Kaczka Opublikowano 4 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 (edytowane) Pierwszy raz zebrałem gęstwę po lagerze ciśnieniowo fermentowanym. Gęstwy miałem 3 słoiki 0.5l ale dwa się popsuły, a z 3 przemytego zostało mi trochę na dnie słoika, myślę że jakieś 80ml. Planuje ważyć kolejnego lagera. Ilość gęstwy jest za mała. Czy muszę robić starter czy mogę dodać tą gęstwę i paczkę uwodnionych sucharów ? Edytowane 4 Października 2023 przez Kaczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 4 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Ja bym kręcił starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Ale jaki duży by musiał być starter? Może lepiej 5 litrów 8BLG nastawić - Brewers Friend wylicza, że tyle gęstwy starczy na taki litraż/ gęstość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczka Opublikowano 4 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2023 Czyli łączenie gęstwy i paczki sucharów (tych samych drożdży co gęstwa) to zły pomysł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się