tomuso Posted October 21, 2010 Share Posted October 21, 2010 hej. Na rynku zauważyłem, że są garnki 26L, które w pokrywie mają termometr. Pytanie czy nadaje się to na kadź zacierną? Rozumiem, że co chwilę trzeba podnosić pokrywę i mieszać (pytanie jak często?). Czy ten termometr będzie wskazywał poprawną tempetarurę brzeczki, czy temperaturę pary nad brzeczką. Innymi słowy - jak myślicie czy taki garnek sprawdzi się jako kadź zacierna? (oczywiście nie oceniam ceny, może prtzyda się tez żonie w kuchni.... np. na bigos dla drużyny piłkarskiej) PS. wystarczy na allegro wpisać Garnek 26L i pokaże takie "wynalazki" Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiuzeb Posted October 21, 2010 Share Posted October 21, 2010 ten termometr to taka zabawka co ma uzmysłowić czy jest ciepłe czy zimne Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuso Posted October 21, 2010 Author Share Posted October 21, 2010 a co sądzicie o czymś takim.... http://allegro.pl/ogromny-elektryczny-garnek-do-pasteryzacji-i-wna-i1281693896.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted October 21, 2010 Share Posted October 21, 2010 (edited) a co sądzicie o czymś takim.... http://allegro.pl/ogromny-elektryczny-garnek-do-pasteryzacji-i-wna-i1281693896.html Ten jak najbardziej pod warunkiem że nie będziesz sugerował się wmontowanym termostatem. Do pomiaru temperatury musisz używać dodatkowego termometru. Możesz też zastosować zewnętrzny regulator temp. np. http://thermoplus.pl/katalog/regulatory/regulatory-temperatury/es10.html i wtedy masz taką namiastkę sterownika. zrobiłem na takich garnkach Z tym termostatem ponad 50 warek. Ten sprzęt można tuningować na wiele sposobów, poszperaj na forum. Edited October 21, 2010 by josefik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mumin Posted October 21, 2010 Share Posted October 21, 2010 Dodam, że to jest dokładnie garnek z lidla i za taką cenę warto Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted October 21, 2010 Share Posted October 21, 2010 A da rade do tego filtracje od razu dorobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted October 21, 2010 Share Posted October 21, 2010 A da rade do tego filtracje od razu dorobić? Wyszukiwarka mi podpowiedziała że da radę: http://www.piwo.org/forum/t2100-Jak-zamontowac-filtrator-z-oplotu-do-kociolka-z-Lidla-.html Tylko trzeba oryginalny kranik plastikowy zamienić na metalowy zawór kulowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted October 21, 2010 Share Posted October 21, 2010 tak musisz wykręcić oryginalny kranik zastąpić zaworem kulowym. Do tego możesz dokręcić wężyk z oplotem lub filtrator miedziany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted October 21, 2010 Share Posted October 21, 2010 (edited) wątek na temat m.in jak zrobić filtrator miedziany http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=52155&highlight=garnek+elektryczny tu mój stary kociołek z mieszadłem Edited October 21, 2010 by josefik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted October 22, 2010 Share Posted October 22, 2010 a co sądzicie o czymś takim.... http://allegro.pl/ogromny-elektryczny-garnek-do-pasteryzacji-i-wna-i1281693896.html Zdecydowanie polecam KEGa i taboret gazowy. Garnki z cienkimi blachami najlepsze są do chmielenia. Mój browar opisuję w tym wątku: http://www.piwo.org/forum/t3974-Browar-Shooter%27a.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now