pawel123h1 Opublikowano 4 Czerwca Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca Witam mam zamiar zrobić milk stouta ale z ostatniego warzenia zostało mi trochę słodów cennych i pytanie czy mogę pozmieniać oto przepis Pale ale 2.5kg Monachijski typ 1 2kg Caraaroma 0.5kg Czekoladowy przeniczny 0.3kg Palony jęczmień 0.3kg Carafa 1 0.2kg Płatki owsiane 0.5kg Chmiele Lunga 20g 60min Sybilla 10g 60min Sybilla 20 15min Lunga 10 15min Laktoza 0.5 10min Drożdżę safale s04 Zacieranie 68 stopni 75min słody carafa i palony jęczmień dodaję po 60 min później wygrzew do 76 stopni Czy mogę wymienić carafa 1 na carafa 2 i co to za różnica a mam go 03 kg akurat czy mogę cały wsypać Mam chmiel hallertauer tradional ok 60g niby chwilę leży ale szczelnie zamknięty próżniowo i perłę ok 15 g ale niestety był nie szczelnie zamknięty czy mogę jakoś wykorzystać wyzamieniać za któryś z tych dwóch albo coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Czerwca Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca (edytowane) Carafa II jest nieco ciemniejsza, do tego w zwiększonej ilości podbije paloność w gotowym piwie. Szczególnie, że słodów palonych jest tu już ponad 13% - może tak być, ale odbiór piwa będzie już nieco inny. Jeśli chmiele były trzymane minimum w lodówce, a najlepiej w zamrażarce, to nic im się nie powinno stać i śmiało możesz używać. Jeśli w temperaturze pokojowej to już gorzej - na pewno przed użyciem przynajmniej powąchaj czy nie pachną skarpetą. Edytowane 4 Czerwca przez punix pawel123h1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi