęstość - prawie 8°Blg. Wyszło tak jak chciałem - treściwe, odpowiednio wędzone - nieźle się zapowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka 95 - Lambic Piwko uwarzyłem z soboty na niedzielę (2/3-04-2016). Skład: Pilzneński (Soufflet) - 2,5 kg Pszenica niesłodowana - 0,8 kg Płatki pszenne - 0,2 kg Zacieranie: Pszenice i płatki skleikiowałem, następnie zimną wodą obniżyłem temperaturę do 44°C i dodałem 1,5 kg słodu. Przerwa 30 minut, po tym czasie podniosłem wrzątkiem temperaturę, dodałem 1 kg słodu oraz 5 ml kwasu mlekowego - 69°C przez 60 minut. Do wysładzania dodałem 3 ml kwasu mlekowego. Chmielenie: 12 g Hellertau Hersbrucker 4,3%AA (granulat 2015) - FWH 60 min W ten sposób otrzymałem jakieś 24 l brzeczki o gęstości 11°Blg. Po schłodzeniu do 22°C zadałem starter z Lambic Blend. Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Warka 96 - Witbier XIV cytrynowy Pierwszy witbier tego sezonu, uwarzony 16/17-04-2016. Skład bez zmian: Pilzneński (Soufflet) - 1,8 kg Pszenica niesłodowana - 1,6 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne "Lestello" - 0,4 kg Płatki owsiane błyskawiczne "Kupiec" - 0,2 kg Pszenica + płatki owsiane skleikowałem, następnie przerwa w 45°C przez 30 minut. Podniosłem wrzątkiem temperaturę do 60°C, podgrzałem na palniku do 70°C oraz dodałem 7 ml kwasu mlekowego i płatki jęczmienne. Przerwa 60 minutowa, po której próba jodowa wychodziła już negatywnie, a temperatura samoczynnie obniżyła się do 67°C. Do wysładzania 3 ml kwasu mlekowego. Filtracja bez większych problemów. Chmielenie: 20 g Hellertau Hersbrucker 4,3%AA (granulat 2015) - FWH 60 min Świeże skórki z 5 ctryn bio (około 25 g) - 5 minut Ususzone skórki z cytryn bio (35 g przed suszeniem) - 5 minut Świeżo zmielona kolendra 5 g - 5 minut Wynik końcowy: 22 l, 11,5°Blg. Starter z Forbidden Fruit zadałem w 22°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Warka 93 - Dortmunder Po prawie 3 miesiącach od warzenia trafił do butelek. Odfermentowanie już prawidłowe - 3,5°Blg. Do refermentacji dodałem 60 g cukru. W smaku całkiem przyzwoity - warto było poczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 (edytowane) Warka 97 - Witbier XV Drugi witbier, tym razem z pomarańczą, uwarzony wczoraj w nocy (02-05-2016). Pilzneński (Soufflet) - 1,8 kg Pszenica niesłodowana - 1,6 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne "Lestello" - 0,4 kg Płatki owsiane błyskawiczne "Kupiec" - 0,2 kg Pszenica + płatki owsiane - kleikowanie 45°C, 30 minut - pszenica, płatki, słód. Podniosłem temperaturę wrzątkiem do 63°C, następnie palnikiem do 70°C, dodałem płatki jęczmienne i 7 ml kwasu - 90 minut, w tym czasie spadek do 66°C. Filtracja bezproblemowa, wysładzanie z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego. Chmielenie: 10 g Hellertau Hersbrucker 4,3%AA (granulat 2015) - FWH 60 min 17 g Spalt Select 2,8%AA (granulat 2015) - FWH 60 min Świeże skórki z 6 pomarańczy bio (około 30 g) - 5 minut Ususzone skórki z 5 pomarańczy (35 g przed suszeniem) - 5 minut Świeżo zmielona kolendra 5 g - 5 minut Wyszło około 20 l, 12°Blg. Gęstwę z poprzedniego wita zadałem w 21°C, szybko podjęła pracę. Warka 96 - Witbier XIV cytrynowy - przelałem na cichą. Gęstości nie zmierzyłem. Niezły cytrusowy aromat, dobrze się zapowiada. Edytowane 3 Maja 2016 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Warka 96 - Witbier XIV cytrynowy - od niedzieli (15-05-2016) w butelkach. Gęstość lekko powyżej 3°Blg, 160 g cukru. Lekkie, ładny aromat - po nagazowaniu będzie idealne na lato (o ile dotrwa ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Warka 98 - Hefe-Weizen Data warzenia: 21/22-05-2016. Skład: Pilzneński (Soufflet) - 1,5 kg Pszeniczny (Bestmalz) - 2,5 kg Zacieranie metodą odwróconej dekokcji: słody wrzuciłem do 18 l wody, temperatura 44°C - 30 minut. Po tym czasie odebrałem 9 l rzadkiego, resztę doprowadziłem na palniku do temperatury 70°C - 40 minut. Następnie gotowałem dekokt 20 minut, zwróciłem resztę rzadkiego i dodałem 5 ml kwasu mlekowego - temperatura ustaliła się na 69°C. 30 minut - próba jodowa negatywna. Do wysładzania dodałem 3 ml kwasu mlekowego. Chmielenie: 30 g Spalt Select 2,8%AA (granulat 2015) - FWH 60 min Wynik końcowy - 22 l, 12°Blg. po schłodzeniu do 22°C zadałem starter z drożdży Bavarian Wheat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się