pawel123h1 Opublikowano 4 Czerwca Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca Witam mam zamiar zrobić milk stouta ale z ostatniego warzenia zostało mi trochę słodów cennych i pytanie czy mogę pozmieniać oto przepis Pale ale 2.5kg Monachijski typ 1 2kg Caraaroma 0.5kg Czekoladowy przeniczny 0.3kg Palony jęczmień 0.3kg Carafa 1 0.2kg Płatki owsiane 0.5kg Chmiele Lunga 20g 60min Sybilla 10g 60min Sybilla 20 15min Lunga 10 15min Laktoza 0.5 10min Drożdżę safale s04 Zacieranie 68 stopni 75min słody carafa i palony jęczmień dodaję po 60 min później wygrzew do 76 stopni Czy mogę wymienić carafa 1 na carafa 2 i co to za różnica a mam go 03 kg akurat czy mogę cały wsypać Mam chmiel hallertauer tradional ok 60g niby chwilę leży ale szczelnie zamknięty próżniowo i perłę ok 15 g ale niestety był nie szczelnie zamknięty czy mogę jakoś wykorzystać wyzamieniać za któryś z tych dwóch albo coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Czerwca Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca (edytowane) Carafa II jest nieco ciemniejsza, do tego w zwiększonej ilości podbije paloność w gotowym piwie. Szczególnie, że słodów palonych jest tu już ponad 13% - może tak być, ale odbiór piwa będzie już nieco inny. Jeśli chmiele były trzymane minimum w lodówce, a najlepiej w zamrażarce, to nic im się nie powinno stać i śmiało możesz używać. Jeśli w temperaturze pokojowej to już gorzej - na pewno przed użyciem przynajmniej powąchaj czy nie pachną skarpetą. Edytowane 4 Czerwca przez punix pawel123h1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się