Kaczka Opublikowano 4 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 (edytowane) Pierwszy raz zebrałem gęstwę po lagerze ciśnieniowo fermentowanym. Gęstwy miałem 3 słoiki 0.5l ale dwa się popsuły, a z 3 przemytego zostało mi trochę na dnie słoika, myślę że jakieś 80ml. Planuje ważyć kolejnego lagera. Ilość gęstwy jest za mała. Czy muszę robić starter czy mogę dodać tą gęstwę i paczkę uwodnionych sucharów ? Edytowane 4 Października 2023 przez Kaczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 4 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Ja bym kręcił starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Ale jaki duży by musiał być starter? Może lepiej 5 litrów 8BLG nastawić - Brewers Friend wylicza, że tyle gęstwy starczy na taki litraż/ gęstość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczka Opublikowano 4 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Czyli łączenie gęstwy i paczki sucharów (tych samych drożdży co gęstwa) to zły pomysł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi