Patrickll Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Słód gryczany nie ma siły diastatycznej. http://www.castlemalting.com/ServicesPDF/CastleMaltingMaltSpecificationPDF.asp?Command=QualityParametersPDF&SpecificationID=201&CropYear=2015&Language=Polish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Myślę że pora i w PL zacząć rozróżniać piwa bezglutenowe od tych ze zredukowaną zawarością glutenu, szczególnie że i jedne i drugie można już zrobić w warunkach domowych. Na razie w PL sklepach nie wiedziałem w ofercie, ale na wyspach do kupienia: http://www.whitelabs.com/other-products/wln4000-clarity-ferm-brewers-clarex http://www.brewstore.co.uk/clarity-ferm-finings-glutein-stripper W Biedronce jest piwo bezglutenowe, takie sobie, 0.33, na test można kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Słód gryczany nie ma siły diastatycznej. http://www.castlemalting.com/ServicesPDF/CastleMaltingMaltSpecificationPDF.asp?Command=QualityParametersPDF&SpecificationID=201&CropYear=2015&Language=Polish A to do d.... taki słód zostaje przy kaszy palonej. @Pieslav - pewnie dlatego CI sienie zatarło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zatarło bo enzymy miałem pod ręką. Jak chcesz to Ci mogę odstąpić te niewykorzystane po cenie zakupu. Cechowe w Biedronce to to samo co Brok gluten free (też Van Pur). Piwo ez zredukowaną zawartością glutenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemcio86 Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Panowie i Panie,mam od oddania po 23kg sorgo i proso do piwka bezglutenowego, mam tez zesłodowane po 2 kg, jakby ktoś był chętny do oddam za 3 dobre piwka Miałem warzyć ale po pojawieniu się Chmielakii na rynku porzuciłem ten pomysł Enzymy też dorzucam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieńć Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Ja ostatnio dwukrotnie próbowałem zatrzeć zasyp składający się tylko ze słodu gryczanego od Castle Malting. Pomimo korekty ph (choć wejściowe nie było tragiczne, 6.1) i dodania gorzelniczej alfa-amylazy nie udało mi się rozłożyć całej skrobi.Dokończyłem jednak proces produkcji piwa. Dzięki dodaniu łuski gryczanej filtracja była w miarę OK (lepsza niż w żytnim). Chmielu dodałem tylko na lekką goryczkę, celując w 15 IBU. Otrzymałem brzeczkę nastawną o BLG 10. Drożdże Mauribrew Weis odfermentowały ją do ok 6.5, więc otrzymanym napojem upić się nie uda. Próbowałem tylko przy butelkowaniu i smak jest inny niż się spodziewałem. Nie przypomina kaszy gryczanej, raczej jakieś biszkopty z przyprawami. Za kilka dni otworzę jedną butelkę i napiszę więcej o smaku. Prosiłbym kogoś kto zhydrolizował całą skrobię w słodzie gryczanym o przedstawienie swojego schematu zacierania. Edytowane 1 Marca 2017 przez Kieńć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieńć Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 No więc rzeczone "piwo" wyszło nie najgorzej. Choć zawartości alkoholu prawie brak, to w smaku jest niezłe. Fermnetowałem ok 20C więc dominują nuty bananowe, jak w hefen-weizen, które delikatnie kontruje lekka goryczka i gryczany posmak. Kolor ładny, piana zaskakująco dobra. Na pewno powtórzę, dodając chmiele na smak i aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieńć Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) Jestem po trzeciej próbie zatarcia zasypu 100% słodu gryczanego od Castle Malting i była to trzecia próba nie udana. Schemat wyglądał mniej więcej tak: 1) przerwa beta-glukanowa 37°C 90’ 2) przerwa białkowa 56°C 85' 3) przerwa maltozowa (z dodatkiem 4g gamma-amylazy) 65°C 40’ 4) przerwan dekstrynująca 70-72°C ok 20’, Tym razem dodałem zarówno alfa-amylazę i gamma-amylazę, przy czym alfa-amylazę dodawałem do czegoś a la dekokt, co podgrzewałem do 70C i zwracałem potem do głównego zacieru. Tym sposobem osiągnąłem temp. 2. i 3. przerwy. Dopiero po dwóch takich dekoktach, czyli gdy alfa-amylaza wykonała teoretycznie swoją robotę dodałem gamma-amylazę. Mimo to próba jodowa była mocno pozytywna, dużo skrobi zostało. Jutro wrzucę wynik testu fermentacji. Muszę jednak wyznać, że miałem duże problemy z utrzymaniem właściwej temperatury. Warzyłem tylko kilka litrów tego piwa, więc szybko mi stygło. Musiałem więc dużo grzać bezpośrednio palnikiem i być może zdezaktywowałem część enzymów obecnych w słodzie przegrzewając lokalnie zacier. Edytowane 12 Lutego 2017 przez Kieńć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieńć Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Więc moje piwo 100% gryczane tym razem odfermetnowało z blg 10 do 4, a więc w sumie nie tak źle. Daje to chyba ok 3% alko, ja tam takie napoje lubię. Dodatek gamma-amylazy poprawił fermentowalność brzeczki choć całej skrobii nie udało się rozłożyć. Po 12 dniach fermentacji w jednym zbiorniku w temp 19-21C zabutelkowałem. Po tygodniu piwo było nagazowane i całkiem niezłe. Smakowało zarówno mi jak i paru znajomym. Moim zdaniem słód gryczany nadaje się do produkcji piwa. Natomiast sądzę, że może trzeba spróbować samodzielnego słodowania, o ile nie pojawi się inny dostawca. Ten obecny na rynku jest za drogi i za mało wydajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_cwks Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Jest też słód gryczany ze Steinbacha, ale niewiele tańszy od Castle Malting (15/16,4 