Skocz do zawartości

Browar Parnik


olo333

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Warka 77 - American Wheat "Dwie kosy"

 

Ta warka to miała być właściwie CDA, ale na zamówienie żony powstało takie coś. Pewnie wypije z tego jedną butelkę i jeszcze powie, że niedobre, ale w sumie dobrze się stało, że uwarzyłem lekkie piwo, bo temperatury w piwnicy już prawie lagerowe. Data warzenia: 29-11-2014. Skład:

 

Pale Ale (Strzegom) - 1,6 kg

Pszeniczny jasny (Litovel) - 1,6 kg

Pszenica niesłodowana - 0,4 kg

 

Pszenicę skleikowałem poprzez zalanie wrzątkiem i odstawienie na jakiś czas. Zacieranie w lodówce, od 70°C do 62°C przez jakieś 180 minut z dodatkiem 5 ml kwasu mlekowego (po godzinie zacierania, bo zapomniałem o nim). Wysładzanie z dodatkiem 3 ml kwasu.

 

Chmielenie:

12 g Green Bullet 12,1%AA (granulat 2013) - FWH 60 min

31 g Kazbek 7% AA (granulat) - 0 minut

 

Wynik końcowy: wyszło około 25 l, 11°Blg. Gęstwa us-ów prosto z wiaderka po stoucie wylądowała w tej brzeczce, która miała wówczas około 22°C. Rano ruch w rurce był już duży.

 

Tymczasem, Warka 76 - Stout wędzony na cichej - gęstość 3°Blg. W smaku ciekawy - wędzonka + paloność, szkoda, że o papryce ostrej zapomniałem podczas warzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka 77 - American Wheat "Dwie kosy"

 

Wczoraj piwo trafiło do butelek - 22 l, 150 g cukru, 2°Blg. Ciekawie się zapowiada - lekkie, sesyjne piwo, wyczuwalna pszenica. Cieszę się, że zamówiłem drożdże Wyeast American Wheat - wrócę do tematu wiosną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 78 - Jedenastka

 

Piwo uwarzone 30-12-2014. Miała być dziesiątka, ale nie trafiłem z gęstością, a rozcieńczać nie lubię. Skład:

 

Pilzneński (Soufflet) - 3,2 kg

 

Zacieranie w lodówce: 70-67°C. Do zacierania 5 ml kwasu mlekowego, do wysładzania 3 ml.

 

Chmielenie:

15 g Green Bullet 12,1%AA (granulat 2013) - FWH 60 min

20 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - 15 min

20 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - 0 min

 

Wynik końcowy: 20 l, trochę powyżej 11°Blg. Starter Wyeast Czech Pils zadany w temperaturze 6°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 79 - Polotmave

 

Warka uwarzona 17-01-2015. Skład:

 

Pilzneński (Soufflet) - 3,6 kg

Pszeniczny (Litovel) - 0,2 kg

Caraaroma (400 EBC) - 0,15 kg

Caramunich Typ I (90 EBC) - 0,1 kg

Caramunich Typ III (150 EBC) - 0,1 kg

 

Zacieranie w lodówce turystycznej, 90 minut, od 70°C do 66°C z dodatkiem 4 ml kwasu mlekowego. Wysładzanie z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego.

 

Chmielenie:

30 g Premiant 8,5%AA (granulat 2013) - FWH 60 min

20 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - 15 min

20 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - 0 min

 

Otrzymałem około 23 l brzeczki, 13°Blg. Po schłodzeniu do 12°C zadałem drożdże (Czech Pils) prosto z warki nr 78, którą przelałem na cichą przy gęstości 2,5°Blg. Obecnie ma około 10°C, pracy drożdży jeszcze nie widać.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 80 - pils

 

Piwo uwarzone wczoraj w nocy. Skład:

 

Pilzneński (Soufflet) - 3,8 kg

Carapils (Weyermann) - 0,2 kg

 

Zacieranie w lodówce turystycznej, 100 minut, od 70°C do 66°C z dodatkiem 5 ml kwasu mlekowego. Wysładzanie z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego.

