Skocz do zawartości

Czy to dobra receptura?


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć , planuje uwarzyć na dniach milk stouta , znalazlem recepture na wiki.piwo.org  pana Jana Krysiaka  poniżej daje zdjęcie ;IMG_8113.thumb.png.5c0e49b87304f83f98baa46408529deb.png

Problem w tym , że nie wiedziałem co to belgijski słod palony , więc kupilem carafa 2 , i słód palony z żywca , zamiast niego kupiłem jęczmienny chocolate 1100-1250 ebc.

 

czy na takich slodach to sie uda ? 
Czy to będzie dobre ? 
 Podaje poniżej moj zmodyfikowany przepis 

 

Słody: 

Pale ale 5kg

Caramunich II 0,3kg

Carafa I 0,2kg

Carafa II 0,2kg

Chocolate 0,2kg

 

reszta tak jak w załączonym przepisie na zdjęciu.

Napiszcie czy ide w dobrą strone , ewentualnie jakies pro tipy przy warzeniu takich stoutów , jakieś dodatki , ulepszacze , itd. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Belgijski słód palony to inaczej słód Black.

Proporcje masz ok. Zadbaj o odpowiednią ilość drożdży i zacznij fermentację w niższej temperaturze. 15°C będzie ok. Po tym jak fermentacja będzie spowalniać, podnoś temperaturę do 20°C w tempie jeden stopień na dobę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.