magus Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Przede wszystkim witam wszystkich forumowiczow - jest to moj pierwszy post :} Zakladam watek zeby miec swoje notatki gdzies w internecie w razie wykrzaczenia systemu Ale do rzeczy, dzis nastawilem swoja druga warke. Metoda zacierania infuzyjnego (pierwsza z brewkita). Poczynilem nastepujace kroki: ZACIERANIE - podgrzalem okolo 18litrow wody do temp 68 stopni i dodalem 4 kg slodu pilzenskiego i 1kg slodu monachijskiego - utrzymywalem tempetarute zacieru w granicach 63-65stopni przez 50minut - podgrzalem zacier do 75 stopni i utrzymywalem w tej temperaturze przez 10 min (w miedzy czasie sprobowalem sil w probie jodkowej, jodyna - chyba mi wyszla, bo na poczatku plamka zmienila sie w brazowa, a po 10 minutach ciezko bylo znalezc gdzie nakrapialem) - nastepnie podgrzalem do 78 stopni i trzymalem 15 minut FILTRACJA/WYSLADZANIE do filtrowania uzylem dodatkowego wiadra z BA, w ktorym to nawiercilem (olaboga nieokielznana ilosc) 1mm otworow jeden obok drugiego (co swoja droga zabralo mi z zycia chyba ze 4h ). Ale chyba oplacilo sie, bo bardzo ladnie sie filtrowalo. zajelo mi to kolo 20 minut - wlacznie z wysladzaniem 8litrami wody w temp 80stopni. CHMIELENIE zagotowalem calosc brzeczki (w 29litrowym garnku bylo tylko ze 3-4cm miejsca) i dodalem sloldu goryczkowego marynka 20g, a nastepnie po 45 minutach 50g slodu aromatycznego lubiskiego. STUDZENIE/DROZDZENIE;P po godzinie chmielenia przestawilem gar do wanny z zimna woda i studzilem, a miedzy czasie pomnozylem drozdze S-04 z okolo 50ml wody o temp 29stopni, ktore wstadzilem do szuflady aby utrzymywaly temp. po 2h studzenia wrzucilem je do pojemnika fermentacyjnego i przelalem brzeczke o temperaturze mw 24 stopni - odpowiednio dzialajac wezykiem aby napowietrzyc nastaw. Wyszly mi 22 litry o blg 12. To na tyle, pozdrawiam i prosze o komentarze jesli cos robie nie tak, albo moglbym to ulepszyc :} YO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Przede wszystkim witam wszystkich forumowiczow - jest to moj pierwszy post :} To na tyle, pozdrawiam i prosze o komentarze jesli cos robie nie tak, albo moglbym to ulepszyc :} YO Witaj na forum Czy kolega ma zwolnienie na piśmie dotyczące braku możliwości uzyskania polskich znaków na klawiaturze i ekranie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się