 

Chmielenie:

40 g Premiant 8,5%AA (granulat 2013) - FWH 60 min

20 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - 10 min

42 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - 0 min

 

Wyszło trochę więcej niż planowałem - jakieś 25 l, 12°Blg. Drożdże (Czech Pils) przelane rano, prosto z wiaderka po polotmave, do brzeczki o temperaturze 12°C. W tej chwili już ładnie bulka ;)

 

Tymczasem Warka 79 - Polotmave przelana do szklanego balonu, teoretycznie na lagerowanie, ale nie wiem, czy pogoda na to pozwoli. Gęstość 3°Blg, w smaku bardzo dobre, w aromacie jeszcze siarkowodór.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 81 - Porter Bałtycki

 

Piwo uwarzone w sobotę, 21-02-2015. Skład:

 

Pale Ale (Strzegom) - 3,5 kg

Monachijski (Strzegom 20 EBC) - 1,2 kg

Monachijski (Castle Malting 15 EBC) 20 EBC - 0,35 kg

Monachijski (Castle Malting 25 EBC) 20 EBC - 0,45 kg

Caramunich Typ III (150 EBC) - 0,5 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne "Lestello" - 0,8 kg

Brown (175-200 EBC) - 0,3 kg

Black (Castle Malting 1500 EBC) - 0,15 kg

 

Zacieranie: lodówka turystyczna, 120 minut, 69-65°C, 4 ml kwasu mlekowego 80%. Do wysładzania 3 ml kwasu mlekowego.

 

Chmielenie:
25 g Premiant 8,5%AA (granulat 2013) - FWH 60 min

5 g Green Bullet 12,1%AA (granulat 2013) - FWH 60 min

20 g korzenia lukrecji - 30 min
20 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - 10 min

 

Wyszedł trochę słaby, jak na portera, ale w granicach przyzwoitości: 21 l, 19°Blg. Drożdże (Czech Pils), zadane w temperaturze 13°C prosto z wiaderka po pilsie, podjęły pracę bardzo szybko - po kilku godzinach fermentacja trwała w najlepsze. Piwko fermentuje w temperaturze 10 - 11°C.
 

Warka 80 - pils - na cichej fermentacji, gęstość 3°Blg. Podczas zlewania dosyć mętne - widocznie dwa tygodnie fermentacji nie było wystarczającym okresem potrzebnym do sklarowania, bo po kilku dniach na cichej zaczyna przypominać rasowego pilsa. Na dnie szklanego balona gruba warstwa drożdży.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka 81 - Porter Bałtycki

 

Wczoraj, po 4 tygodniach, przelany na cichą. Gęstość 4,5°Blg, smak ciekawy - pomysł z lukrecją chyba nie był taki zły. Drożdże Czech Pils, ze względu na coraz wyższe temperatury, zasiliły Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji, ale myślę, że jeszcze do nich wrócę. Na chwilę obecną bardzo jestem z nich zadowolony.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 82 - Kolsch

 

Piwo uwarzyłem z 28 na 29 marca 2015. Skład:

 

Pilzneński (Soufflet) - 3,4 kg
Pszeniczny (Litovel) - 0,25 kg

 

Zacieranie: lodówka turystyczna, 120 minut, 69-65°C, 5 ml kwasu mlekowego 80%. Do wysładzania 3 ml kwasu mlekowego.

 

Chmielenie:
15 g Green Bullet 12,1%AA (granulat 2013) - 60 min

37 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - 10 min

 

Otrzymałem około 22 l brzeczki o gęstości 12°Blg.