zł). https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/slody/specjalne/gryczany_steinbach_1_kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieńć Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Dzięki za info. Nie widzę żadnych informacji o tym słodzie w sieci, ale kupię go i przetestuję, może okaże się łatwiejszy w zacieraniu/bardziej wydajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieńć Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Po prawie roku udało mi się wrócić do tematu piwa gryczanego i przetestować słód ze Steinbacha. Producent nie podaje zawartości ekstraktu w tym słodzie, ale z 5kg (100% zasypu) udało mi się uzyskać 21,5l brzeczki nastawnej 11,5 blg, więc da się z tego piwo zrobić chyba. Zacierałem 4h z dodatkiem enzymów i korektą PH. Filtracja bardzo dobrze, ale dodałem 0,6kg łuski ryżowej. Wygląda obiecująco na razie. Wrzucę dokładną recepturę niedługo i dam znać jak odfermentowało. Tymczasem, myślę, że gryka to dobry surowiec piwowarski. Czekam na dalszy spadek cen i nowych graczy na rynku słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 hihihi http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101580,22638092,a-jednak-nietolerancja-i-wrazliwosc-na-gluten-to-mit-naukowcy.html#BoxLSImg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieńć Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 To jest off topic. Ale przestałem czytać po pierwszym zdaniu: "Tylko 1,3 proc. światowej populacji faktycznie nie toleruje glutenu ze względu na chorobę o genetycznym podłożu, czyli celiakię." Co to znaczy tylko? Czy dla 1% populacji nie warto robić piwa? Poza tym, ja robię to piwo dla zabawy. Tak czy inaczej wolałbym prowadzić takie dyskusje na forum poświęconym zdrowiu, a nie piwowarstwu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemcio86 Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 No właśnie, mnie temat interesuje bo żona ma celiakie od urodzenia, jest w tym 1 procencie. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 szkoda, Kieńć, że nie przeczytałeś, bo byś się dowiedział, że problem powoduje coś innego niż gluten. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieńć Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Przejrzałem na tyle uważnie, żeby zauważyć, że opisywane w artykule badanie w ogóle nie dotyczy celiakii. Owszem jest wiele osób, które unikają glutenu, a nie chorują na celiakie i wiele z nich być może robi to niesłusznie, ale jeśli ktoś jest w tym 1% chorych na celiakie to zachęcanie go do rezygnacji z diety bezglutenowej jest wedle obecnej wiedzy medycznej co najmniej nierozsądne. @przemcio86 ten słód Steinbacha wydaje się obiecujący. Zachęcam do eksperymentów, recepturę swoją wrzucę dziś na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemcio86 Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Ja ostanio kręce ten (https://mangrovejacks.com/products/traditional-series-gluten-free-pale-ale) wiem że to nie ma porównania z zacieraniem, ale żonie znudziły sie Kormorany BG a Mikkeller i BrewDog trochę drogawe polecam jak coś, całkiem ciekawe piwko wychodzi może pyknę następnym razem trochę chmielu na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieńć Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Własne zawsze lepsze. Ja nigdy nie warzyłem z ekstraktów, więc nie mam porównania. Ale ten MJ to jak sądzę, zwykły ekstrakt z jęczmiennego słodu ze zredukowaną zawartością glutenu. Mnie w tej zabawie przede wszystkim ciekawią smaki jakie można uzyskać z niestandardowych słodów i gryka jest naprawdę ciekawa pod tym względem. Zwłaszcza na drożdżach weizenowych moim zdaniem. Tu jest receptura: Choć jeśli nie masz doświadczenia z zacieraniem to prawdopodobnie nie jest dobre piwo na początek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Po dłuższym czasie wracam do warzenia, a pierwszą warką po przerwie będzie właśnie piwo bezglutenowe. Udało mi się znaleźć na rynku Polski Brewers Clarex w małych ilościach po 100ml. Będę warzył 2 wiadra IRA na początku lipca. Jedno będzie z Clarexem drugie bez - zobaczymy jak preparat wpłynie na smak i wygląd piwa - co do zawartości glutenu będę musiał przyjąć że działa. przemcio86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemcio86 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 VeryBerry, dawaj znać jak tam wyszło, dasz link gdzie kupiłeś enzymy do rozbijania glutenu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2019 Oczywiście prześlę relację ze zdjęciami, ale to na początku sierpnia jak sobie piwko trochę odleży. Produkt kupiony w firmie biochem-art https://biochem-art.pl/piwo/preparaty-enzymatyczne/brewers-clarex/ mają też czyste enzymy (alfa-amylazę) do produkcji piwa, więc można sobie piwo bezglutenowe zrobić z ziarna o braku, lub o niskiej aktywności enzymatycznej np. sorgo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Warka w fermentatorach. Za miesiąc relacja:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemcio86 Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Very Berry, ile i za ile kupiłeś tego Clarexa? Napisałem do tej firmy maila ale olali mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurksik Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam i czy udało się komuś zrobić piwko ze zbóż nie zawierających glutenu ??:) będę stałym klientem Nr koma 513514584 Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez jurksik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się