coder Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Co trzeba zrobić, żeby piwo można było nazwać Kellerem? Czy wystarczy słaby Helles, lekko nagazowany i w kegu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Niekoniecznie helles, może być dunkles albo coś pomiędzy. Na pewno dolna fermentacja i brak filtracji (może zmętnienie na zimno?). Skoro piwo ma być dosyć świeże i niewyleżakowane to na logikę biorąc może posiadać jakieś delikatne wady (np. dwuacetyl) czy większą ilość ubocznych produktów fermentacji. Generalnie takie nasze piwo domowe, piłem kilka komercyjnych kellerbier i niektóre smakowały jak moje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Zwykle jest bursztynowy, lub nieco ciemniejszy. Raczej nigdy tak jasny jak Hell. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 No, coś tam w necie znalazłem: http://www.byo.com/component/resource/article/Indices/51-Recipe%20Exchange/2031-caveman-kellerbier pils, sporo municha i czipsy dębowe. Trochę mocny, myślałem, że kellery to takie 10-11 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 (edytowane) Zwykle jest bursztynowy, lub nieco ciemniejszy. Raczej nigdy tak jasny jak Hell. Niekoniecznie. Zdarzają się jasne: http://browar.biz/forum/showthread.php?t=54660 http://browar.biz/forum/showthread.php?t=84773 http://browar.biz/forum/showthread.php?t=82066 http://browar.biz/forum/showthread.php?t=83825 Edytowane 27 Października 2010 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Zwykle jest bursztynowy' date=' lub nieco ciemniejszy. Raczej nigdy tak jasny jak Hell.[/quote']Niekoniecznie. Zdarzają się jasne: http://browar.biz/forum/showthread.php?t=54660 http://browar.biz/forum/showthread.php?t=84773 http://browar.biz/forum/showthread.php?t=82066 http://browar.biz/forum/showthread.php?t=83825 Wiesz, to w ogóle zależy jak do tego podchodzić, bo puryści by powiedzieli, że nie ma czegoś takiego jak butelkowany kellerbier. Mnie się wydaje, że dla Niemców kellerbier to synonim piwa niefiltrowanego dolnej fermentacji, dość szerokie pojęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Nie mamy w BJCP? To mamy problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Miałem takie piwa przywiezione z Żywca kupione podczas giełdy. Jeżeli chodzi o kolor to nie były zbyt jasne, a niektóre ciemno bursztynowe. generalnie niezłe w samku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Piłem kilka kellerów z butelki i myślę, że to jedyne piwa komercyjne, które można spokojnie skopiować. Jak dla mnie to domowe, nie długo leżakowane monachijskie jasne, czasem troszkę ciemniejsze lub trochę bardziej ekstraktywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Miałem okazję degustować kilka Kellerów i kolor ich był ciemniejszy, bursztynowy, na pewno nie jasny, w smaku pełne, słodowe, słabo gazowane do średniego. Bardzo mi smakowały, bez wyjątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Bardzo mi smakowały, bez wyjątku Lekeim też? Bo na spróbowanie kupiłem właśnie to i smakowało jak przeleżakowany i słabo nagazowany pszeniczniak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Bardzo mi smakowały' date=' bez wyjątku[/quote']Lekeim też? Bo na spróbowanie kupiłem właśnie to i smakowało jak przeleżakowany i słabo nagazowany pszeniczniak. Nie męcz mnie,żebym pamiętał wszystkie , widocznie twoja inwestycja była nie trafiona zainwestuj prawidłowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Ba, żeby to ja wiedział co to znaczy w tym przypadku "prawidłowo"... Jak kupujesz egzotyczne piwo na spróbowanie to nawet nie wiesz jak powinno smakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Znalazłem jescze taką definicję: Kellerbier: Piwniczne. Jasne piwo dolnej lub górnej fermentacji. Jest to niefiltrowane, naturalnie mętne piwo, które nie jest w ogóle, lub jedynie krótko poddawane leżakowaniu w niskich temperaturach. Jeśli leżakuje to niezaszpuntowane, więc piwo zawiera niewiele dwutlenku węgla. Nie jest też trwałe i musi być spożywane świeże. Pierwotna nazwa to Zwickel, która jest skrótem od Zwickelhahn czyli kraniku w kształcie klina, przez który piwowar ściągał próbkę piwa z beczki. http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=791220&postcount=2 Czyli Zwickelbier i Kellerbier to w zasadzie synonimy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się