Skocz do zawartości

Zamiana słodów


Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zamiar zrobić milk stouta ale z ostatniego warzenia zostało mi trochę słodów cennych i pytanie czy mogę pozmieniać oto przepis 

 

 Pale ale 2.5kg

Monachijski typ 1 2kg

Caraaroma 0.5kg

Czekoladowy przeniczny 0.3kg

Palony jęczmień 0.3kg

Carafa 1 0.2kg

Płatki owsiane 0.5kg

 Chmiele 

 Lunga 20g 60min

 Sybilla 10g 60min

 Sybilla 20 15min

 Lunga 10 15min 

 

Laktoza 0.5 10min

Drożdżę safale s04

 

Zacieranie 68 stopni 75min  słody carafa i palony jęczmień dodaję po 60 min później wygrzew do 76 stopni

 

Czy mogę wymienić carafa 1 na carafa 2 i co to za różnica a mam go 03 kg akurat czy mogę cały wsypać 

 

Mam chmiel hallertauer tradional ok 60g  niby chwilę leży ale szczelnie zamknięty próżniowo i perłę ok 15 g ale niestety był nie szczelnie zamknięty czy mogę jakoś wykorzystać wyzamieniać za któryś z tych dwóch albo coś 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Carafa II jest nieco ciemniejsza, do tego w zwiększonej ilości podbije paloność w gotowym piwie. Szczególnie, że słodów palonych jest tu już ponad 13% - może tak być, ale odbiór piwa będzie już nieco inny.

Jeśli chmiele były trzymane minimum w lodówce, a najlepiej w zamrażarce, to nic im się nie powinno stać i śmiało możesz używać. Jeśli w temperaturze pokojowej to już gorzej - na pewno przed użyciem przynajmniej powąchaj czy nie pachną skarpetą.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.