fiskuswroc Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Witam planuję zrobić swoją warkę w stylu IPA: Zasyp: Słód Pale Ale - 4.5 kg Słód monachijski - 1kg Słód Caramunich II - 0,5 kg Zacieranie: w 67-68 stopnii celsjusza przez 40 minut w 72 stopniach 20 minut Chmielenie: East Kent Goldings - 40 minut. Drożdze: Fermentis S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Jak widzę idziesz w brytyjską interpretację stylu. Słyszałem, że w USA mieszają lokalny 2-row z monachijskim, żeby emulować brytyjski pale ale, ale jeśli masz pale ale to bałbym się tak mieszać. Chmielu też mało, ona ma ile? 4 - 5AA? edit: a nie - to jest 40 minut a nie 40 g. Ta czasówka jednak też jest dziwna. Przepisy z UK mówią bardziej 60 - 15 i ew. na koniec. Brytyjczycy mają tez zwyczaj zacierać "na lenia" w jednej temperaturze (66,6°C hehe), co akurat jest mega wygodne. Zaraz coś Ci podkleję na "wzór". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskuswroc Opublikowano 8 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Tak naprawdę to eksperyment. Wybieram piwa górnej fermentacji z uwagi na warunki fermentacji, które są łatwiejsze do utrzymania i osiągniecia niż przy dolnej fermentacji. Czyli lepiej polecieć na 90 % zasypu pale ale i dorzucić z 10 % karmelowego. Z chmieleniem myślałem o 100g na 40 minut gotowania. Pytanie czy nie wyjdzie zbyt duża goryczka. Może faktycznie przejść na zacieranie jednotemperaturowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 W dniu 8.05.2023 o 14:37, fiskuswroc napisał(a): Pytanie czy nie wyjdzie zbyt duża goryczka To musisz sobie policzyć. Mam w stopce linki do kalkulatorów. Tak, układ 90-95 słodu podstawowego i reszta karmelowego to w miarę bezpieczna proporcja. Osobiście trzymałbym się bliżej 5. Do górnej fermentacji tez musisz pilnować temperatur. Z drożdży brytyjskich np. S04 są kapryśne w tym względzie - za nisko przysną i niedofermentowują, za wysoko dadzą rozpuszczalnik. Łatwiejsze w obsłudze są Nottinghamy. Rzuć okiem w pliki poniżej: nie znam piw wyjściowych ale zobacz jak podobne i proste są to przepisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się