Generalnie, od samego początku mam problemy z tym piwem, począwszy od tego, że saszetka (Wyeast 1010 American Wheat) nie chciała spuchnąć. Gdy robiłem z niej w piątek starter była minimalnie napuchnięta. W sobotę po południu można jednak było zauważyć, że coś w starterze żyje. Drożdże zadałem w niedzielę rano (temperatura 18°C), Ruszyły dziś na ranem (prawie 48 g później), w temperaturze 14°C.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka 83 - Oud Bruin "Blood Eagle"

 

Piwo uwarzone wczoraj, 18-04-2015. Skład:

 

Pilzneński (Soufflet) - 2 kg

Monachijski (Strzegom 20 EBC) - 0,9 kg

Pszenica niesłodowana - 0,41 kg

Brown (175-200 EBC) - 0,3 kg

Bursztynowy (Strzegom 50 EBC)- 0,23 kg

Caramunich Typ III (150 EBC) - 0,1 kg

Caraaroma (400 EBC) - 0,1 kg

Żywiecki palony- 0,05 kg

 

Zacieranie: lodówka turystyczne, 70°C - 65°C, 150 minut, z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego. Wysładzanie wodą z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego. Pszenica niesłodowana przed zacieraniem skleikowana.

 

Chmielenie:

30 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - FWH 60 min

 

Wynik końcowy - 22 l, 12,5°Blg. Zadane w temperaturze 23°C drożdżami Wyeast American Wheat. Na cichą pójdzie Roeselare Ale Blend.

 

Warka 82 - Kolsch

 

Piwo przelane na cichą, 2°Blg. Bardzo mętne. Z opisu producenta wynika, że Wyeast 1010 mają niską flokulację. Kto zatem wpadł na pomysł, żeby te drożdże dedykować do kolscha? Tak mętnego kolscha jeszcze nie widziałem ;)

 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 82 - Kolsch

 

Piwo w środę (06-05-2015) trafiło w końcu do butelek. 21 l, 123 g cukru. Trochę się wyklarowało, ale wciąż lekko opalizuje.

 

Tymczasem dziś warzenie American Wheat.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 84 - American Wheat

 

Piwo uwarzone wczoraj w nocy (09-05-2015). Skład:

 

Pilzneński (Soufflet) - 2 kg
Pszeniczny (Bestmalz) - 2 kg

 

Zacieranie - lodówka turystyczna, 69-65°C, 80 minut, z dodatkiem 5 ml kwasu mlekowego. Wysładzanie z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego.

 

Chmielenie:

16 g Citra 13,6%AA (granulat 2013) - FWH 60 min

16 g Citra 13,6%AA (granulat 2013) - 15 min

30 g Citra 13,6%AA (granulat 2013) - 0 min

 

Uzyskałem jakieś 25 l, 12°Blg. Drożdże (American Wheat) zadałem prosto z poprzedniej warki, w temperaturze 25°C.

 

Warka 83 - Oud Bruin "Blood Eagle"

 

Przelałem na cichą, gęstość 2,5°Blg. Piękny aromat słodu brown, aż żal będzie to zakwaszać ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 85 - Imperial Wheat

 

Piwo uwarzone w nocy z 23 na 24 maja 2015. Skład:

 

Pilzneński (Soufflet) - 3 kg
Pszeniczny (Bestmalz) - 3 kg

 

Zacieranie - lodówka turystyczna, 69-64°C, 150 minut, z dodatkiem 5 ml kwasu mlekowego. Wysładzanie z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego.

 

Chmielenie:

21 g Green Bullet 12,1%AA (granulat 2013) - FWH 60 min

20 g Kazbek 7% AA (granulat) - 10 minut

20 g Kazbek 7% AA (granulat) - 0 minut

20 g Citra 13,6%AA (granulat 2013) - 0 min

 

Uzyskałem 21 l, 17,5°Blg. Drożdże (American Wheat) po poprzednim piwie zadane w temperaturze 22°C. Na cichą planuję 20 g citry i 20 g kazbeka.

