Saperinho1337 Opublikowano 4 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Cześć , planuje uwarzyć na dniach milk stouta , znalazlem recepture na wiki.piwo.org pana Jana Krysiaka poniżej daje zdjęcie ; Problem w tym , że nie wiedziałem co to belgijski słod palony , więc kupilem carafa 2 , i słód palony z żywca , zamiast niego kupiłem jęczmienny chocolate 1100-1250 ebc. czy na takich slodach to sie uda ? Czy to będzie dobre ? Podaje poniżej moj zmodyfikowany przepis Słody: Pale ale 5kg Caramunich II 0,3kg Carafa I 0,2kg Carafa II 0,2kg Chocolate 0,2kg reszta tak jak w załączonym przepisie na zdjęciu. Napiszcie czy ide w dobrą strone , ewentualnie jakies pro tipy przy warzeniu takich stoutów , jakieś dodatki , ulepszacze , itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 4 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Belgijski słód palony to inaczej słód Black. Proporcje masz ok. Zadbaj o odpowiednią ilość drożdży i zacznij fermentację w niższej temperaturze. 15°C będzie ok. Po tym jak fermentacja będzie spowalniać, podnoś temperaturę do 20°C w tempie jeden stopień na dobę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się