Jump to content

Zamiana słodów


Recommended Posts

Witam mam zamiar zrobić milk stouta ale z ostatniego warzenia zostało mi trochę słodów cennych i pytanie czy mogę pozmieniać oto przepis 

 

 Pale ale 2.5kg

Monachijski typ 1 2kg

Caraaroma 0.5kg

Czekoladowy przeniczny 0.3kg

Palony jęczmień 0.3kg

Carafa 1 0.2kg

Płatki owsiane 0.5kg

 Chmiele 

 Lunga 20g 60min

 Sybilla 10g 60min

 Sybilla 20 15min

 Lunga 10 15min 

 

Laktoza 0.5 10min

Drożdżę safale s04

 

Zacieranie 68 stopni 75min  słody carafa i palony jęczmień dodaję po 60 min później wygrzew do 76 stopni

 

Czy mogę wymienić carafa 1 na carafa 2 i co to za różnica a mam go 03 kg akurat czy mogę cały wsypać 

 

Mam chmiel hallertauer tradional ok 60g  niby chwilę leży ale szczelnie zamknięty próżniowo i perłę ok 15 g ale niestety był nie szczelnie zamknięty czy mogę jakoś wykorzystać wyzamieniać za któryś z tych dwóch albo coś 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Carafa II jest nieco ciemniejsza, do tego w zwiększonej ilości podbije paloność w gotowym piwie. Szczególnie, że słodów palonych jest tu już ponad 13% - może tak być, ale odbiór piwa będzie już nieco inny.

Jeśli chmiele były trzymane minimum w lodówce, a najlepiej w zamrażarce, to nic im się nie powinno stać i śmiało możesz używać. Jeśli w temperaturze pokojowej to już gorzej - na pewno przed użyciem przynajmniej powąchaj czy nie pachną skarpetą.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.