 

Tej samej nocy Warka 84 - American Wheat przelana na cichą - 2,5°Blg. Zapowiada się nieźle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 86 - Witbier XI

 

Piwo uwarzone z soboty na niedzielę (6/7-06-2015). Skład:

 

Pilzneński (Soufflet) - 1,8 kg

Pszenica niesłodowana - 1,6 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne "Lestello" - 0,4 kg

Płatki owsiane błyskawiczne "Cenos" - 0,2 kg

 

Pszenica i owies zalany wrzątkiem w lodówce turystycznej (kleikowanie) na około 60 minut. Następnie obniżyłem temperaturę do 47°C, dodałem słód pilzneński - 60 minut. Po zakończonej przerwie beta-glukanowej podniosłem wrzątkiem temperaturę do 64°C i dodałem płatki jęczmienne i 7 ml kwasu mlekowego - 40 minut, następnie całość do gara i na palniku do 70°C. Po osiągnięciu tej temperatury gar opatuliłem śpiworem i zostawiłem na kolejne 60 minut - w tym czasie spadek o 3°C. Filtracja i wysładzanie bez większych problemów - warto poświęcić czas na przerwę beta-glukanową ;)

 

Chmielenie:

20 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - FWH 60 min

Świeże skórki z 5 pomarańczy (około 40 g) - 5 minut

Świeżo zmielona kolendra 5 g - 5 minut

 

Wyszło 23 l, około 12°Blg (zapomniałem pobrać próbkę do pomiaru). Starter z drożdży Forbidden Fruit zadany w temperaturze 24°C. Fermentacja ruszyła po około 6 godzinach od zadania.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 85 - Imperial Wheat

 

Na cichej, 3°Blg. Jest go mniej, niż myślałem - po przelaniu zostało 18 l. Na cichą dodam chmielu Kazbek i Citre, kilka dni przed rozlewem.

Edit: Wczoraj (21-06-2015) dodałem 15 g citry, 25 g kazbek.

Edit2: 26-06-2015 piwo trafiło do butelek. Ostatecznie zabutelkowałem 15 l z dodatkiem 130 g cukru.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 87 - Witbier XII cytrynowy

 

Najkrótsza noc w roku to idealna okazja do uwarzenia wita. Tak się stało i dziś, a właściwie wciąż się dzieje, bo właśnie się chłodzi. Skład:

 

Pilzneński (Soufflet) - 1,8 kg

Pszenica niesłodowana - 1,6 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne "Lestello" - 0,4 kg

Płatki owsiane błyskawiczne "Cenos" - 0,2 kg

 

Skład identyczny jak w poprzedniej warce, ale tym razem się pomyliłem i część pszenicy podczas ważenia wymieszałem z pilzneńskim. Z tego powodu do kleikowania trafiło 0,9 kg pszenicy i 0,2 płatków owsianych. Po kleikowaniu przerwa w temperaturze 47°C wraz z resztą pszenicy i słodem pilzneńskim - 30 minut. Następnie podniosłem wrzątkiem do temperatury 60°C i dogrzałem jeszcze o 5 stopni na palniku dodając 7ml kwasu mlekowego raz płatki jęczmienne. - 40 minut. Po tej przerwie na palniku do 72°C i tak przez 80 minut. Mash out i do filtracji. Wysładzanie 10 l w jednej racie z dodatkiem 2 ml kwasu.

 

Chmielenie:

20 g Saaz 3,6%AA (granulat 2014) - FWH 60 min

Świeże skórki z 6 ctryn (około 40 g) - 5 minut

Ususzone skórki z 6 cytryn (35 g przed suszeniem) - 5 minut

Świeżo zmielona kolendra 5 g - 5 minut

 

Otrzymałem około 22 l brzeczki, która się chodzi.

Edit: Gęstość brzeczki 11,5°Blg. Drożdże, z poprzedniego wita, zadane w temperaturze 23°C.

 

Warka 86 - Witbier XI - zlana na cichą, gęstość 2,5°Blg. Dobre w smaku, goryczka może trochę za delikatna, ale zobaczymy po nagazowaniu.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Są takie, co powtarzam i takie, co czekają w kolejce na powtórzenie (więcej). Z ostatnich receptur mogę polecić: warka 76 - stout wędzony, warka 75 - dry stout, warka 71 - dubbel, warka 66 - świąteczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.