nehoshi Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 (edytowane) Hej! Planowałem po żytnim zebrać gęstwę z 3068, ale wygląda to to jak jakieś farfocle... czy tak powinno być? Z reguły była to ładna "maź" :rolleyes: Edytowane 24 Października 2010 przez nehoshi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Ja bym zbierał - kilka razy miałem podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Widziałem coś takiego z WY1007. Zebrałem, postały w lodówce parę dni i ruszyły bez problemu w następnym piwku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkii Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 (edytowane) Ja teraz miałem coś podobnego wygląda jak małe komórki z otworkiem w środu? miałem coś podobnego spoko myśle że do zebrania, umycia i na nowo będą rządzić Polecam mały tutek na temat mycia...fajnie przedstawiony Przemywanie drożdżaków Edytowane 24 Października 2010 przez Bartkii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 24 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Dzięki za wsparcie duchowe Zebrałem wszystko do słoika, tylko się podzielić na warstwy nie chce... Jak nie urok to... (jak to mówią) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 24 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 3068 to i tak pryszcz w porównaniu z 3944 (belgian witbier ) te cholery to dopiero nie chcą się dzielić. Ale spoko loko. Dodaj jeszcze trochę wody. Ładnie zamiąchaj i odstaw w zimne miejsce - ja trzymam w 3°C Po jakimś czasie zacznie się formować cięższy osad na dnie (jakieś 30-50min) reszta płynu nadal będzie mętna. Ten mętny zlewasz do drugiego słoja - to są twoi wojownicy. Reszta (czyli ten ciężki opad) to odpad do kanału. Wojowników znowu stawiasz w zimnym ale tym razem czekasz dłużej. Po jakiś dwóch gadzinach utworzą ładną warstewkę a reszta płynu będzie nieco przypominała świeżą warkę (raczej powinno być to klarowne). Zlewasz to klarowne w kanał i zostają Ci sami wojownicy Daj im tylko paszy a zobaczysz co się stanie. J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Hej! Planowałem po żytnim zebrać gęstwę z 3068, ale wygląda to to jak jakieś farfocle... czy tak powinno być? Z reguły była to ładna "maź" :rolleyes: http://www.piwo.org/galeria/albums/userpics/11421/normal_IMAG0243.jpg Osadów po gotowaniu za dużo wpuściłeś do fermentora i tyle, to nie problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Hej! Planowałem po żytnim zebrać gęstwę z 3068' date=' ale wygląda to to jak jakieś farfocle... czy tak powinno być? Z reguły była to ładna "maź" :rolleyes: http://www.piwo.org/galeria/albums/userpics/11421/normal_IMAG0243.jpg[/quote'] Osadów po gotowaniu za dużo wpuściłeś do fermentora i tyle, to nie problem. To chyba nie wina osadów po chmieleniu, odlewam swoje warki podobnie a takie obrazki nie na wszystkich piwach wyskakują. Ja myślę, że to raczej całokształt: drożdże, rodzaj piwa itp. @nehoshi ale pomijając przyczynę tej architektury ta gęstwa powinna być oki no chyba, że przy robieniu fotek wpuściłeś jakieś mikroby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 25 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Wczoraj Zbierałem gęstwę po gęstwie S-33, myślałem że tak wyglądają bo użyłem gęstwy, ale Wasze komentarze mnie uświadomiły Zebrałem w 2 słoiki, jeden rozmieszałem, drugi tylko przelane. Brak oznak rozwarstwienia. Do następnej warki dodam jak większość, bez kombinacji i zbierania warstw . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nehoshi Opublikowano 25 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2010 Słoiczek stoi w lodówce i czeka na następną warkę A i ja mam tak po raz pierwszy i po raz pierwszy zadałem gęstwą, może to jakaś prawidłowość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się