Skocz do zawartości

Wydajność zacierania i poziom nachmielenia.


Prynt

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem, że podczas chmielenia brzeczka powinna być w ogóle odsłonięta (w sensie, że bez pokrywki), aby ulotniły się z niej wszystkie niepożądane substancje. A więc jest to bzdura?

Tak, jak najbardziej odsłonięta, tyle, że na zwykłej kuchence czasem nie da się się utrzymać właściwego poziomu gotowania (rolling boil) z odkrytą poktywką, szuka się wtedy jakiegoś kompromisu. Warto wtedy gotować dłużej, 90 minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

, tyle, że na zwykłej kuchence czasem nie da się się utrzymać właściwego poziomu gotowania (rolling boil) z odkrytą poktywką,

No własnie, na mojej kuchence jest to jak najbardziej możliwe. Palnik ma 10cm średnicy gdybym grzał na maksa wszystko by wykipiało, więc skręcam na połowę mocy i jak najbardziej wrze sobie aż miło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy jeśli pokrywka będzie uchylona tak jak napisał Makaron. Nie wiem jakim sprzetem dysponujesz, ale u mnie np. nie udaje sie utzrymać intensywnego wrzenia bez pokrywki.

Gaz nam ostatnio zmienili i teraz grzeje tak, że nawet z kranu leci woda o temperaturze morderczej wręcz... Nie ma problemu tym bardziej z gotowaniem. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.