Rheged Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Nagle dotarło do mnie, że nie wiem, czy dobrze liczę Ibu. Korzystam z kalkulatora na https://piwko.com.pl/kalkulator/ibu. Tam jest objętość brzeczki i gęstość brzeczki. I teraz, co wpisujecie? Wartości przed gotowaniem, czy po? Załóżmy, że mam 23 litry brzeczki 12 BLG. Po gotowaniu mam dajmy na to 19 litrów 13,5 BLG. Które mam wpisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego (edytowane) W sumie to niegłupie pytanie czy przed czy po gotowaniu 🤔. Jadę cały czas na brewness i się nigdy nie zastanawiałem jak to jest wyliczane. Z mojego poszukiwania on ile dobrze wpisalem w brewersfriend wychodzi że na kalkulatorze z piwko.com musisz. Podac wartość brzeczki nastawnej różnica około 2 IBU Edytowane 21 Lutego przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 21 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego (edytowane) Znalazłem w innym wątku, że chodzi o to, co zostało po gotowaniu, co na sens, bo odparowuje woda, a olejki i Alfa kwasy pozostają, co daje prawidłowy wynik, ale wolałbym się upewnić. Niby różnica nie jest wielka, ale robi się nieco większa, gdy dajesz na smak i aromat chmielu. Edytowane 21 Lutego przez Rheged Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się