Rheged Posted February 21, 2024 Share Posted February 21, 2024 Nagle dotarło do mnie, że nie wiem, czy dobrze liczę Ibu. Korzystam z kalkulatora na https://piwko.com.pl/kalkulator/ibu. Tam jest objętość brzeczki i gęstość brzeczki. I teraz, co wpisujecie? Wartości przed gotowaniem, czy po? Załóżmy, że mam 23 litry brzeczki 12 BLG. Po gotowaniu mam dajmy na to 19 litrów 13,5 BLG. Które mam wpisać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted February 21, 2024 Share Posted February 21, 2024 (edited) W sumie to niegłupie pytanie czy przed czy po gotowaniu 🤔. Jadę cały czas na brewness i się nigdy nie zastanawiałem jak to jest wyliczane. Z mojego poszukiwania on ile dobrze wpisalem w brewersfriend wychodzi że na kalkulatorze z piwko.com musisz. Podac wartość brzeczki nastawnej różnica około 2 IBU Edited February 21, 2024 by Koora Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rheged Posted February 21, 2024 Author Share Posted February 21, 2024 (edited) Znalazłem w innym wątku, że chodzi o to, co zostało po gotowaniu, co na sens, bo odparowuje woda, a olejki i Alfa kwasy pozostają, co daje prawidłowy wynik, ale wolałbym się upewnić. Niby różnica nie jest wielka, ale robi się nieco większa, gdy dajesz na smak i aromat chmielu. Edited February 21, 2024 by Rheged Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now